Dokumenty
Obrázky
Videá
Fórum
 
 

Prekyslenie organizmu je MÝTUS !


Prekyslenie organizmu je MÝTUS !

 

Dnes je celý internet zaplavený pseudovedeckými poznatkami o tzv. prekyslení organizmu. Táto na internete veľmi populárna teória hovorí o vplyve stravy na pH vnútorného prostredia nášho organizmu. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť laikom čo je na tejto teórii chybné.


V prvom rade je potrebné zadefinovať si že najvýhodnejšie pH pre vnútorne prostredie ľudského tela je mierne zásadité, teda 7,4 (kyslé<7; 7= neutrálne; 7-14= zásadité). To tvrdia aj autori teórie šíriacej sa internetom, lenže s rovnakou istotou tvrdia aj že strava toto pH môže významne ovplyvniť a že dnes je väčšina ľudí kvôli konzumácií kyslých potravín prekyslená. Stretol som sa aj s tvrdením že dnes má väčšina ľudí pH 6,5. Tu je vidieť neprofesionálnosť tvorcov teórie keďže človek už pri pH = 6,8 upadá do kómy. Stav prekyslenia ako sa dnes nazýva by sme odborne mohli spojiť so stavom tzv. metabolickej acidózy.  Narážame však na kameň úrazu: medzi hlavné príčiny metabolickej acidózy patrí neliečená cukrovka, hladovanie, chronické zlyhávanie obličiek, veľká fyzická záťaž ( napr. po behu v dôsledku hromadenia kyseliny mliečnej ). Ako ste si mohli všimnúť, ide o rôzne chorobné stavy ktoré môžu prekyslenie spôsobiť ale určite to nie je strava a slabé kyseliny ktoré obsahuje. Stačí sa laicky zamysliet: Ak je naša tráviaca sústava schopná pankreatickými štavami na začiatku tenkého čreva zneutralizovať pomerné silnú kyselinu zo žalúdka, mali by jej robiť problém omnoho slabšie kyseliny z jedla ? Nie.


Avšak vyššie sme  popísali stav ktorý zodpovedá laickému "prekysleniu". Okrem toho aj v zdravom tele vznikajú metabolity ktoré prekysľujú, preto má  telo vyvinuté mechanizmy ako sa tomu stavu vyhnúť a udržať si mierne zásadité pH, zodpovedné sú za to hlavne obličky a pľúca. V krvi sa nachádza oxid uhličitý ktorý pri reakcii s vodou vytvára kyselinu uhličitú a tá logicky prekysľuje,  lenže v prípade že máme v tele viac kyselín napríklad kyseliny mliečnej ktorá sa tvorí pri náročnej fyzickej práci, je oxid uhličitý vo väčšom množstve vylučovaný pri výdychu a pH ostáva stabilné. Toto je jeden z mechanizmov udržiavania acidobázickej rovnováhy. Ďalším dôležitým orgánom sú obličky, laicky môžeme povedať že v prípade prekyslenia vylučujú do moču viac kyselín a takto sa podieľaju na udržiavaní mierne zásaditého pH.


Pre ďalšie zamyslenie čitateľa uvádzam pár poznatkov o kyselinách ktoré telo potrebuje, čiže tvrdiť že jedenie kyslých potravín je zdraviu škodlivé úplne stráca svoj význam. Nevyhnutne potrebujeme aminokyseliny a vitamín C ktorý je z chemického hľadiska tiež kyselinou. Rovnako sa za kyseliny považujú aj vitamín B5 (kyselina pantoténová), vitamín B9 (kyselina listová). Z vyššie popísaných faktov ktoré su narozdiel od internetovej teórie prekyslenia vedecký dokázané vyplýva že veľkého internetového strašiaka s názvom prekyslenie organizmu sa netreba obávať.


- odkaz na podobný článok s vysvetlením: http://www.zradielko. sk/2013/07/bullshithunter-prekyslenie-ph -alkalicka-strava/



Author: Jan Soltes # SyveJeqe13
Zdravie2013-08-1559
-
 46%  ( 27 people voted )
+
OK takze net je plny pseudovedeckych poznatkov a tvoje poznatky su teda vedecke? a kde su studie a vedecke dokazy k tvojej hypoteze?

DavidB # LyjiKovy79
-
 64%  ( 23 people voted )
+
2013-08-15 15:17:00 c3d41da1
pre doplnenie odporucam pozriet Dr.Campbell a jeho China Study (min na youtube je toho dost)
frtic # CiryKiwa84
-
 54%  ( 3 people voted )
+
2013-08-15 16:03:31 5f674344
Autor článku je analfabet...nechápe a nerozlišuje ani pojem kyslé potraviny a kyselinotvorné...čo je velký rozdiel..napr. citrón je kyslý , nie kyselinotvorný...maso nie je kyslé ale je kyselinotvorné....a pod.
Takže jeho článok nemá žiadnu hodnotu, je to blábol ktorý pastol z uvedeného zdroja a ten čo to sem dal nevie kde je sever a o chémii nemá dunctu.

