Dokumenty
Obrázky
Videá
Fórum
 
 

Prekyslenie organizmu je MÝTUS !


Prekyslenie organizmu je MÝTUS !

 

Dnes je celý internet zaplavený pseudovedeckými poznatkami o tzv. prekyslení organizmu. Táto na internete veľmi populárna teória hovorí o vplyve stravy na pH vnútorného prostredia nášho organizmu. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť laikom čo je na tejto teórii chybné.


V prvom rade je potrebné zadefinovať si že najvýhodnejšie pH pre vnútorne prostredie ľudského tela je mierne zásadité, teda 7,4 (kyslé<7; 7= neutrálne; 7-14= zásadité). To tvrdia aj autori teórie šíriacej sa internetom, lenže s rovnakou istotou tvrdia aj že strava toto pH môže významne ovplyvniť a že dnes je väčšina ľudí kvôli konzumácií kyslých potravín prekyslená. Stretol som sa aj s tvrdením že dnes má väčšina ľudí pH 6,5. Tu je vidieť neprofesionálnosť tvorcov teórie keďže človek už pri pH = 6,8 upadá do kómy. Stav prekyslenia ako sa dnes nazýva by sme odborne mohli spojiť so stavom tzv. metabolickej acidózy.  Narážame však na kameň úrazu: medzi hlavné príčiny metabolickej acidózy patrí neliečená cukrovka, hladovanie, chronické zlyhávanie obličiek, veľká fyzická záťaž ( napr. po behu v dôsledku hromadenia kyseliny mliečnej ). Ako ste si mohli všimnúť, ide o rôzne chorobné stavy ktoré môžu prekyslenie spôsobiť ale určite to nie je strava a slabé kyseliny ktoré obsahuje. Stačí sa laicky zamysliet: Ak je naša tráviaca sústava schopná pankreatickými štavami na začiatku tenkého čreva zneutralizovať pomerné silnú kyselinu zo žalúdka, mali by jej robiť problém omnoho slabšie kyseliny z jedla ? Nie.


Avšak vyššie sme  popísali stav ktorý zodpovedá laickému "prekysleniu". Okrem toho aj v zdravom tele vznikajú metabolity ktoré prekysľujú, preto má  telo vyvinuté mechanizmy ako sa tomu stavu vyhnúť a udržať si mierne zásadité pH, zodpovedné sú za to hlavne obličky a pľúca. V krvi sa nachádza oxid uhličitý ktorý pri reakcii s vodou vytvára kyselinu uhličitú a tá logicky prekysľuje,  lenže v prípade že máme v tele viac kyselín napríklad kyseliny mliečnej ktorá sa tvorí pri náročnej fyzickej práci, je oxid uhličitý vo väčšom množstve vylučovaný pri výdychu a pH ostáva stabilné. Toto je jeden z mechanizmov udržiavania acidobázickej rovnováhy. Ďalším dôležitým orgánom sú obličky, laicky môžeme povedať že v prípade prekyslenia vylučujú do moču viac kyselín a takto sa podieľaju na udržiavaní mierne zásaditého pH.


Pre ďalšie zamyslenie čitateľa uvádzam pár poznatkov o kyselinách ktoré telo potrebuje, čiže tvrdiť že jedenie kyslých potravín je zdraviu škodlivé úplne stráca svoj význam. Nevyhnutne potrebujeme aminokyseliny a vitamín C ktorý je z chemického hľadiska tiež kyselinou. Rovnako sa za kyseliny považujú aj vitamín B5 (kyselina pantoténová), vitamín B9 (kyselina listová). Z vyššie popísaných faktov ktoré su narozdiel od internetovej teórie prekyslenia vedecký dokázané vyplýva že veľkého internetového strašiaka s názvom prekyslenie organizmu sa netreba obávať.


- odkaz na podobný článok s vysvetlením: http://www.zradielko. sk/2013/07/bullshithunter-prekyslenie-ph -alkalicka-strava/



Author: Jan Soltes # SyveJeqe13
Zdravie2013-08-1575
-
 46%  ( 31 people voted )
+
OK takze net je plny pseudovedeckych poznatkov a tvoje poznatky su teda vedecke? a kde su studie a vedecke dokazy k tvojej hypoteze?

DavidB # LyjiKovy79
-
 62%  ( 24 people voted )
+
2013-08-15 15:17:00 c3d41da1
pre doplnenie odporucam pozriet Dr.Campbell a jeho China Study (min na youtube je toho dost)
frtic # CiryKiwa84
-
 54%  ( 3 people voted )
+
2013-08-15 16:03:31 5f674344
Autor článku je analfabet...nechápe a nerozlišuje ani pojem kyslé potraviny a kyselinotvorné...čo je velký rozdiel..napr. citrón je kyslý , nie kyselinotvorný...maso nie je kyslé ale je kyselinotvorné....a pod.
Takže jeho článok nemá žiadnu hodnotu, je to blábol ktorý pastol z uvedeného zdroja a ten čo to sem dal nevie kde je sever a o chémii nemá dunctu.

brano # PelaSedo59
-
 73%  ( 41 people voted )
+
2013-08-15 16:03:57 c305bafe
Drahouskove.. nastudujte si prosim fyziologiu a biochemiu, spravte si z nich skusky a potom sa hadajte...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 71%  ( 11 people voted )
+
2013-08-15 20:42:18 5f670538
{Drahouskove.. nastudujte si prosim fyziologiu a biochemiu, spravte si z nich skusky a potom sa hadajte...} Toto má byť argumentácia ? Dosť povrchné a slabé...Prečítaj si príspevok Braňa (v tomto prípade tvojho oponenta) a reaguj na jeho konkrétne tvrdenie ak sa ti na tom niečo nezdá. Mám na mysli toto tvrdenie, takže reaguj ak si myslíš, že napísal niečo zlé: ...nechápe a nerozlišuje ani pojem kyslé potraviny a kyselinotvorné...čo je velký rozdiel..napr. citrón je kyslý , nie kyselinotvorný...maso nie je kyslé ale je kyselinotvorné....a pod.




Davo # JafiLehy10
-
 56%  ( 6 people voted )
+
2013-08-15 20:51:44 5be9f932
protiotazka teda: preco podla teba je citron zasadotvorny ? vysvetli chemicky :)) napodobni v skumavke niekde svoju zasadotvornost citrona :D... citron je silno kysly a nic na tom nezmenis... Ignorujete fakty... ignorujete zakladne poznatky o metabolickej acidoze z ucebnic patologickej fyziologie, hore to mate laicky vysvetlene, ak chcete vediet viac otvorte knihy nie konspiracne weby...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 48%  ( 11 people voted )
+
2013-08-15 21:00:16 5f670538
Ak chcete argumentovat so skupinou ludi znalych medicinskej problematiky, piste tu: https://www.facebook.com/LovciSarlatanov?fref=ts sorry ale ja fakt nemam cas ... ani chut na celom internete opravovat tieto clanky kde niekto napise "vedci dokazali" ... ale hlavne ze v karentovanych casopisoch ziadna takato studia nie je... simply BULLSHIT ...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 60%  ( 5 people voted )
+
2013-08-15 21:05:05 5f670538
No ja sa do tejto témy miešať nejdem a je to vaša diskusia. Len ma zaskočila tvoja povrchná reakcia a zdá sa ako by si ignoroval konkrétne tvrdenie zo strany Braňa...miesto protiotázok by som skôr čakal rekciu na jeho konkrétne tvrdenie, aby ste sa tu nejak postupne dostali k nejakému výsledku.
Davo # JafiLehy10
-
 62%  ( 3 people voted )
+
2013-08-15 21:07:45 5be9f932
z FB stranky Lovci sarlatanov: V poslednej dobe je modne pripisovat choroby rozneho druhu prekysleniu organizmu. Nevieme odkial tato teoria vzisla, ale vyskytuje sa v roznych podobach, viac ci menej absurdnych.
Casto sa stretavame s predstavami, ze ludia o sebe tvrdia ze maju pH krvi 6, ze moc ukazuje hodnotu pH krvi alebo ze ABR je udrzovana rovnovahou v prijme kyselin a zasad v strave.
Tieto predstavy uplne ignoruju fyziologiu regulacie ABR.
Kedze je to tema velmi obsiahla a aj znacne zlozita, vratime sa k nej aj s rozsiahlejsim vysvetlenim, dnes prinasame kratky text, ktory bol pouzity v jednej diskusii ako vysvetlenie diskuterovi, ktory chcel vediet ako to v jednoduchosti funguje.