brano # PelaSedo59
-
 74%  ( 37 people voted )
+
2013-08-15 16:03:57 c305bafe
Drahouskove.. nastudujte si prosim fyziologiu a biochemiu, spravte si z nich skusky a potom sa hadajte...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 65%  ( 7 people voted )
+
2013-08-15 20:42:18 5f670538
{Drahouskove.. nastudujte si prosim fyziologiu a biochemiu, spravte si z nich skusky a potom sa hadajte...} Toto má byť argumentácia ? Dosť povrchné a slabé...Prečítaj si príspevok Braňa (v tomto prípade tvojho oponenta) a reaguj na jeho konkrétne tvrdenie ak sa ti na tom niečo nezdá. Mám na mysli toto tvrdenie, takže reaguj ak si myslíš, že napísal niečo zlé: ...nechápe a nerozlišuje ani pojem kyslé potraviny a kyselinotvorné...čo je velký rozdiel..napr. citrón je kyslý , nie kyselinotvorný...maso nie je kyslé ale je kyselinotvorné....a pod.




Davo # JafiLehy10
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 20:51:44 5be9f932
protiotazka teda: preco podla teba je citron zasadotvorny ? vysvetli chemicky :)) napodobni v skumavke niekde svoju zasadotvornost citrona :D... citron je silno kysly a nic na tom nezmenis... Ignorujete fakty... ignorujete zakladne poznatky o metabolickej acidoze z ucebnic patologickej fyziologie, hore to mate laicky vysvetlene, ak chcete vediet viac otvorte knihy nie konspiracne weby...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 50%  ( 10 people voted )
+
2013-08-15 21:00:16 5f670538
Ak chcete argumentovat so skupinou ludi znalych medicinskej problematiky, piste tu: https://www.facebook.com/LovciSarlatanov?fref=ts sorry ale ja fakt nemam cas ... ani chut na celom internete opravovat tieto clanky kde niekto napise "vedci dokazali" ... ale hlavne ze v karentovanych casopisoch ziadna takato studia nie je... simply BULLSHIT ...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 21:05:05 5f670538
No ja sa do tejto témy miešať nejdem a je to vaša diskusia. Len ma zaskočila tvoja povrchná reakcia a zdá sa ako by si ignoroval konkrétne tvrdenie zo strany Braňa...miesto protiotázok by som skôr čakal rekciu na jeho konkrétne tvrdenie, aby ste sa tu nejak postupne dostali k nejakému výsledku.
Davo # JafiLehy10
-
 58%  ( 2 people voted )
+
2013-08-15 21:07:45 5be9f932
z FB stranky Lovci sarlatanov: V poslednej dobe je modne pripisovat choroby rozneho druhu prekysleniu organizmu. Nevieme odkial tato teoria vzisla, ale vyskytuje sa v roznych podobach, viac ci menej absurdnych.
Casto sa stretavame s predstavami, ze ludia o sebe tvrdia ze maju pH krvi 6, ze moc ukazuje hodnotu pH krvi alebo ze ABR je udrzovana rovnovahou v prijme kyselin a zasad v strave.
Tieto predstavy uplne ignoruju fyziologiu regulacie ABR.
Kedze je to tema velmi obsiahla a aj znacne zlozita, vratime sa k nej aj s rozsiahlejsim vysvetlenim, dnes prinasame kratky text, ktory bol pouzity v jednej diskusii ako vysvetlenie diskuterovi, ktory chcel vediet ako to v jednoduchosti funguje.

Fyziologicke pH vnutorneho prostredia (VP) organizmu je od 7,36 - 7,44. Je teda v zasaditej casti pH stupnice.
Telo si pH VP velmi dobre strazi - je to velmi dolezite, kedze optimalne pH pre rozne enzymy a biochemicke reakcie v tele je velmi uzke. Hodnoty, ktore este su zlucitelne so zivotom su priblizne 6,8-8,0 - teda v rozmedzi len okolo 1 bodu stupnice pH.
Na ustrazenie pH sluzia telu viacere mechanizmy. V krvi su pritomne pufre - to su zluceniny ktore v roztoku maju schopnost udrzovat urcitu hodnute pH (samozrejme, ma to svoje hranice). Tieto pufre su bikarbonatovy, fosfatovy, hemoglobinovy, bielkovinovy....na podrobne vysvetlenie je tu malo miesta, ale vysvetlim v jednoduchosti princip. Ak mate roztok v ktorom je pufer, a tento roztok ma urcite pH. Ak do tohoto roztoku pripade male mnozstvo kyseliny alebo zasady, pufre zaistia ze pH roztoku sa nezmeni, resp.zmeni sa len minimalne. Taktymto roztokom je aj nasa krv resp. mimobunkova tekutina.
Pufre sluzia na okamzite vyrovnavanie resp. udrzovanie hladiny pH. Z dlhodobeho hladiska udrzuju pH hlavne 3 organy - pluca, oblicky a pecen. Pecen pomocou smerovania metabolizmu (ci sa ma ion H+ zodpovedny za kyslost v tele skor udrzat alebo skor vylucit), oblicky tym ze su schopne vylucovat kyseliny do moca a pluca tym, ze regulaciou mnozstva CO2 v krvi reguluju vlastne bikarbonatovy pufer - kedze ten je na baze kyseliny uhlicitej, ktora vznika z CO2.
Teraz k porucham - acidoza je stav kedy sa pH VP dostane pod hodnutu 7,36, alkaloza vtedy, ak sa dostane nad hodnotu 7,44 (je to trochu matuce, kedze aj clovek s pH VP 7,2 ma acidozu, aj ked je stale v zasaditych hodnotach)
K tymto porucham dochadza z roznych pricin. Samozrejme ako jedna zo zakladnych pricin prichadza do uvahy porucha spomenutych regulacnych organov. Su aj dalsie dovody - hnacky, zvracanie, ketoacidoza pri diabete, otravy – alkoholy, niektore lieky a pod.
Podstatne vsak je, ze v strave neprijmate take mnozstvo tak silnych kyselin alebo zasad, aby ste si stravou dokazali tuto rovnovahu narusit. Napr. prijmom bielkovin prijmate kyseliny - konkretne aminokyseliny z ktorych sa bielkoviny skladaju. Ich vstrebavanie je ale postupne a tak spomenute pufrovacie mechanizmy zvladaju udrzovat rovnovahu, nasledne su aminokyseliny spracovavane pecenou a pripadna nadbytocna acidita (vo forme kationov vodika) sa odvadza prec z tela oblickami a plucami. Jednoducho to stravou nie je mozne a uz vobec nie nejako dlhodobejsie. Napr. pri masivnej narazovej konzumacii alkoholu moze docasne dojst pri jeho zmetabolizovani k miernemu naruseniu acidobazickej rovnovahy (ABR), ale aj toto sa velmi rychlo a priebezne vyrovnava a nie je to nijako zavazne.
Preto akakolvek snaha o manipulovanie s ABR pomocou stravy nema opodstatnenie. Resp. dlhodoba pritomnost acidozy (tj. prekyslenia) alebo alkalozy znaci vaznu poruchu zdravia, ktora by urcite nezostala bez vaznych prejavov. Znacna cast pripadov poruchy ABR su stavy, kedy sa tato porucha vyvija v case – tj, bud sa postupne upravuje do normalu, alebo sa naopak zhorsuje a bez zasahu vedie k smrti pacienta.
(Diskuter sa dalej vo svojej otazke pytal na aciditu moca a zaludka)
Co sa tyka zaludka, v zaludku sa tvori velmi silna kyselina - kyselina chlorovodikova, ktora ma viacere ulohy. V zaludku vdaka nej pH moze klesat az k hodnotam 2. Toto nie je odrazom hodnot pH vnutorneho prostredia, aj ked pri masivnom zvrcani prave stratou ionov H+ cez zaludok moze dojst k naruseniu ABR.
Pri zaludku je znizena tvorba kyseliny naopak neziaduca, je to prejav patologie. (Pokial nie je znizena zamerne napr. pri liecbe zal. vredu)
Co sa tyka mocu, pH moca neodraza pH vnutorneho prostredia, ale odraza prave to, ci v strave prijmate viac kyslin alebo zasad - nadbytocnych sa telo bude zbavovat prave do moca. Jeho pH moze klesat az k hodnotam 4. U vegetarianov sa pohybuje skor v zasaditych cislach.

Zhrnutie pre zjednodusenie - u cloveka, ktory ma zdrave organy regulujuce ABR (teda hlavne oblicky a pluca) moze dojst k poruche ABR len takym sposobom, ze sa pH VP zmeni tak rychlo, ze uvedene systemy to nestihaju kompenzovat - napr. ak by sme cloveku naraz podali velke mnozstvo bikarbonatov (alkalicka substancia) v infuzii, vyvolame alkalozu. Pri zdravych regulacnych organoch by vsak aj to bolo len docasne (za predpokladu ze davka nie je natolko vysoka aby ho okamzite zabila).
Doplnim Vam este jednoduchy priklad stavu, kedy dochadza k "rozhaseniu" ABR a ktory sa pomerne casto u pacientov vyskytuje
Takymto stavom je diabeticka ketoacidoza.
Dochadza k nej najcastejsie u diabetikov s DM1, ak nedostatocne kompenzuju ochorenie inzulinom.
Dochadza pri nej k endogennej produkcii urcitych kyselin (tzv. ketolátok), ktore vedu k acidoze. Tato acidoza sa vyrazne prejavuje a ked uz pH klesne k hodnotam okolo 7,0, clovek upada do komy a bez liecby zomrie, kedze stav sa prehlbuje.
Inym prikladom, kedy telo produkuje kyseliny, ktoré je nutné pufrovat je vyrazna svalova namaha – pri nej svaly pracuju na kyslikovy dlh – a spracovavaju glukozu prostrednictvom anaerobnej glykolyzy. Tento proces okrem produkcie energie vedie aj k produkcii kys. mliecnej (ta je zodpovedna aj za bolesti svalov). Ak by neexistovali mechanizmy regulujuce ABR, tak tato produkcia kyselin by viedla k takej acidoze, ktora by cloveka zahubila. Zrychlene dychanie pri svalovej namahe ma okrem dodavky kyslika za ulohu aj zbavit telo nadbytocnej kyseliny uhlicitej.
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 78%  ( 13 people voted )
+
2013-08-15 21:16:54 5f670538
a znovu z Lovcov sarlatanov rozpitvane tvrdenia vybrane z clanku o prekysleni:

Tak sa poďme pozrieť na tento „perlový náhrdelník“ z Kráľovstva „kyslých“ zrkadiel.
Bude to trochu v odľahčenom štýle, pretože dnes sa mi naozaj snívalo niečo s acidobázou a ide leto a na psychiatrii nemajú klimatizáciu.

„Ak sa do tela dostávajú neustále nové a nové kyseliny bez toho, aby sme ich dostatočne rýchlo a efektívne vylučovali, je zle.“

- Skvelá rada. Za predpokladu, že buď máte obličkové zlyhanie IV. stupňa alebo na uhasenie smädu zvyknete popíjať kvapalinu z autobatérie.

„Nevylúčené kyseliny sa začnú ukladať v tele a hrozí nám nadváha, degeneratívne ochorenia a mnoho iných ťažkostí.“

- Ak by sa teda kyseliny z tela prestali alebo nestíhali vylučovať, začnú sa hromadiť. S nadváhou si ale v takom prípade starosti robiť nemusíte, keďže za daných okolností a bez liečby sa váš život v zakrátko definitívne skončí.

„Náš zdravotný stav je závislý od rovnováhy kyslosti a zásaditosti. Ak sa táto rovnováha naruší a v tele máme priveľa kyslosti, vzniká acidóza, jedno z najnebezpečnejších civilizačných ochorení. “

- S týmto by sa dalo čiastočne súhlasiť. Akurát, že acidóza nie je žiadne civilizačné ochorenie, ale vážne narušenie homeostázy vnútorného prostredia, ktoré môže byť smrteľné.

„... vnútorné prostredie sa rozvráti a to môže viesť k množstvu vážnych ochorení, v krajnom prípade takýto rozvrat ohrozí aj náš život.“

- Tu platí len ten krajný prípad, mám pocit, že autorka veľmi nevie, čo je rozvrat vnútorného prostredia. Lebo ten človek prežije len za pomoci zdatného lekára na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Za posledných 150 rokov sa v našich telách nahromadilo príliš veľa kyselín.“

- To myslí autorka seba? V tom prípade blahoželáme k úctyhodne vysokému veku, pravdepodobne najvyššiemu na svete.

„Kyseliny si telo vytvára čiastočne samo pomocou žalúdočných štiav, avšak zásadité látky sa do organizmu dostávajú výhradne zvonku vo forme potravín a nápojov.“

- No....fyziológia dostáva riadne zabrať v tejto vete. Žalúdočná šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorú tvoria parietálne bunky sliznice žalúdka a vďaka nej je prostredie žalúdka veľmi kyslé. Aj jeho obsah sa stáva kyslým. Následne sa obsah dostáva ďalej do tenkého čreva, kde sa alkalizuje (už toto ukazuje na nezmyselnosť druhej časti vety), napríklad pankreatickou šťavou, ktorá je vďaka značnému obsahu bikarbonátových iónov zásaditá. Neviem, odkiaľ autorka vzala informáciu, že telo si nevie vytvárať žiadne zásadité látky, lebo enzým karboanhydráza, ktorý produkuje bikarbonáty, sa nachádza v červených krvinkách, v obličkách, v pečeni, endoteli. A to nie je jediná zásaditá látka, ktorú sa v tele tvorí.
Takže ešte raz: pH v tráviacom trakte neodráža pH vnútorného prostredia.

„Významnými faktormi, ktoré vedú k prekysleniu, sú aj stres, pozeranie televíznych programov, závisť, hnev, nenávisť aj nedostatok spánku.“

- A okrem toho acidózu ešte môže spôsobiť alergia na srsť jednorožcov

„Zdravé zásadité potraviny“
Kyslá kapusta – Autorka si trochu pletie pojmy zásaditý a zásadotvorný. Kyslá kapusta možno zásadotvorná je, ale keďže je plná kyseliny mliečnej, len sotva ju možno nazvať zásaditou.

No a teraz asi najlepšia časť, odporúčania:

VRCHOLOVÁ PERLA: „Merajte si hodnoty pH. Kúpte si v lekárni lakmusové papieriky na meranie pH v moči a pomocou nich si ho pravidelne merajte. Ideálna hodnota pH sa pohybuje medzi 7,4 až 7,5. Väčšinou však ľudia majú sotva 5,5 pH, čo znamená značné prekyslenie.“

- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ.

„Pite dostatok vody. Čistá pramenitá voda odstraňuje z organizmu nedostatok kyslíka, osviežuje, hasí smäd, vyplavuje kyseliny z tela, čistí ho, nabíja energiou.“

- Pokiaľ nie ste ryba alebo obojživelník, voda nehrá pri okysličovaní vášho tela žiadnu úlohu.