Fyziologicke pH vnutorneho prostredia (VP) organizmu je od 7,36 - 7,44. Je teda v zasaditej casti pH stupnice.
Telo si pH VP velmi dobre strazi - je to velmi dolezite, kedze optimalne pH pre rozne enzymy a biochemicke reakcie v tele je velmi uzke. Hodnoty, ktore este su zlucitelne so zivotom su priblizne 6,8-8,0 - teda v rozmedzi len okolo 1 bodu stupnice pH.
Na ustrazenie pH sluzia telu viacere mechanizmy. V krvi su pritomne pufre - to su zluceniny ktore v roztoku maju schopnost udrzovat urcitu hodnute pH (samozrejme, ma to svoje hranice). Tieto pufre su bikarbonatovy, fosfatovy, hemoglobinovy, bielkovinovy....na podrobne vysvetlenie je tu malo miesta, ale vysvetlim v jednoduchosti princip. Ak mate roztok v ktorom je pufer, a tento roztok ma urcite pH. Ak do tohoto roztoku pripade male mnozstvo kyseliny alebo zasady, pufre zaistia ze pH roztoku sa nezmeni, resp.zmeni sa len minimalne. Taktymto roztokom je aj nasa krv resp. mimobunkova tekutina.
Pufre sluzia na okamzite vyrovnavanie resp. udrzovanie hladiny pH. Z dlhodobeho hladiska udrzuju pH hlavne 3 organy - pluca, oblicky a pecen. Pecen pomocou smerovania metabolizmu (ci sa ma ion H+ zodpovedny za kyslost v tele skor udrzat alebo skor vylucit), oblicky tym ze su schopne vylucovat kyseliny do moca a pluca tym, ze regulaciou mnozstva CO2 v krvi reguluju vlastne bikarbonatovy pufer - kedze ten je na baze kyseliny uhlicitej, ktora vznika z CO2.
Teraz k porucham - acidoza je stav kedy sa pH VP dostane pod hodnutu 7,36, alkaloza vtedy, ak sa dostane nad hodnotu 7,44 (je to trochu matuce, kedze aj clovek s pH VP 7,2 ma acidozu, aj ked je stale v zasaditych hodnotach)
K tymto porucham dochadza z roznych pricin. Samozrejme ako jedna zo zakladnych pricin prichadza do uvahy porucha spomenutych regulacnych organov. Su aj dalsie dovody - hnacky, zvracanie, ketoacidoza pri diabete, otravy – alkoholy, niektore lieky a pod.
Podstatne vsak je, ze v strave neprijmate take mnozstvo tak silnych kyselin alebo zasad, aby ste si stravou dokazali tuto rovnovahu narusit. Napr. prijmom bielkovin prijmate kyseliny - konkretne aminokyseliny z ktorych sa bielkoviny skladaju. Ich vstrebavanie je ale postupne a tak spomenute pufrovacie mechanizmy zvladaju udrzovat rovnovahu, nasledne su aminokyseliny spracovavane pecenou a pripadna nadbytocna acidita (vo forme kationov vodika) sa odvadza prec z tela oblickami a plucami. Jednoducho to stravou nie je mozne a uz vobec nie nejako dlhodobejsie. Napr. pri masivnej narazovej konzumacii alkoholu moze docasne dojst pri jeho zmetabolizovani k miernemu naruseniu acidobazickej rovnovahy (ABR), ale aj toto sa velmi rychlo a priebezne vyrovnava a nie je to nijako zavazne.
Preto akakolvek snaha o manipulovanie s ABR pomocou stravy nema opodstatnenie. Resp. dlhodoba pritomnost acidozy (tj. prekyslenia) alebo alkalozy znaci vaznu poruchu zdravia, ktora by urcite nezostala bez vaznych prejavov. Znacna cast pripadov poruchy ABR su stavy, kedy sa tato porucha vyvija v case – tj, bud sa postupne upravuje do normalu, alebo sa naopak zhorsuje a bez zasahu vedie k smrti pacienta.
(Diskuter sa dalej vo svojej otazke pytal na aciditu moca a zaludka)
Co sa tyka zaludka, v zaludku sa tvori velmi silna kyselina - kyselina chlorovodikova, ktora ma viacere ulohy. V zaludku vdaka nej pH moze klesat az k hodnotam 2. Toto nie je odrazom hodnot pH vnutorneho prostredia, aj ked pri masivnom zvrcani prave stratou ionov H+ cez zaludok moze dojst k naruseniu ABR.
Pri zaludku je znizena tvorba kyseliny naopak neziaduca, je to prejav patologie. (Pokial nie je znizena zamerne napr. pri liecbe zal. vredu)
Co sa tyka mocu, pH moca neodraza pH vnutorneho prostredia, ale odraza prave to, ci v strave prijmate viac kyslin alebo zasad - nadbytocnych sa telo bude zbavovat prave do moca. Jeho pH moze klesat az k hodnotam 4. U vegetarianov sa pohybuje skor v zasaditych cislach.

Zhrnutie pre zjednodusenie - u cloveka, ktory ma zdrave organy regulujuce ABR (teda hlavne oblicky a pluca) moze dojst k poruche ABR len takym sposobom, ze sa pH VP zmeni tak rychlo, ze uvedene systemy to nestihaju kompenzovat - napr. ak by sme cloveku naraz podali velke mnozstvo bikarbonatov (alkalicka substancia) v infuzii, vyvolame alkalozu. Pri zdravych regulacnych organoch by vsak aj to bolo len docasne (za predpokladu ze davka nie je natolko vysoka aby ho okamzite zabila).
Doplnim Vam este jednoduchy priklad stavu, kedy dochadza k "rozhaseniu" ABR a ktory sa pomerne casto u pacientov vyskytuje
Takymto stavom je diabeticka ketoacidoza.
Dochadza k nej najcastejsie u diabetikov s DM1, ak nedostatocne kompenzuju ochorenie inzulinom.
Dochadza pri nej k endogennej produkcii urcitych kyselin (tzv. ketolátok), ktore vedu k acidoze. Tato acidoza sa vyrazne prejavuje a ked uz pH klesne k hodnotam okolo 7,0, clovek upada do komy a bez liecby zomrie, kedze stav sa prehlbuje.
Inym prikladom, kedy telo produkuje kyseliny, ktoré je nutné pufrovat je vyrazna svalova namaha – pri nej svaly pracuju na kyslikovy dlh – a spracovavaju glukozu prostrednictvom anaerobnej glykolyzy. Tento proces okrem produkcie energie vedie aj k produkcii kys. mliecnej (ta je zodpovedna aj za bolesti svalov). Ak by neexistovali mechanizmy regulujuce ABR, tak tato produkcia kyselin by viedla k takej acidoze, ktora by cloveka zahubila. Zrychlene dychanie pri svalovej namahe ma okrem dodavky kyslika za ulohu aj zbavit telo nadbytocnej kyseliny uhlicitej.
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 76%  ( 15 people voted )
+
2013-08-15 21:16:54 5f670538
a znovu z Lovcov sarlatanov rozpitvane tvrdenia vybrane z clanku o prekysleni:

Tak sa poďme pozrieť na tento „perlový náhrdelník“ z Kráľovstva „kyslých“ zrkadiel.
Bude to trochu v odľahčenom štýle, pretože dnes sa mi naozaj snívalo niečo s acidobázou a ide leto a na psychiatrii nemajú klimatizáciu.

„Ak sa do tela dostávajú neustále nové a nové kyseliny bez toho, aby sme ich dostatočne rýchlo a efektívne vylučovali, je zle.“

- Skvelá rada. Za predpokladu, že buď máte obličkové zlyhanie IV. stupňa alebo na uhasenie smädu zvyknete popíjať kvapalinu z autobatérie.

„Nevylúčené kyseliny sa začnú ukladať v tele a hrozí nám nadváha, degeneratívne ochorenia a mnoho iných ťažkostí.“

- Ak by sa teda kyseliny z tela prestali alebo nestíhali vylučovať, začnú sa hromadiť. S nadváhou si ale v takom prípade starosti robiť nemusíte, keďže za daných okolností a bez liečby sa váš život v zakrátko definitívne skončí.

„Náš zdravotný stav je závislý od rovnováhy kyslosti a zásaditosti. Ak sa táto rovnováha naruší a v tele máme priveľa kyslosti, vzniká acidóza, jedno z najnebezpečnejších civilizačných ochorení. “

- S týmto by sa dalo čiastočne súhlasiť. Akurát, že acidóza nie je žiadne civilizačné ochorenie, ale vážne narušenie homeostázy vnútorného prostredia, ktoré môže byť smrteľné.

„... vnútorné prostredie sa rozvráti a to môže viesť k množstvu vážnych ochorení, v krajnom prípade takýto rozvrat ohrozí aj náš život.“

- Tu platí len ten krajný prípad, mám pocit, že autorka veľmi nevie, čo je rozvrat vnútorného prostredia. Lebo ten človek prežije len za pomoci zdatného lekára na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Za posledných 150 rokov sa v našich telách nahromadilo príliš veľa kyselín.“

- To myslí autorka seba? V tom prípade blahoželáme k úctyhodne vysokému veku, pravdepodobne najvyššiemu na svete.

„Kyseliny si telo vytvára čiastočne samo pomocou žalúdočných štiav, avšak zásadité látky sa do organizmu dostávajú výhradne zvonku vo forme potravín a nápojov.“

- No....fyziológia dostáva riadne zabrať v tejto vete. Žalúdočná šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorú tvoria parietálne bunky sliznice žalúdka a vďaka nej je prostredie žalúdka veľmi kyslé. Aj jeho obsah sa stáva kyslým. Následne sa obsah dostáva ďalej do tenkého čreva, kde sa alkalizuje (už toto ukazuje na nezmyselnosť druhej časti vety), napríklad pankreatickou šťavou, ktorá je vďaka značnému obsahu bikarbonátových iónov zásaditá. Neviem, odkiaľ autorka vzala informáciu, že telo si nevie vytvárať žiadne zásadité látky, lebo enzým karboanhydráza, ktorý produkuje bikarbonáty, sa nachádza v červených krvinkách, v obličkách, v pečeni, endoteli. A to nie je jediná zásaditá látka, ktorú sa v tele tvorí.
Takže ešte raz: pH v tráviacom trakte neodráža pH vnútorného prostredia.

„Významnými faktormi, ktoré vedú k prekysleniu, sú aj stres, pozeranie televíznych programov, závisť, hnev, nenávisť aj nedostatok spánku.“

- A okrem toho acidózu ešte môže spôsobiť alergia na srsť jednorožcov

„Zdravé zásadité potraviny“
Kyslá kapusta – Autorka si trochu pletie pojmy zásaditý a zásadotvorný. Kyslá kapusta možno zásadotvorná je, ale keďže je plná kyseliny mliečnej, len sotva ju možno nazvať zásaditou.

No a teraz asi najlepšia časť, odporúčania:

VRCHOLOVÁ PERLA: „Merajte si hodnoty pH. Kúpte si v lekárni lakmusové papieriky na meranie pH v moči a pomocou nich si ho pravidelne merajte. Ideálna hodnota pH sa pohybuje medzi 7,4 až 7,5. Väčšinou však ľudia majú sotva 5,5 pH, čo znamená značné prekyslenie.“

- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ.

„Pite dostatok vody. Čistá pramenitá voda odstraňuje z organizmu nedostatok kyslíka, osviežuje, hasí smäd, vyplavuje kyseliny z tela, čistí ho, nabíja energiou.“

- Pokiaľ nie ste ryba alebo obojživelník, voda nehrá pri okysličovaní vášho tela žiadnu úlohu.

„Zásobte telo minerálmi a vitamínmi. Všetky druhy minerálov užívajte v kombinácii s vitamínom C. Veľmi dôležité sú najmä sodík, vápnik, draslík a horčík.“

- Túto vetu vám napíšem tak, ako ju má písať každý, kto odporúča niečo také: „Jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny.“

„Rozpúšťajte usadeniny. Bylinkový čaj rozpúšťa uložené odpadové látky v kĺboch. Pite liter takéhoto čaju denne a rovnaké množstvo neperlivej vody. Po niekoľkých týždňoch čaj vymeňte za iný druh.“

- Aké usadeniny? A aký bylinkový čaj? Z repíka? Alebo z bolehlavu? Môže tam byť rozdiel, nie všetko čo je zelené a dá sa zaliať horúcou vodou musí byť aj dobré. Okrem toho, na odpadové látky je tu synoviálna membrána a transport difúziou, fyziologické odpadové látky sa takto odstránia, patologické zložky (kyselina homogentisová, kyselina močová) neodstráni nič, v niektorých prípadoch len cielená liečba.

„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“

- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.

„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“

- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži.

„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“

- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí.

Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 69%  ( 19 people voted )
+
2013-08-15 21:18:07 5f670538
Ján, ty asi moc téme nerozumieš, keď máš problém napísať reakciu na jedno konkrétne tvrdenie spochybňujúce príspevok, ktorý si tu zrejme prekopíroval aj keď zároveň tvrdíš, že si tu majú ľudia naštudovať základné poznatky...
Davo # JafiLehy10
-
 50%  ( 6 people voted )
+
2013-08-15 21:37:54 5be9f932
nie... to bol posledny pokus, uz nevladzem po tvrdych bojoch na internete :D... vzdavam sa proste a idem sa venovat niecomu uzitocnemu :)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 64%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 21:45:29 5f670538
Pán Šoltés. Vo všetkej počestnosti, toto je smutnoveselý debatný krúžok, kde väčšina diskutujúcich má odpovede na svoje otázky skôr, než dajú odpoveď. A žiadna biochémia, fyziológia ani natómia na tom nič nezmení.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 21:49:05 57c596fc
{vzdavam sa proste a idem sa venovat niecomu uzitocnemu} Akosi skoro sa vzdávaš...nezvládol si ani jednu poriadnu reakciu na konkrétny protiargument.
Davo # JafiLehy10
-
 44%  ( 6 people voted )
+
2013-08-15 21:54:26 5be9f933
souhlasím s diskutujícími. sice o tom vím málo, ale logika mi říká tohle: mám-li například citron, který je kyselý, bude se moje tělo snažit tu kyselost nějak vyrovnat a začne vytvářet zásady. tím vznikne něco přibližně neutrálního. když ale sním maso, pro jehož strávení je potřeba kyselina, tak moje tělo začne vyrábět kyseliny. no a když to maso jím den co den a k tomu každý den 3x, tak moje tělo musí pořád jenom dělat kyseliny a tudíž mi připadá logické, že se časem překyselí.


taktéž souhlasím s názorem, že pokud autor nedokáže několika logickými větami odpovědět na zcela jasně položený dotaz, asi o tom moc neví. když navíc kopíruje celé pasáže odněkud z webu, je to už vážně jenom chabá obrana jeho argumentů...

kalmar # PeryFygi13
-
 61%  ( 8 people voted )
+
2013-08-15 21:55:23 550d501e
diskuteri su z inej galaxie. ved p.Soltes to zjednodusene vysvetlil, len to niekto nevie a ani nechce pochopit. Ale chce sa hádať! Keby tomu rozumeli, tak nedavaju také ... :)) argumenty
dodo # QidyNidu70
-
 65%  ( 7 people voted )
+
2013-08-15 23:37:01 b228cde7
Podobnú vedecky zdôvodnenú kritiku zástancov zásaditej stravy či požívateľov zásaditej vody som už čítal pred pár mesiacmi na istom španielskom webe. Tohto vedca aj s jeho argumentami doslova rozdrvili na prach nekonečné množstvo príspevkov (diskusia mala cez 150 strán), potvrdzujúcich z praxe pozitívny vplyv zásaditej diéty, vrátane mnohých vyliečených chorôb. Nie je to prvý raz, čo sa vedci mýlia a ich na pohľad úplne logické a odborne podložené argumenty sú jednoducho mýlne. Neexistuje lepšia pravda ako tá, ktora je podložená konkrétnymi výsledkami, zo stáročných skúseností alebo početnosťou pozitívnych svedectiev. Už len keď si spomenieme, že vedci propagujú každych 10-20 rokov inú, a vždy zaručene "vedeckú" stravovaciu disciplínu je jasné, že ich netreba brať moc vážne.

borky74 # NuwiWiru35
-
 71%  ( 11 people voted )
+
2013-08-16 00:26:33 be9b9275
Jan Soltes

Když je překyselení mýtem,můžete mi vysvětlit proč po vypití většího množství kvalitního bílého suchého vína začínám být překyselený a pomůže mi jen neutralizace snězením sýra nebo melounu?

zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 04:55:41 55478017
Zero.. to nebude ziadnym prekyslenim :D alkohol proste skodi a vasmu zaludku sa to nepaci...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 64%  ( 4 people voted )
+
2013-08-16 06:00:21 c35b13c3
Jan Soltes

Zajímavé že stejně se cítím po požití bílé mouky a cukru. Naopak se bezvadně cítím po masozeleninových jídlech. Také se to žaludku nepáči?

A když je tedy alkohol tak škodlivý, proč se cítím tak bezvadně po vypití kvalitní slivovice a to i tehdy když jsem byl ožralý jak carský důstojník? Po ní nekecám, ani nevím že jsem pil. Netrpím kocovinou. Až mne manželka upozorní na výpadky paměti,dochází mi že jsem byl jak zákon káže - nadoraz.


zero # MotoLile18
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 06:29:53 55478017
zero: a pocuvas sa vobec ? najprv hovoris ze alkohol ta prekysluje potom ze po kvalitnej slivovici ti nie je nic.. atd atd. Nemal som v plane ale donutili ste ma zase zapojit odborne argumenty, v zaudku mame enzym so skratkou ADH, alkohol dehydrogenaza, tento enzym zariadi ze sa vacsina prijateho alkoholu premeni na ACETALDEHYH, a toto je problem nie ziadne prekyslenie... nieco o acetaldehyde: "Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevují bol
estí hlavy
, pocitem žízně, citlivostí na svě
tlo
i hluk, nevoln
ostmi
, třesem a celkovým oslabením.
[1] Alkoholová kocovina je způsobena metabolity alkoholu acet
aldehydem
, výraznou dehy
dratací
organismu.[1] Naplno se projevuje až po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. " cize si to zhrnieme: ano alkohol vyvolava euforiu, ale velke mnozstvo alkoholu ktore prijmeme sa hned v zaludku metabolizuje pomocou alkoholdehydrogenazy na acetaldehyd ktory moze sa hore spomenute problemy... + je karcinogenny ! ( ale to len tak mimochodom ;) ) :)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 46%  ( 3 people voted )
+
2013-08-16 09:03:04 5f679e02
zero: sorry som sem zamotal FB diskusiu s niekym inym.. ty si netvrdil priamo ze alkohol prekysluje, ale samozrejme vieme ze to je sucastou teorie o prekysleni... a este nieco som chcel, to ze sa zle citis po muke ? co tak skusit ist na vysetrenie ci netrpis celiakou ? a zle sa citis po konzumacii cukru ? ... asi teraz sklamem velmi velmi velmi teba aj ostatnych privrzencov teorie prekyslenia ale... CUKOR je neutralny ani zasadity ani kysly ani zasadotvorny ani kyselinotvornyy....
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 09:08:17 5f679e02
a vlastne nie .. ty si to tu pisal takze je vsetko tam kde ma byt :)) ... aby som objasnil : porovnaval som tvoje pitie vina a kvalitnej slivovice
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 09:19:44 5f679e02
Pre tých z Vás ktorí chcú túto problematiky pochopiť, odporúčam prečítať si túto knihu: http://uloz.to/xnoGDe5/zazracna-detoxikace-robert-
s-morse-pdf.
Ide o jednu z najlepších odborných kníh akú som čítal na danú problematiku, ktorá je postavená najmä na faktoch. V knihe sú dosť detailne rozoberané systémy tela, fungovanie jednotlivých orgánov a najmä metabolizmus človeka. Autor je lekár a biochemik. Tu máte len náčrt obsahu knihy:
Kapitola II Jak funguje naše tělo ? 21
Modul 2.1 Čtyři základní procesy 22
Modul 2.2 Tělesné systémy 24
Modul 2.3 Buňka 27
Modul 2.4 Tkáně 29
Modul 2.5 Kardiovaskulární systém a krev 30
Modul 2.6 Trávicí systém 33
Modul 2.7 Vylučovací systémy 38
Modul 2.8 Endokrinní systém 31
Modul 2.9 Svalový systém 60
Modul 2.10 Nervový systém 62
Modul 2.11 Reprodukční systém 63
Modul 2.12 Respirační systém 64
Modul 2.13 Kosterní systém 65
Kapitola III Naše strava 67
Modul 3.1 Cukry a jejich metabolismus 69
Modul 3.2 Bílkoviny a jejich metabolismus 73
Modul 3.3 Tuky a jejich metabolismus 74
Modul 3.4 Enzymy – biokatalyzátory 78
Modul 3.5 Vitaminy (koenzymy) 81
Modul 3.6 Základní prvky 84
Modul 3.7 Fytochemikálie 100
Modul 3.8 pH-faktory potravin 103
Modul 3.9 Energie potravin 107
... atď

Príjemné čítanie...