„Zásobte telo minerálmi a vitamínmi. Všetky druhy minerálov užívajte v kombinácii s vitamínom C. Veľmi dôležité sú najmä sodík, vápnik, draslík a horčík.“

- Túto vetu vám napíšem tak, ako ju má písať každý, kto odporúča niečo také: „Jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny.“

„Rozpúšťajte usadeniny. Bylinkový čaj rozpúšťa uložené odpadové látky v kĺboch. Pite liter takéhoto čaju denne a rovnaké množstvo neperlivej vody. Po niekoľkých týždňoch čaj vymeňte za iný druh.“

- Aké usadeniny? A aký bylinkový čaj? Z repíka? Alebo z bolehlavu? Môže tam byť rozdiel, nie všetko čo je zelené a dá sa zaliať horúcou vodou musí byť aj dobré. Okrem toho, na odpadové látky je tu synoviálna membrána a transport difúziou, fyziologické odpadové látky sa takto odstránia, patologické zložky (kyselina homogentisová, kyselina močová) neodstráni nič, v niektorých prípadoch len cielená liečba.

„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“

- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.

„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“

- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži.

„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“

- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí.

Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 70%  ( 17 people voted )
+
2013-08-15 21:18:07 5f670538
Ján, ty asi moc téme nerozumieš, keď máš problém napísať reakciu na jedno konkrétne tvrdenie spochybňujúce príspevok, ktorý si tu zrejme prekopíroval aj keď zároveň tvrdíš, že si tu majú ľudia naštudovať základné poznatky...
Davo # JafiLehy10
-
 50%  ( 6 people voted )
+
2013-08-15 21:37:54 5be9f932
nie... to bol posledny pokus, uz nevladzem po tvrdych bojoch na internete :D... vzdavam sa proste a idem sa venovat niecomu uzitocnemu :)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 58%  ( 2 people voted )
+
2013-08-15 21:45:29 5f670538
Pán Šoltés. Vo všetkej počestnosti, toto je smutnoveselý debatný krúžok, kde väčšina diskutujúcich má odpovede na svoje otázky skôr, než dajú odpoveď. A žiadna biochémia, fyziológia ani natómia na tom nič nezmení.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 21:49:05 57c596fc
{vzdavam sa proste a idem sa venovat niecomu uzitocnemu} Akosi skoro sa vzdávaš...nezvládol si ani jednu poriadnu reakciu na konkrétny protiargument.
Davo # JafiLehy10
-
 47%  ( 5 people voted )
+
2013-08-15 21:54:26 5be9f933
souhlasím s diskutujícími. sice o tom vím málo, ale logika mi říká tohle: mám-li například citron, který je kyselý, bude se moje tělo snažit tu kyselost nějak vyrovnat a začne vytvářet zásady. tím vznikne něco přibližně neutrálního. když ale sním maso, pro jehož strávení je potřeba kyselina, tak moje tělo začne vyrábět kyseliny. no a když to maso jím den co den a k tomu každý den 3x, tak moje tělo musí pořád jenom dělat kyseliny a tudíž mi připadá logické, že se časem překyselí.


taktéž souhlasím s názorem, že pokud autor nedokáže několika logickými větami odpovědět na zcela jasně položený dotaz, asi o tom moc neví. když navíc kopíruje celé pasáže odněkud z webu, je to už vážně jenom chabá obrana jeho argumentů...

kalmar # PeryFygi13
-
 63%  ( 6 people voted )
+
2013-08-15 21:55:23 550d501e
diskuteri su z inej galaxie. ved p.Soltes to zjednodusene vysvetlil, len to niekto nevie a ani nechce pochopit. Ale chce sa hádať! Keby tomu rozumeli, tak nedavaju také ... :)) argumenty
dodo # QidyNidu70
-
 64%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 23:37:01 b228cde7
Podobnú vedecky zdôvodnenú kritiku zástancov zásaditej stravy či požívateľov zásaditej vody som už čítal pred pár mesiacmi na istom španielskom webe. Tohto vedca aj s jeho argumentami doslova rozdrvili na prach nekonečné množstvo príspevkov (diskusia mala cez 150 strán), potvrdzujúcich z praxe pozitívny vplyv zásaditej diéty, vrátane mnohých vyliečených chorôb. Nie je to prvý raz, čo sa vedci mýlia a ich na pohľad úplne logické a odborne podložené argumenty sú jednoducho mýlne. Neexistuje lepšia pravda ako tá, ktora je podložená konkrétnymi výsledkami, zo stáročných skúseností alebo početnosťou pozitívnych svedectiev. Už len keď si spomenieme, že vedci propagujú každych 10-20 rokov inú, a vždy zaručene "vedeckú" stravovaciu disciplínu je jasné, že ich netreba brať moc vážne.

borky74 # NuwiWiru35
-
 71%  ( 11 people voted )
+
2013-08-16 00:26:33 be9b9275
Jan Soltes

Když je překyselení mýtem,můžete mi vysvětlit proč po vypití většího množství kvalitního bílého suchého vína začínám být překyselený a pomůže mi jen neutralizace snězením sýra nebo melounu?

zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 04:55:41 55478017
Zero.. to nebude ziadnym prekyslenim :D alkohol proste skodi a vasmu zaludku sa to nepaci...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 62%  ( 3 people voted )
+
2013-08-16 06:00:21 c35b13c3
Jan Soltes

Zajímavé že stejně se cítím po požití bílé mouky a cukru. Naopak se bezvadně cítím po masozeleninových jídlech. Také se to žaludku nepáči?