Michal # VigyXywu97
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 11:08:54 3ec5cc93
zero, prekyslený nie ste. Ide o gastroezofagálny reflux.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 11:52:59 5b7f3a9c
a vdaka tomu sa vam HCl zo zaludka dostava do ezofagu a sposobuje tzv. palenie zahy ;)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 12:01:08 5f679e02
Možno niekomu pomôže stručné info ako stravu kombinovať: ABClinka[
/url]

Lekno # DolyLujy77
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 12:17:26 a548c80b
teoria delenej stravy je tiez blud... vyvratit sa da pomerne jednoducho :D ... kedze uz materske mlieko obsahuje kombinaciu cukrov + bielkovin .. takze blud dalsi...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 12:51:43 5f679e02
lekno, jedzte ako doposiaľ a sledujte svoje telo. A oslíka nečítajte, pretože : "Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou."

...
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 13:47:10 57c596fc
Jan Soltes
Dr Hujer

Pokud mám gastroezofagálny reflux, proč mne nepálí žáha po bifteku,ovoci,zelenině,vejcích na špeku,špaldovo - žitném chlebu,tatarském bifteku,cibuli,česneku,koření,pivu,destilátech a to i ve velkém množství,chlebě se sádlem a cibulí navysoko a všech ostatních jídlech ve kterých není bílá mouka a bílý cukr?
zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 15:31:04 55478017
zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :)) tik tak tik tak... RUZOVE OKULIARE DOLE PROSIM !
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 16:15:25 5f679e02
pravdepodobne bude váš tráviaci trakt alergický na niektorú zo zložiek bieleho vína. Niekto má GER z piva a z vína nie, niekto ho má zo slivovice, dakto z bifteka.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 16:56:39 57c596fc
zvlastne-to o com kazdy vie ze existuje, podla tohoto clanku zrazu neexistuje...skoda ho aj citat...

cockerba # CanyQuxu75
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 20:16:59 d9901faf
Páni, ja do toho teda nechcem príliš kecať, lebo kyslosť/zásaditosť potravín nie je práve moja šálka kávy, ale nevychádza predpoklad kyslosti z merania pH moči? A teda ak telo zo seba vydáva kyslú (oproti normálu) moč, tak zjavne má z čoho odkysľovať a teda je organizmus "prekyslený"?

Krovak # FugePuty85
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 22:14:09 55a249b4
„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“

- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.

„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“

"- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži."

Autor sa sám usvedčuje z neznalosti témy vysmievaním sa iným, pretože ÁNO, pojmy zásaditý a slaný majú niečo spoločné. Kritizovaná "autorka" jasne hovorí o morskej soli, ktorej roztok ma pH 7,5-8.4 (čísla nad 7,2 znamenajú zásaditosť)
"- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ."
Wikipedia Vám opäť protirečí : "...pH moču kolíše v rozmedzí 4,5 - 8...sa POUŽÍVA v lekárskej praxi v terapeutike a diagnostike" a pokračuje:...kontrola pH sa robi hlavne reguláciou stravovania...stravovanie na báze živočíšnych bielkovín majú tendenciu tvoriť kyslý (acídny) moč a "zelovoc" naopak zásaditý moč...

Je zaujímavé, že bagatelizujete, resp. zosmiešňujete nemenovanú autorku, pričom ignorujete základné všeobecné informácie o téme, ktorú ste tu nastolil. (a ktoré plne podporujú kritizovanú)
Myslíte si, že uveríme Vám alebo Wikipedii?
http://es.wikipedia.org/wiki/Tira_reactiva_de_orin
a - ( Tu to vyzerá naozaj odborne spracované)









borky74 # NuwiWiru35
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 08:20:18 be9b9275
Jan Soltes

Vás to tikání přejde až si doplníte znalosti. Alkohol v těle metabolizuje na acetaldehyd a ten se okamžitě rozkládá na vodu a kyselinu octovou. Kys.octová reaguje s vápníkem v tělních tekutinách. Pokud se majitel těla stravuje tak mizerně že v nich vápník není, reaguje s vápníkem v kostech (osteoporoza) a v zubech (zubní kaz,paradentoza).

Kyselina askorbová působí zásadotvorně protože omezuje množení kvasinek ve střevě. Této vlastnosti využívají vinaři aj.,kteří používají vit.C jako konzervant.Omezení počtu kvasinek napomáhá množení laktobakterií. Ty vytvářejí vit.B12,který napomáhá látkové výměně a to znamená že se do těla dostane také více minerálů které působí zásadotvorně.

zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 08:51:09 55478017
Dr Hujer

Jděte s GER někam. To jste ještě nepochopil že jakýkoli tělesný projevjako je i GER zařadila lékařská pseudověda mezi nemoci schválně? Jak se tyto projevy dostanou mezi nemoci,hloupý pacient je vystrašený že má NEMOC a kupuje léky které ve skutečnosti nepotřebuje. Stačí mu nejíst sračky které mu škodí. Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví. Zdravé tělo s fungujícím GER je tak paradoxně lékaři vydáváno za nemocné které je potřeba léčit.
Naopak,jedinec s nefunkčním GER se cpe kdejakými průmyslovými OTRAVINAMI léta a pak se náramně diví že dostane opravdovou a závažnou nemoc která ho ohrožuje na životě.
GER je hlas těla a rád mu naslouchám.
zero # MotoLile18
-
 56%  ( 8 people voted )
+
2013-08-17 09:31:22 55478017
Jan Soltes

zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :))

Víno nesestává pouze z alkoholu. Obsahuje kyselinu vinnou,která je v poslední době považovaná za toxickou. Ta patrně organismus překyseluje víc než kyselina octová vzniklá rozkladem alkoholu.


zero # MotoLile18
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 09:51:54 55478017
víno vs slivovica? Áno, máte pravdu! Všetko, čo ste napísali je pravda. Prajem Vám pekný zvyšok prekysleného života.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 10:57:04 5b7f3d0a
zero hej? je toxicka? tak potom je toxicka polovica druhov ovocia :D

Yanath # VepeBeke80
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-17 15:34:10 559f68d2
no ale ako som pozeral na výsledky chromatografie minuloročnej slivovice...no neviem, či neprejdem na víno :-)
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-17 20:34:10 5b7f3d0a
DrHujer nechlasci... ;-)
Davo # JafiLehy10
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 21:23:53 5be9f932
Dr Hujer

Já vám že mám pravdu. Článek je dezinformační blábol,který se odkazuje na chemii ze základní školy. Bohužel autor neví vůbec nic o biochemii. Příklad jak biochemie funguje jsem napsal výše.



zero # TuviVetu79
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-18 22:54:41 55478017
Jan Soltes
Dr Hujer

Článek pro vás, pánové: http://dolezite.sk/MRTVI-LEKARI-NELZOU-qxiptb.html

zero # WyriRese11
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-19 22:20:44 55478017
zero, to nieje ani prvý ročník veteriny. Inak pre veterinu doporučujem Brno. Príjemné spomienky :-)
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-19 22:31:27 4e63fd32
zero : som rad ze sem este chodite :) respekt
dr Hujer : mate kvalitne prispevky do diskusie, no az prilis si verite a nepovedzte mi ze zasaditou stravou si clovek nepredlzi zivot. Priamo to sice ani netvrdite, no spochybnujete to. Taktiez nemozte niekomu na dialku odporucat, nech sa stravuje dalej tak ako sa stravuje a vsetko bude ok. Nehrajme sa tu na vsevedov a skusme hladat pozitivne veci a nie len vyvracat nepodstatne veci ako tie ponozky nalozene solou ci zemiakmi.
Jan Soltes : a ako by sa podla vas mali racionalne stravovat ludia ? A ako sa stravujete vy?

mlok # RywyXegu81
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 02:11:31 4e63f031
najlepsi je ale zaver zo skopirovaneho postrehu co sem dal Jan Soltes...

"„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“

- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí."


...No ved nie o tom to je?
JEDZTE VIAC ZASADITOTVORNYCH POTRAVIN A BUDETE ZDRAVSI :))


mlok # RywyXegu81
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 02:26:25 4e63f031
Ja verim tomu co sa v clanku pise (aj v diskusi) len by ma teda zaujimalo preco nam doktor kontroluje PH mocu ked to podla autora vobec nie je vypovedne ? Alebo to nie je vypovedne len o PH vnutorneho prostredia a vypoveda to o niecom inom ? O traveni napr ?
A este ma zujima kedze to PH krvi moze byt v urcitych hodnotach a nad a pod ne sa povazuje za zle, ked mam PH nizsie ako uvadzaju tabulky (potvrdene od doktora po rozboroch) mam teda chory daky organ o ktorom sa tu pise a nie je ziadna moznost ovplyvnovat ph stravou ? Nebude to prave tak ze v tej strave nieco chyba (alebo je toho vela) a preto dany organ nepracuje ako ma ?

MM # SidaSafa91
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 09:37:53 d94b4912
MM, kontroluje tým správnosť fungovania obličiek a močového mechúra, pečene a pľúc. Ak máte nižšie pH krvi, môže ísť o diabetes, svalovú únavu, ochcorenie pľúc alebo ťažký šok. No v prípade daktorého za šokov spôsobujúcich zníženie pH by ste už nepísal.


Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 10:05:27 4e620149
Cize keby ten moc nebol v danych hodnotach tak ma posle na vysetrenia vsetkych tych menovanych organov ? Bolo by uplne jedno co som pil a jedol ?
Z mocu sa da vediet ci mi funguju dobre napr. pluca ??