A když je tedy alkohol tak škodlivý, proč se cítím tak bezvadně po vypití kvalitní slivovice a to i tehdy když jsem byl ožralý jak carský důstojník? Po ní nekecám, ani nevím že jsem pil. Netrpím kocovinou. Až mne manželka upozorní na výpadky paměti,dochází mi že jsem byl jak zákon káže - nadoraz.


zero # MotoLile18
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 06:29:53 55478017
zero: a pocuvas sa vobec ? najprv hovoris ze alkohol ta prekysluje potom ze po kvalitnej slivovici ti nie je nic.. atd atd. Nemal som v plane ale donutili ste ma zase zapojit odborne argumenty, v zaudku mame enzym so skratkou ADH, alkohol dehydrogenaza, tento enzym zariadi ze sa vacsina prijateho alkoholu premeni na ACETALDEHYH, a toto je problem nie ziadne prekyslenie... nieco o acetaldehyde: "Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevují bol
estí hlavy
, pocitem žízně, citlivostí na svě
tlo
i hluk, nevoln
ostmi
, třesem a celkovým oslabením.
[1] Alkoholová kocovina je způsobena metabolity alkoholu acet
aldehydem
, výraznou dehy
dratací
organismu.[1] Naplno se projevuje až po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. " cize si to zhrnieme: ano alkohol vyvolava euforiu, ale velke mnozstvo alkoholu ktore prijmeme sa hned v zaludku metabolizuje pomocou alkoholdehydrogenazy na acetaldehyd ktory moze sa hore spomenute problemy... + je karcinogenny ! ( ale to len tak mimochodom ;) ) :)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 09:03:04 5f679e02
zero: sorry som sem zamotal FB diskusiu s niekym inym.. ty si netvrdil priamo ze alkohol prekysluje, ale samozrejme vieme ze to je sucastou teorie o prekysleni... a este nieco som chcel, to ze sa zle citis po muke ? co tak skusit ist na vysetrenie ci netrpis celiakou ? a zle sa citis po konzumacii cukru ? ... asi teraz sklamem velmi velmi velmi teba aj ostatnych privrzencov teorie prekyslenia ale... CUKOR je neutralny ani zasadity ani kysly ani zasadotvorny ani kyselinotvornyy....
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 09:08:17 5f679e02
a vlastne nie .. ty si to tu pisal takze je vsetko tam kde ma byt :)) ... aby som objasnil : porovnaval som tvoje pitie vina a kvalitnej slivovice
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 09:19:44 5f679e02
Pre tých z Vás ktorí chcú túto problematiky pochopiť, odporúčam prečítať si túto knihu: http://uloz.to/xnoGDe5/zazracna-detoxikace-robert-
s-morse-pdf.
Ide o jednu z najlepších odborných kníh akú som čítal na danú problematiku, ktorá je postavená najmä na faktoch. V knihe sú dosť detailne rozoberané systémy tela, fungovanie jednotlivých orgánov a najmä metabolizmus človeka. Autor je lekár a biochemik. Tu máte len náčrt obsahu knihy:
Kapitola II Jak funguje naše tělo ? 21
Modul 2.1 Čtyři základní procesy 22
Modul 2.2 Tělesné systémy 24
Modul 2.3 Buňka 27
Modul 2.4 Tkáně 29
Modul 2.5 Kardiovaskulární systém a krev 30
Modul 2.6 Trávicí systém 33
Modul 2.7 Vylučovací systémy 38
Modul 2.8 Endokrinní systém 31
Modul 2.9 Svalový systém 60
Modul 2.10 Nervový systém 62
Modul 2.11 Reprodukční systém 63
Modul 2.12 Respirační systém 64
Modul 2.13 Kosterní systém 65
Kapitola III Naše strava 67
Modul 3.1 Cukry a jejich metabolismus 69
Modul 3.2 Bílkoviny a jejich metabolismus 73
Modul 3.3 Tuky a jejich metabolismus 74
Modul 3.4 Enzymy – biokatalyzátory 78
Modul 3.5 Vitaminy (koenzymy) 81
Modul 3.6 Základní prvky 84
Modul 3.7 Fytochemikálie 100
Modul 3.8 pH-faktory potravin 103
Modul 3.9 Energie potravin 107
... atď

Príjemné čítanie...