MM # SidaSafa91
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-21 12:44:46 d94b4912
...pobavil som sa na tomto clanku......jedna vec je chytat sarlatanov a druha pisat clanky ktore na zaklade nejakych pofidernych informaciach zhadzuju celu problematiku uz v nadpise........stale sa jedno o jednu jedinu vec...a nema to nic spolocne s krvou...to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS...tato huba moze pocas rokov sposobit v podstate cokolvek...siri sa po celom tele...priznaky su naozaj vsemozneho typu...poznal som cloveka ktory sa 10 rokov liecil na akne roznymi liekmi, antibiotikami, mastami az napokon zistil ze ma premnozenu candidu po celom tele...ziadny doktor sa mu o tom ani len nezmienil...do dvoch mesiacov sa samostudiom a volne dostupnymi doplnkami vyzivy dostal z tychto plesni, plet ma cistu a zmizli mu aj ine zdravotne problemy ktore ho sprevadzali...od zaciatku za vsetkym stala nespravna a nevyvazena strava ktorej nasledkom bolo to "prekyslenie organizmu" o ktorom autor clanku pise ze je to mytus...ci uz verite ci neverite, treba si uvedomit ze strava stoji za vsetkym co sa v nasom organizme deje...tak to je a tak to aj bude...............internet je fenomenom doby, da sa na nom najst v podstate uplne vsetko ale je tu aj druha strana mince...najdes na nom aj velmi vela hluposti a presne na zaklade nich autor tento clanok napisal...cize v podstate aj z casti suhlasim co v clanku pise, ale striktne nesuhlasim aby sme tuto temu zakopali pod zem, pretoze je to jedna z najdoletezijsich tem tykajuca sa stravy a bohuzial absolutne ignorovana nasim zdravotnictvom...je to velmi jednoduche pochopit.........ak by ta spominana osoba ktora sa 10 rokov liecila na akne u kozneho lekara poznala od zaciatku pricinu problemu, co by mal z toho ten lekar? ...vo vseobecnosti co by mali lekari z toho keby sa kazdy vylieci sam na zaklade samostudia? ...nic...ved by nemali co jest...poznal som doktora ktory za urcity predpisany objem liekov isiel na dovolenku...takymto ludom mam verit? toto su odbornici ktorych ulohov je nas vyliecit? NIE! ich ulohov je liecit :) a to je rozdiel...finito :) pekny den prajem
Peter # FikyMigu16
-
 64%  ( 4 people voted )
+
2013-11-02 13:45:01 5f662850
Podľa mňa je teoria o jedení zásaditých potravín a z toho vyplývajúceho stáleho zdravia mylná. V prvom rade tých potravín, ktoré sú vhodné na každodennú konzumáciu a majú zásadité ph je strašne málo. A v druhom rade každé jedlo, ktoré človek skonzumuje - teda aj zásadité je okamžite premiešané s kyselinou solnou, ktorá má ph okolo 1. Takže zásaditá strava nemôže prejsť s pôvodnym ph cez žalúdok. Takže nie ph potraviny rozhoduje o zdraví ale nutričná hodnota potraviny !

barbus # DydyLiqi91
-
 50%  ( 2 people voted )
+
2013-11-23 00:38:02 4e623934
Ja sa do toho tiež nechcem pliesť,ale ak ide o gastroezofagálny reflux potom prečo to je obyčajne po sladkostiach?---Dr Hujer,---Po sladkostiach je prekyslený organizmus . Mladému človeku sa to nedeje.Starší človek má s tým problémy, že reaguje na prekyslenie. Stačí si nedať sladké ,dávať si pozor čo jeme .

Jambo # CapuSuxo47
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-19 21:46:54 5b7f0c1c
Ak by som svojmu lekárovi povedala niečo z toho čo píše Jan Soltes určite by sa ma opýtal s úškrnom "V ktorom časopise ste to čítala" ? Odpovedala by som mu,že na internete ,asi by sa rozrehotal. Všetci vieme ,čo sa tu popíše.

Jambo # CapuSuxo47
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-19 22:11:58 5b7f0c1c
Odborníčka na zdravú výživu, ktorá sa tejto problematike teoreticky aj prakticky venuje už mnoho rokov, prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., autorka viacerých populárno-náučných publikácií o zdravom stravovaní či detoxikácii organizmu, okrem iného upozorňuje na dôležitosť udržiavania acidobázickej rovnováhy v organizme, ktorú si často narúšame práve nevhodným stravovaním a niekedy aj kombináciou konzumovaných potravín. Upozorňuje totiž na jeden dôležitý faktor, ktorý prispieva k zvyšovaniu hmotnosti - na prekyslenie organizmu. V knižke Umenie zdravo žiť prof. Horáková uvádza: „Aby sa telo chránilo pred prekyslením, začína vytvárať a uskladňovať tuk. Zodpovedné sú za to lipoproteíny nízkej denzity. Ich primárna úloha je viazať kyseliny nachádzajúce sa v krvi, v lymfe a v mimobunkových tekutinách, ktoré sa potom vylúčia močom. Ak sa tomu zabráni, tieto kyseliny naviazané na tuk sa presunú z orgánov udržujúcich život do telových dutín, bokov, stehien, žalúdka, atď. A toto je príčina o
bezity
.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-priber
at-pozor-na-prekyslenie-organizmu.html#ixzz2oEHwQc
pj


akotytakja # KubePodu27
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-12-22 19:25:34 57f4c9b4
Nerovnomerný pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín v tele. Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-priber
at-pozor-na-prekyslenie-organizmu.html#ixzz2oEL7mh
fP



akotytakja # KubePodu27
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-22 19:37:32 57f4c9b4
A jak podle vás vlastně funguje takové pH, jde tu přeci o poměr iontů v daném prostředí, čili dodáváním kladných iontů logicky musíte ovlivnit prostředí stejně jako dodáváním iontů zásaditých, prostě měníte jejich poměr. Je prakticky jedno čím a proto funguje od stravy po chemikálie a jedlou sodu prakticky cokoliv. Krev se tělo pochopitelně snaží držet ve velice vyvážených hodnotách, ale u ostatních tkání v těle se pH docela citelně mění a to vždy obráceně proti pH, které zjistíme v moči. Je ovšem otázka jak to doložit, protože studie prakticky neexistují, nicméně dle mého názoru ani potřeba nejsou, když prudkou změnou pH moče pomocí tak jednoduchého prostředku jako je jedlá soda, docílíte zásadních zdravotních změn v těle. Soda pochopitelně nejde vyargumentovat jako zdravá strava, je to prostě běžná chemikálie a nevidím tedy jinou možnost, než že zabírá pouze ta změna poměru iontů v prostředí, ne nic dalšího, co zdravá strava obsahuje.
taka je pravda # KafiMuwy8
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2014-01-18 07:51:41 542f1319
Takže telo produkuje kyseliny aj zásady podľa potreby, teda podľa toho čo jeme, resp,čo vrýpeme do žalúdka?
Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave , odkial ich berie na neutralizovanie nedmerných kyselín?


Joplins # XuhyDime11
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2014-03-31 17:51:22 3e2c8764
„...Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví....“ ZERO
Ja mám GER po mlieku, jogurte, mrkve, rajčine, paprika, maku a orechoch. Podľa vyššie uvedeného mi telo hovorí, že to škodí zdraviu a nemala by som to jesť. Nie je to blbosť, veď sú to samé zdravé a výživné veci? Synovi robili 24 hod. PH-metriu v nemocnici a zistili, že mal 70 refluxov, bez ohľadu na to či jedol alebo nejedol, čo jedol, bdel či spal. Vôbec to nemalo súvis z jedlom, ale s poruchou spätnej klapky na pažeráku, ktorá by mala zabraňovať jedlu a kyseline vracať sa päť do pažeráka.

lebo # QaveFaqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-24 10:03:36 c2a01828
....to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS................. PETER
S týmto výrokov vôbec nemôžem súhlasiť. Ja som mala zistené premnožené kvasinky Candidy v stolici a mala som aj vyrážky. Kvasinky sa živia cukrom a nie kyselinotvornými potravinami. Aj keď musím uznať, že taká čokoláda vraj prekyseluje organizmus a zároveň obsahuje sacharidy. Moja dieta nespočívala vo vylúčení kyselinotvorných jedál ale jedál z vylúčením cukru. Prvý týždeň len vo vode varené akékoľvek mäso a zemiaky alebo ryžu. Potom som mohla pridať šošovicu, vajcia, orechy, nekvasený chlieb napr.pohánkový, ryžový a pod. Ako čítate prevažne pre vás nezdravé, organizmus prekyselujúce potraviny. A s tých podľa vás zdravých, zásaditých potravín so nemohla napr.ovocie, mrkvu, kukuricu – nič čo obsahuje veľa cukru. Skrátka som na mesiac znížila (nie úplne vylúčila) príjem akýchkoľvek cukrov a dostala som sa s toho. A po návrate k bežnému stravovaniu sa mi to ani nevrátilo. Stolica je už niekoľko rokov OK a vyrážky zmizli.

lebo # QaveFaqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-24 10:46:23 c2a01828
.....Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje....... akotytakja[
/color]


Z vyššie uvedeného vyplýva, že sa aspoň nemusím báť kalcifikácii vápenateniu ciev, obličiek a mäkkých tkanív, čím si znižujem vlastne riziko srdcovo-cievnych príhod J, keď že kyselinotvorné potraviny mi odoberú zásoby nadbytočného vápnika.


lebo # QaveFaqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-24 11:07:10 c2a01828
....Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave, odkial ich berie na neutralizovanie nadmerných kyselín?..... Joplins[/color
]



Prečo by telu chýbali zásady? Ak jeme vyváženú stravu, tak telu dodávame všetko čo potrebuje. Nikto tu nehovorí o tom, aby sa nejedla „zásaditá“ strava. Tu sa len polemizuje o tom, či možno stravu deliť na takú, ktorá organizmus prekyseluje – čiže na tú, ktorá sa nemá jesť a na zásaditú, ktorá sa môže jesť. Podľa mňa zdravý človek má jesť všetko, ale s mierou.

Okrem toho už vyššie je uvedené, že na neutralizáciu slúžia orgány pľúca, pečeň, ktoré si potrebné látky vyrobia, a obličky, ktoré sú schopné regulovať vylučovanie. Pľúca a pečeň si potrebné látky dokážu vyrobiť tak isto ako si mliečna žľaza dokáže pri kojení vytvárať mlieko bez toho, aby matka musela začať piť mlieko.
lebo # QaveFaqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-24 11:34:38 c2a01828
1.MLIEKO. Aký rozdiel je v bielkovine kravského, kozieho a materského mlieka? V jednom článku som čítala, že bielkoviny sa premieňajú na aminokyseliny , ktoré odčerpávajú na svoju neutralizáciu zásadité prvky z tela. Na konci článku je tabuľka s rozdelením potravín, kde kozie a materské mlieko sú dobré zásadotvorné a kravské je kyslé. Okrem toho sa v inom článku píše, že sú kyslé všetky pasterilizované výrobky. Ale, kto pozná princíp pasterilizácie vie, že sa tam nič s bielkovinou nedeje. Okrem toho sa všade spomína, že je všeobecne nízky príjem vápnika, horčíka a draslíka, ktoré sú silno zásadotvorné. Z toho mi ale vyplýva, že tieto mineráli v mlieku, by mali vlastne neutralizovať aminokyseliny. Tak ako to vlastne je??? Na inej stránke bolo písané, že dobrá zásadotvorná potravina je prášková srvátka lebo je zbavená bielkoviny. Z mojich poznatkov však pri procese výroby oddelenia bielkoviny od srvátky, ostane v srvátke všetká laktóza, čo je vlastne cukor karbohydrát, ktorí podľa zástancov zásaditej stravy nie je dobrý. Tak ako?
2.Špenát. Čo sa stane so špenátom, keď ho uvarím, keď sa zrazu z kyslého stane zásaditý?
3. Čože?! Na stránke acidofit.sk/zoznam-zasadotvornych-a-neutraln
ych-potravin
, som našla v bode
5. BIELKOVINY: cmar, jogurt so živou kultúrou, kyslá smotana, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh (netučný), hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie mäso, morčacie mäso, srnčie stehno
6. TUKY: kvasnice, ľanové a sezamové semeno, slnečnicový olej, mandle, lieskové orechy, para orechy, mletý kokos, slnečnicové, tekvicové,
Tak potom, kto a na základe čoho určil, ktoré potraviny sú zásadotvorné a kyselinotvorné? Pripadá mi to ako s vybranými slovami, nikto nevie prečo sú vybrané, len sa ich všetci musíme v škole naučiť lebo raz niekto sediac pri pive si povedal, že týchto pár slov si vyberiem a budú vybrané.
4.Na stránke vysetrenie.zoznam.sk Kyslé potraviny: produkty živočíšnej výroby (mäso, vajce, mliečne výrobky atď.), spracované jedlá, výrobky s obsahom droždia, obilniny, pšeničné výrobky, kvasené potraviny, umelé sladidlá, cukor (aj fruktóz v ovociach), tak isto alkohol, káva, čierny čaj, čokoláda, sýtené minerálky. Zásadité (alkalické) potraviny: zelenina, avokádo, paradajky, kyslé citrusové plody (síce majú kyslú chuť, ale po rozklade zanechávajú zásaditý odpad), klíčky obilnín, strukovín, orechov a semien.
Tak ako potom môžu byť zásadotvorné 100%ovocné šťavy, broskyňa, banán, melón, keď majú taký veľký obsah cukru, že ich ani diabetici bežne nejedia?
ODPOVIE MI NIEKTO?

lebo # DufeQama41
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-27 15:16:26 c2a01828

tento článok v snahe vyvrátiť blud o prekyslení krvi zachádza do opačného a oveľa horšieho extrému, keď tvrdí, že "kyslé potraviny" vlastne absolútne neškodia, lebo veď telo má rôzne tajomné "mechanizmy", ktorými sa nadbytočných kyselín - produktov metabolizmu - zbaví.

ibaže to nie je také jednoduché. po prvé, ako tu už niekto poznamenal, autor absolútne nechápe, že pod kyslými potravinami sa nemyslia "potraviny kyslej chuti", ale také, ktorých výsledný metabolický produkt po ich kompletnom strávení je kyselina, spravidla pre organizmus toxická. hlavný problém spočíva v tom, že na to, aby sa takýto kyslý produkt metabolizmu z tela úspešne a hlavne bezpečne vylúčil, je potrebné ho najprv zneutralizovať, samozrejme pomocou zásad, ktoré sa už v organizme musia nachádzať (práve na tento účel je naša pečeň, ako aj iné tráviace orgány, vybavená už pri narodení značnými zásobami minerálov, hlavne sodíka a draslíka. tieto sa používajú práve na neutralizáciu škodlivých kyselín, ktoré zostávajú v tráviacom trakte po spracovaní prijatej potravy a ktoré by inak poleptali orgány, ktorými pri vylučovaní odchádzajú). teda za normálnych okolností a u zdravého človeka odchádzajú prebytočné metabolické kyseliny z tela až po tom, čo ich pečeň zneutralizuje pomocou svojich zásob minerálnych látok. to značí, že každé prijatie tzv. kyselinotvornej potravy má za následok, že z týchto zásob minerálov v našej pečeni ubudne. ak sa zároveň do tela nedodávajú také potraviny, ktorých výsledný metabolický produkt je zásada, tieto zásoby sa nemajú ako dopĺňať. logicky z toho vyplýva, že pokiaľ je naše stravovanie založené hlavne na kyselinotvorných potravinách, po čase sa minerály určené na neutralizáciu kyselín vyčerpajú celkom. čo sa v takom prípade deje?

keďže, ako správne píše autor článku, krv musí mať viacmenej stabilné mierne zásadité prostredie, telo sa všetkými prostriedkami snaží, aby sa škodlivé kyslé produkty metabolizmu nedostali do veľkého krvného obehu, pretože by došlo k celkovej otrave krvi, následkom čoho by bola smrť. práve preto existuje toľko rôznych spôsobov na zachovanie zásaditosti krvi. ak už nemá pečeň dosť zásad, ktorými by neutralizovala toxické kyseliny - produkty metabolizmu nevhodnej stravy - snaží sa ich zbaviť inými spôsobmi.

napríklad je možné nadbytočné toxické kyseliny vylúčiť aj v nezneutralizovanej forme buď pokožkou, sliznicami dýchacích ciest alebo obličkami vo forme kyslého moču. tieto kyseliny - keďže nie sú zneutralizované - pri tom samozrejme príslušné orgány poleptajú, následkom čoho dôjde k ich zápalu, buď akútnemu alebo chronickému, podľa toho, či ide o náhradné vylúčenie kyselín jednorazové, alebo sa telo uchýli k tejto ceste natrvalo. takto nám potom vznikajú rôzne akútne či chronické zápaly horných či dolných dýchacích ciest, alergie, kožné ekzémy, zápaly močových ciest a pod. (baktérie, ktoré sa pri zápaloch vyskytujú, nie sú ich príčinou, sú len sprievodným javom, parazitujú totiž na poškodených bunkách).
alebo je možné prebytočné nezneutralizované kyseliny uložiť - opäť dočasne či natrvalo - v niektorom z telesných orgánov, na tento účel slúžia najčastejšie kĺby. to potom spôsobí rôzne ochorenia pohybového traktu, keď toxické kyseliny leptajú kĺbovú výstelku.
konečne si telo pri zneškodňovaní toxických kyselín pomáha aj tak, že sa ich snaží neutralizovať pomocou minerálov z vlastných tkanív - výsledkom je padanie vlasov, lámanie nechtov, kazenie zubov a osteoporóza.

to by boli v stručnosti tie spomínané "mechanizmy, ktoré má telo vyvinuté, aby si zachovalo mierne zásadité pH krvi". všetko je to snahou organizmu zabrániť toxickým kyselinám dostať sa do veľkého krvného obehu a spôsobiť tak prekyslenie krvi a následnú smrť, aj za cenu zničenia vlastných orgánov. ideálny stav - teda vylučovanie prebytočných metabolických kyselín "regulérnym" spôsobom, to jest neutralizáciou v pečeni a následným bezpečným vylúčením stolicou a močom, bez poškodenia orgánov a telesných tkanív, ako to popisuje autor - v skutočnosti u priemerného človeka dnes neexistuje. ak by to fungovalo takto, boli by sme všetci dokonale zdraví a choroby by prakticky neexistovali, keďže ich skutočnou príčinou je práve nadbytok toxických kyselín z metabolizmu potravy a nezvládnutie organizmu zbaviť sa ich prirodzenou cestou. ako povedal J.H.Tilden, So-called disease is nature's effort to eliminate toxin from the blood. All so-called diseases are crises of toxemia. čiže takzvaná choroba je snahou prírody odstrániť toxíny z krvi a všetky tzv. choroby sú v skutočnosti krízou toxémie.