Michal # VigyXywu97
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 11:08:54 3ec5cc93
zero, prekyslený nie ste. Ide o gastroezofagálny reflux.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 11:52:59 5b7f3a9c
a vdaka tomu sa vam HCl zo zaludka dostava do ezofagu a sposobuje tzv. palenie zahy ;)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 12:01:08 5f679e02
Možno niekomu pomôže stručné info ako stravu kombinovať: ABClinka[
/url]

Lekno # DolyLujy77
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 12:17:26 a548c80b
teoria delenej stravy je tiez blud... vyvratit sa da pomerne jednoducho :D ... kedze uz materske mlieko obsahuje kombinaciu cukrov + bielkovin .. takze blud dalsi...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 12:51:43 5f679e02
lekno, jedzte ako doposiaľ a sledujte svoje telo. A oslíka nečítajte, pretože : "Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou."

...
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 13:47:10 57c596fc
Jan Soltes
Dr Hujer

Pokud mám gastroezofagálny reflux, proč mne nepálí žáha po bifteku,ovoci,zelenině,vejcích na špeku,špaldovo - žitném chlebu,tatarském bifteku,cibuli,česneku,koření,pivu,destilátech a to i ve velkém množství,chlebě se sádlem a cibulí navysoko a všech ostatních jídlech ve kterých není bílá mouka a bílý cukr?
zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 15:31:04 55478017
zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :)) tik tak tik tak... RUZOVE OKULIARE DOLE PROSIM !
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 16:15:25 5f679e02
pravdepodobne bude váš tráviaci trakt alergický na niektorú zo zložiek bieleho vína. Niekto má GER z piva a z vína nie, niekto ho má zo slivovice, dakto z bifteka.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 16:56:39 57c596fc
zvlastne-to o com kazdy vie ze existuje, podla tohoto clanku zrazu neexistuje...skoda ho aj citat...

cockerba # CanyQuxu75
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 20:16:59 d9901faf
Páni, ja do toho teda nechcem príliš kecať, lebo kyslosť/zásaditosť potravín nie je práve moja šálka kávy, ale nevychádza predpoklad kyslosti z merania pH moči? A teda ak telo zo seba vydáva kyslú (oproti normálu) moč, tak zjavne má z čoho odkysľovať a teda je organizmus "prekyslený"?

Krovak # FugePuty85
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 22:14:09 55a249b4
„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“

- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.

„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“

"- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži."

Autor sa sám usvedčuje z neznalosti témy vysmievaním sa iným, pretože ÁNO, pojmy zásaditý a slaný majú niečo spoločné. Kritizovaná "autorka" jasne hovorí o morskej soli, ktorej roztok ma pH 7,5-8.4 (čísla nad 7,2 znamenajú zásaditosť)
"- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ."
Wikipedia Vám opäť protirečí : "...pH moču kolíše v rozmedzí 4,5 - 8...sa POUŽÍVA v lekárskej praxi v terapeutike a diagnostike" a pokračuje:...kontrola pH sa robi hlavne reguláciou stravovania...stravovanie na báze živočíšnych bielkovín majú tendenciu tvoriť kyslý (acídny) moč a "zelovoc" naopak zásaditý moč...

Je zaujímavé, že bagatelizujete, resp. zosmiešňujete nemenovanú autorku, pričom ignorujete základné všeobecné informácie o téme, ktorú ste tu nastolil. (a ktoré plne podporujú kritizovanú)
Myslíte si, že uveríme Vám alebo Wikipedii?
http://es.wikipedia.org/wiki/Tira_reactiva_de_orin
a - ( Tu to vyzerá naozaj odborne spracované)









borky74 # NuwiWiru35
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 08:20:18 be9b9275
Jan Soltes

Vás to tikání přejde až si doplníte znalosti. Alkohol v těle metabolizuje na acetaldehyd a ten se okamžitě rozkládá na vodu a kyselinu octovou. Kys.octová reaguje s vápníkem v tělních tekutinách. Pokud se majitel těla stravuje tak mizerně že v nich vápník není, reaguje s vápníkem v kostech (osteoporoza) a v zubech (zubní kaz,paradentoza).

Kyselina askorbová působí zásadotvorně protože omezuje množení kvasinek ve střevě. Této vlastnosti využívají vinaři aj.,kteří používají vit.C jako konzervant.Omezení počtu kvasinek napomáhá množení laktobakterií. Ty vytvářejí vit.B12,který napomáhá látkové výměně a to znamená že se do těla dostane také více minerálů které působí zásadotvorně.

zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 08:51:09 55478017
Dr Hujer

Jděte s GER někam. To jste ještě nepochopil že jakýkoli tělesný projevjako je i GER zařadila lékařská pseudověda mezi nemoci schválně? Jak se tyto projevy dostanou mezi nemoci,hloupý pacient je vystrašený že má NEMOC a kupuje léky které ve skutečnosti nepotřebuje. Stačí mu nejíst sračky které mu škodí. Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví. Zdravé tělo s fungujícím GER je tak paradoxně lékaři vydáváno za nemocné které je potřeba léčit.
Naopak,jedinec s nefunkčním GER se cpe kdejakými průmyslovými OTRAVINAMI léta a pak se náramně diví že dostane opravdovou a závažnou nemoc která ho ohrožuje na životě.
GER je hlas těla a rád mu naslouchám.
zero # MotoLile18
-
 59%  ( 7 people voted )
+
2013-08-17 09:31:22 55478017
Jan Soltes

zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :))