čiže presne ako tvrdí autor, tzv. prekyslenie rozhodne nespôsobuje zmenu pH krvi (okrem posledného štádia) - spôsobuje však prakticky všetky choroby, ktoré dnes poznáme, keďže prekyslením nemajú odborníci na mysli to, čo sa tu autor snaží podsúvať. je mi záhadou, či je naozaj taký nevedomý, alebo v tom bude niečo iné.

lisa22 # HoxiDuna67
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2015-07-28 14:20:50 5f69ce4b

@ lebo

kto a na základe čoho určil, ktoré potraviny sú také a ktoré nie - myslím, že sa to dá pomerne jednoducho zistiť v príslušných laboratóriách. konkrétne sa týmto dosť podrobne zaoberal známy americký lekár Dr. Henry Bieler, ktorý zistil, že všeobecne platí, že kyslý metabolický produkt zanechávajú prakticky všetky rafinované potraviny, ako aj tepelne a inak než prirodzeným spôsobom spracované živočíšne bielkoviny, teda varené a pečené mäso, smažené vajcia, pasterizované mlieko, tavené syry, údeniny, konzervy, alkohol, káva, čierny čaj, biely cukor, biela múka a ryža a pod.
naopak zásaditý metabolický produkt ostáva po konzumácii zeleniny (nie nevyhnutne surovej, práve naopak), čerstvých kvasníc, čerstvého nepasterizovaného mlieka, tvarohu, živého jogurtu, ako aj surového mäsa, najmä hovädzieho a jahňacieho, a vajec, hlavne žĺtkov.

stručne povedané, dostatok zásad čiže minerálov (samozrejme sa myslia organické) získame jedine zo stravy v jej prirodzenej, tepelne a chemicky nespracovanej podobe, pričom treba mať na mysli, že človek nie je krava a nevie tráviť vlákninu, preto je vhodné túto varom, nálevom alebo mechanicky najprv rozrušiť, aby sa tak zo zeleniny získalo čo najväčšie množstvo živín.

ďalej je potrebné si uvedomiť, že trávenie je dosť individuálna záležitosť, a teda čo jednému vyhovuje, inému nemusí. sú ľudia, ktorí v pohode prežijú na vegetariánskej strave, mäso nielen, že im nechýba, ale im vyslovene škodí, pretože ho nedokážu spracovať, iní pri nej pociťujú akútny nedostatok živín, keďže ich organizmus nevie z rastlinnej potravy získať všetky potrebné látky. ďalší zasa nedokážu dobre tráviť mlieko, aj keby ho pili rovno od kravy či kozy. čiže čo je pre jedného zdrojom potrebných látok a energie, môže byť pre druhého naopak zdrojom toxického odpadu, ktorého sa jeho organizmus bude mať problém zbaviť. v každom prípade, tie všeobecné zásady platia pomerne presne, čiže asi tak.


lisa22 # HoxiDuna67
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 14:40:55 5f69ce4b

@lebo

už len k tomuto:


Prečo by telu chýbali zásady? Ak jeme vyváženú stravu, tak telu dodávame všetko čo potrebuje.

problém je v tom, že drvivá väčšina tzv. civilizačných potravín zanecháva kyslý metabolický produkt, žiaľ. príčina je v ich spracovaní - jednak v chemickom továrenskom, a jednak v príliš a zbytočne dlhej tepelnej úprave pri varení - ktoré spôsobia, že z pôvodne hodnotnej živej potravy sa stane neživá, ťažko stráviteľná hmota, z ktorej telo horko-ťažko získa aspoň aké také užitočné látky, pričom zároveň zanecháva množstvo kyslého toxického odpadu, ktorého sa treba namáhavo zbavovať. čiže nejaké zásadité látky samozrejme prijímame aj takto, ale tých kyselín je pri bežnom civilizačnom stravovaní vždy viac.

to, kedy sa deficit prejaví nejakým ochorením, je čisto individuálne a závisí hlavne od stavu našich orgánov pri narodení, čo zasa priamo závisí od stavu organizmu a výživy našej matky pri počatí a v tehotenstve. je to niečo ako štafeta, pri ktorej si logicky odovzdávame toho stále menej a menej (preto vyhlásenia typu "môj pradedo vypil každý deň pol litra slivovice, celý deň fajčil fajku a jedol iba pečenú klobásu s bielym chlebom, a aj tak bol zdravý ako repa" sú dnes už celkom irelevantné).


Pľúca a pečeň si potrebné látky dokážu vyrobiť tak isto ako si mliečna žľaza dokáže pri kojení vytvárať mlieko bez toho, aby matka musela začať piť mlieko.


to je síce pravda, že si ich dokážu vyrobiť, ale fakt je, že ich nevyrábajú zo vzduchu, ale potrebujú na to nejaký materiál :) a práve ten treba dodávať v potrave, inak sa tým materiálom stanú naše vlastné orgány.

lisa22 # HoxiDuna67
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-28 15:02:56 5f69ce4b


to je síce pravda, že si ich dokážu vyrobiť, ale fakt je, že ich nevyrábajú zo vzduchu, ale potrebujú na to nejaký materiál :) a práve ten treba dodávať v potrave, inak sa tým materiálom stanú naše vlastné orgány.

Preto asi musi mamicka, ktora koji, pit materske mlieko?
O sprostota ale riadna

rafael # RusyNecu46
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 15:42:30 59ad961d
asi aj tvoj p,cny vytok treba doplnat rovnako vypatlana.
rafael # RusyNecu46
-
 40%  ( 5 people voted )
+
2015-07-28 15:52:19 59ad961d

Preto asi musi mamicka, ktora koji, pit materske mlieko?
O sprostota ale riadna

o tom, že si sprostý, viem už dávno, nemusíš to písať takto polopate :) preto ani nepredpokladám, že vieš, čo je metabolizmus čiže látová premena. to ti je taká zázračná vec, pomocou ktorej si môže mamička vyrobiť materské mlieko napríklad...zo syra :)

lisa22 # HoxiDuna67
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:08:57 5f69ce4b
to je asi kusok od tvojho dokazu duse ty vypatlance
rafael # RusyNecu46
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:18:36 59ad961d
spravne moze si vyrobit materske mlieko aj ked materske mlieko nepije, rovnako metabolizmus cloveka dokaze a musi dokazat udrzat PH u cloveka na takej urovni, na ktorej ho evolucia postupne nastavila a preto rozdiel PH u Eskymaka, ktory papa masko sa nelisi od PH u bylinoizravca, ci toho, co si stravu vari.
Nacyse kazdy z vas co tu pisete ,zabudate, ze kazdy vnutorny organ ma aji nu PH

rafael # RusyNecu46
-
 50%  ( 2 people voted )
+
2015-07-28 16:22:40 59ad961d
Podla tvojho tupeho vykladu by teda vitarian nemohol kojit
rafael # RusyNecu46
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:24:15 59ad961d
debil nevychovany smradlavy.... diskutovala snad s tebou?
LenkaB # LyroKomo25
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:40:28 509a8ece

Podla tvojho tupeho vykladu by teda vitarian nemohol kojit


tupý si jedine ty, čo si pod bielkovinami predstavuješ pečený bôčik s volským okom. my vzdelaní vieme, že aj rastlinná strava obsahuje aminokyseliny, z ktorých je možné vystavať mliečne proteíny. okrem toho som písala, že stravovanie je individuálne, niektorým živočíšne bielkoviny trávia horšie než rastlinné, preto sa bez nich v podstate zaobídu, kým iní zas naopak, to by si však musel najprv vedieť čítať s porozumením, aby si vôbec tušil, o čom sú moje príspevky.



debil nevychovany smradlavy.... diskutovala snad s tebou?



no povedz...dá sa tu diskutovať, keď tu neustále zovšadiaľ vyskakujú a lepia sa na teba ako ploštice? :/

lisa22 # HoxiDuna67
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-28 16:48:46 5f69ce4b

Meno:

Čo je tripcode?
Tripcode je hash hesla, pomocou ktorého môžete byť identifikovany od ostatných. Toto nevyžaduje registráciu a budete aj naďalej anonymný. Heslo sa neuloží na server.
Tripcode:
(odporúčané)
Čo je toto?
Anti-spam ochrana proti robotom. Vpíšte prosím dve číslovky v desiatkovej podobe.
sedem   tri
(zadajte číslicami)

Podmienky používania služieb dolezite.sk beriem na vedomie a súhlasim s nimi. Kliknúť tu pre celý text.

Voliteľné URL video, obrázok alebo Google mapa:








Podporte nás aj cez BITCOINY



12KLBuVu1m6seK23BatQAMBtyngMKtKacn

V prípade, že chcete prispieť na chod dolezite.sk môžete tak učiniť zaslaním akéhokoľvek finančného príspevku na účet 420 208 3850 / 8360 mBank (SK47 8360 0000 0042 0208 3850), variabilný symbol: 4444.
Do účelu platby môžete uviesť Vaše meno, ktoré bude zverejnené s poďakovaním. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na skvalitňovanie a chod dolezite.sk.
Najlepšie za týždeň

Krize v Heidenau: Začíná jít do tuhého


Krize v Heidenau: Začíná jít do tuhého
Už třetí noc za sebou zažívá německé městečko Heidenau nedaleko Drážďan střety demonstrantů s policií. Nepokoje probíhají naproti místnímu centru pro uprchlíky, které je tak...
Ako /ne/funguje slovenská polícia
Kvóty už zase hrozí
Bohatý kontinent?
Najčítanejšie za týždeň

LÉTÁ NAD SLOVENSKEM A ČESKOU REPUBLIKOU AMERICKÝ DRON?


LÉTÁ NAD SLOVENSKEM A ČESKOU REPUBLIKOU AMERICKÝ DRON?
Od nášho čitateľa, ktorý nechce byť menovaný sme dostali zaujíamavé informácie o pohybe podozrivého lietajúceho objektu, ktorý pripomínal americké vojenské drony, nad územím ...
Windows 10 — (4/4) Co se děje na pozadí?
ROZHOVOR S KUCHAŘEM: VAŘÍM PRO MIGRANTY, ALE TI SI NIČEHO NEVÁŽÍ
29LETÝ MUŽ Z NĚMECKA BYL ZATČEN ZA ÚMYSLNÉ VLOŽENÍ ID KARTY S ČIPEM DO MIKROVLNNÉ TROUBY

Vlna běženců — nechtěnců


Vlna běženců — nechtěnců
Nejen naše vláda, ale i celá Evropská unie a její komise se staví do pozice jakéhosi pseudo morálního mentora, který i přes svůj demokratický deficit vynucuje proti zájmům veřejnosti...
Sociální jistoty ničí osobní svobodu
Proč je nežádoucí silný stát? (1/2)
Súkromné školy v slumoch

Kvóty už zase hrozí


Kvóty už zase hrozí
Byla to občanská iniciativa IVČRN, která varovala už před lety, že k nám bude chtít EU lifrovat imigranty, zejména muslimy, které západní Evropa nezvládá. U sluníčkářů, řady ...
ROZHOVOR S KUCHAŘEM: VAŘÍM PRO MIGRANTY, ALE TI SI NIČEHO NEVÁŽÍ
Skandimánie: Severské země nejsou ani zdaleka takovým rájem, jaké z nich socialisté dělají
O paradoxoch tejto fascinujúcej doby

Jaderné šílenství pokračuje navzdory přání voličů


Jaderné šílenství pokračuje navzdory přání voličů
Dnes jsem si přečetl noviny. A mám z nich (opět) špatný pocit. V Japonsku obnovují výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách. Obyvatelstvo proti tomu protestuje a je zcela nedemokraticky ...
LIDÉ Z TOHOTO OSTROVA NAPADNOU ČI ZABIJÍ KOHOKOLI, KDO SE PŘIBLÍŽÍ
FASCINUJÍCÍ POHLED DO ŽIVOTA KOČOVNÝCH LIDÍ Z MONGOLSKA
PŘEDSEDA JAPONSKÝCH AEROLINEK JEZDÍ DO PRÁCE MHD A FIRMĚ TO JEN PROSPÍVÁ

Saúdská Arábie útočí v popravách na rekordy


Saúdská Arábie útočí v popravách na rekordy
Podle nové zprávy Amnesty International Saúdská Arábie loni popravila minimálně 175 lidí, průměrně jednoho člověka za dva dny. Letos to nebude o nic lepší. Očekává se totiž, že...
Islám v praxi: Devatenáctiletá žena, oběť znásilnění, odsouzena k 200 ranám bičem a 6 měsícům vězení
Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa
Co si myslí ten, co má v ruce kalašnikov?

JAK JE TO S TÍM LVEM?


JAK JE TO S TÍM LVEM?
Před pár dny lavinu veřejného pobouření zvedla zpráva, že zubař Walter Palmer z americké Minnesoty zabil v národním parku v africkém Zimbabwe lva Cecila, který byl víceméně místn...
Chcete pomôcť rozvojovým krajinám? Kupujte trička vyrobené v sweatshopoch!
Zimbabwe po masakru bílých farmářů před kolapsem, najednou je chce zpět
SOMÁLSKO AKO ZLÝ ARGUMENT

Nekoukejte po Řecku, ta pravá krize teď začíná v Číně


Nekoukejte po Řecku, ta pravá krize teď začíná v Číně
Pohledy celého světa se upírají k Řecku, k Evropě. K dějinnému dramatu… Řeči. Řecko je nejspíš jen epizoda. Račte svou optiku přeštelovat z jihu na východ. V Číně se totiž prá...
ČÍNŠTÍ DĚLNÍCI BEZ JIŠTĚNÍ PRACUJÍ NA CHODNÍKU PRO TURISTY
Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti
Lacní Číňania?

O sovětském fašismu: Příběh rudého zla


O sovětském fašismu: Příběh rudého zla
Šokující a pravdivý dokument o sovětském fašismu, který byl tak podobný německému nacismu (video v textu...
Anatomie info-války I.
Skutečný Putin. Film, který se v Rusku vysílat nesmí …
Jak dlouho ještě vydrží Putin?

Anarchokapitalismus v kostce (15b/16)


Anarchokapitalismus v kostce (15b/16)
Ačkoliv bylo v patnáctém dílu o volnotržní vymahatelnosti práva bezpečnostními agenturami zmíněno odškodné, které by po dopadení musel zaplatit zločinec své oběti, zatím jste se ...
Školy se zasekly v 19. století
WINDOWS 10 SLEDUJÍ, LOGUJÍ A SDÍLÍ – VŠECHNO, CO UŽIVATELÉ DĚLAJÍ…
ČO SPÔSOBIL SOCIALIZMUS SUPERMARKETU VO VENEZUELE

Windows 10 — (4/4) Co se děje na pozadí?


Windows 10 — (4/4) Co se děje na pozadí?
V první řadě si musíme přiznat, že Microsoft není prvním, kdo sbírá tzv. big data. Před ním už něco podobného delší dobu dělá Android, iOS, konec konců i Facebook, Google a ...
Ako sa v lietadle prepracovať do biznis triedy
Železářství Microsoft
Monsanto brzy obdrží 30 evropských patentů na plodiny

MoDe:Flex e-bike - Fordovo rozkládací elektrokolo


MoDe:Flex e-bike - Fordovo rozkládací elektrokolo
I když kariéra elektrokol začala jako rekreační záležitost, stále více se prosazují jako doplňkový dopravní prostředek, který nás dopraví z parkoviště do práce a nebo usnadní ...
Windows 10 — (3b/4) Není všechno zlato
Tesla Motors: Supernova, černá díra?
Náplasti na cukrovku, bolavé klouby i melanom

Ekonomika SK očami obyčajného občana II


Ekonomika SK očami obyčajného občana II
Dnes by som sa chcel zamerať na tému hospodársky rast. Situácia sa z roka na rok zhoršuje, krajina už vonkoncom nie je nijakým tatranským tigrom. Rast v roku 2007 bol 10, 4%, minulý rok len...
Ekonomika SK očami obyčajného občana
Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu
Alternativní měny: E-gold, liberty dollar

Válka jako důsledek krize demokracie


Válka jako důsledek krize demokracie
Každá válka v sobě přináší rozvrat, utrpení a neobyčejné škody. Nejinak tomu bylo i v případě druhé světové války. Škody a rozvrat se netýkaly jen oblasti materiální, ale i ...
MILIARDÁŘ GEORGE SOROS: „JSME NA PRAHU III. SVĚTOVÉ VÁLKY“
RON PAUL: PŘIJATÝ VOJENSKÝ ROZPOČET ZNIČÍ EKONOMIKU USA
THE RON PAUL INSTITUTE: NATO SE POSILUJE NA VÁLKU

Jak stát dělá z přirozené lidské migrace zdroj nenávisti


Jak stát dělá z přirozené lidské migrace zdroj nenávisti
Domnělý problém s uprchlíky snažícími se dostat do Evropy je dalším lidským necivilizovaným neštěstím a barbarstvím plynoucím z existence zločineckých autoritářských organizac...
Kratší pracovný čas nezníži nezamestnanosť
Tí, ktorí pre rodinu ani prstom nepohli
Syrský prezident Assad pro Literární noviny: Zabíjení civilistů je terorismus

Největší hoax o islámu? Je to náboženství míru


Největší hoax o islámu? Je to náboženství míru
Na i dnes a i jinde se objevují články údajných hoaxech o muslimech a islámu. Omlouvám se, že jsem se o tom poprvé dozvěděl až nyní a to procházím každé ráno u kávy vše možné i ...
Zeptejte se svého kněze 7: Desatero Božích přikázání
Zeptejte se svého kněze 6: Chyba v Pascalově sázce
Milénium náboženství nepřeje

LIST ŽENY, KTORÚ OPUSTIL MANŽEL, OŽENIL SA S HOMOSEXUÁLOM A ZÍSKAL DETI DO OPATROVNÍCTVA


LIST ŽENY, KTORÚ OPUSTIL MANŽEL, OŽENIL SA S HOMOSEXUÁLOM A ZÍSKAL DETI DO OPATROVNÍCTVA
Vždy, keď sa niekde vo svete redefinuje manželstvo, podsúvajú sa nám správy o šťastnom príbehu párov gejov a lesieb a ich nových rodín. Za žiarivými fotografiami plnými širokých ú...
Znovuzrodený
Z deníku začínajícího lyžaře
Dve tváre čohokoľvek
Výber

Zdá se, že se Monsanto paktuje s americkou armádou proti anti-GMO aktivistům


Zdá se, že se Monsanto paktuje s americkou armádou proti anti-GMO aktivistům
Překvapující vyšetřovací zpráva zveřejněná nedávno předními německými novinami odhalila některé šokující podrobnosti o taktice používané chemickým obrem Monsanto při zmocňov...
DOKONALE KONTROLOVANÉ LIDSTVO
VZÁCNÉ FOTOGRAFIE Z HISTORIE, KTERÉ NENAJDETE V UČEBNICÍCH
Následok bombardovania v Luhansku (Ukrajina)

Version:1.21 2013-06-18 Generated in 0.102 s
Ultrazvukové čistenie pleti Bratislava Ultrazvukové čistenie pleti v Bratislave Skin Scrubber Bratislava Hĺbkové čistenie pleti Bratislava | Chemický peeling Bratislava Peeling aha kyselinami chemicky peeling v Bratislave aha kyseliny bratislava Kozmetický salón Bratislava Kozmetika Bratislava Hĺbkové čistenie pleti Bratislava Salón krásy Bratislava | Diamantová mikrodermabrazia Profesionálne kozmetické ošetenie profesionalne kozmeticke osetenie | important actual news leaked informations spies spy espionage | Chemický peeling v Bratislave aha chemicky peeling v Bratislave Chemicky peeling Bratislava peeling aha kyselinami v Bratislave Kozmetický salón v Bratislave Kozmetika Bratislava Hĺbkové čistenie pleti Bratislava Salón krasy Bratisalava