Víno nesestává pouze z alkoholu. Obsahuje kyselinu vinnou,která je v poslední době považovaná za toxickou. Ta patrně organismus překyseluje víc než kyselina octová vzniklá rozkladem alkoholu.


zero # MotoLile18
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 09:51:54 55478017
víno vs slivovica? Áno, máte pravdu! Všetko, čo ste napísali je pravda. Prajem Vám pekný zvyšok prekysleného života.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 10:57:04 5b7f3d0a
zero hej? je toxicka? tak potom je toxicka polovica druhov ovocia :D

Yanath # VepeBeke80
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-17 15:34:10 559f68d2
no ale ako som pozeral na výsledky chromatografie minuloročnej slivovice...no neviem, či neprejdem na víno :-)
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-17 20:34:10 5b7f3d0a
DrHujer nechlasci... ;-)
Davo # JafiLehy10
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 21:23:53 5be9f932
Dr Hujer

Já vám že mám pravdu. Článek je dezinformační blábol,který se odkazuje na chemii ze základní školy. Bohužel autor neví vůbec nic o biochemii. Příklad jak biochemie funguje jsem napsal výše.



zero # TuviVetu79
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-18 22:54:41 55478017
Jan Soltes
Dr Hujer

Článek pro vás, pánové: http://dolezite.sk/MRTVI-LEKARI-NELZOU-qxiptb.html

zero # WyriRese11
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-19 22:20:44 55478017
zero, to nieje ani prvý ročník veteriny. Inak pre veterinu doporučujem Brno. Príjemné spomienky :-)
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-19 22:31:27 4e63fd32
zero : som rad ze sem este chodite :) respekt
dr Hujer : mate kvalitne prispevky do diskusie, no az prilis si verite a nepovedzte mi ze zasaditou stravou si clovek nepredlzi zivot. Priamo to sice ani netvrdite, no spochybnujete to. Taktiez nemozte niekomu na dialku odporucat, nech sa stravuje dalej tak ako sa stravuje a vsetko bude ok. Nehrajme sa tu na vsevedov a skusme hladat pozitivne veci a nie len vyvracat nepodstatne veci ako tie ponozky nalozene solou ci zemiakmi.
Jan Soltes : a ako by sa podla vas mali racionalne stravovat ludia ? A ako sa stravujete vy?

mlok # RywyXegu81
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 02:11:31 4e63f031
najlepsi je ale zaver zo skopirovaneho postrehu co sem dal Jan Soltes...

"„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“

- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí."


...No ved nie o tom to je?
JEDZTE VIAC ZASADITOTVORNYCH POTRAVIN A BUDETE ZDRAVSI :))


mlok # RywyXegu81
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 02:26:25 4e63f031
Ja verim tomu co sa v clanku pise (aj v diskusi) len by ma teda zaujimalo preco nam doktor kontroluje PH mocu ked to podla autora vobec nie je vypovedne ? Alebo to nie je vypovedne len o PH vnutorneho prostredia a vypoveda to o niecom inom ? O traveni napr ?
A este ma zujima kedze to PH krvi moze byt v urcitych hodnotach a nad a pod ne sa povazuje za zle, ked mam PH nizsie ako uvadzaju tabulky (potvrdene od doktora po rozboroch) mam teda chory daky organ o ktorom sa tu pise a nie je ziadna moznost ovplyvnovat ph stravou ? Nebude to prave tak ze v tej strave nieco chyba (alebo je toho vela) a preto dany organ nepracuje ako ma ?

MM # SidaSafa91
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-21 09:37:53 d94b4912
MM, kontroluje tým správnosť fungovania obličiek a močového mechúra, pečene a pľúc. Ak máte nižšie pH krvi, môže ísť o diabetes, svalovú únavu, ochcorenie pľúc alebo ťažký šok. No v prípade daktorého za šokov spôsobujúcich zníženie pH by ste už nepísal.


Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-21 10:05:27 4e620149
Cize keby ten moc nebol v danych hodnotach tak ma posle na vysetrenia vsetkych tych menovanych organov ? Bolo by uplne jedno co som pil a jedol ?
Z mocu sa da vediet ci mi funguju dobre napr. pluca ??

MM # SidaSafa91
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-21 12:44:46 d94b4912
...pobavil som sa na tomto clanku......jedna vec je chytat sarlatanov a druha pisat clanky ktore na zaklade nejakych pofidernych informaciach zhadzuju celu problematiku uz v nadpise........stale sa jedno o jednu jedinu vec...a nema to nic spolocne s krvou...to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS...tato huba moze pocas rokov sposobit v podstate cokolvek...siri sa po celom tele...priznaky su naozaj vsemozneho typu...poznal som cloveka ktory sa 10 rokov liecil na akne roznymi liekmi, antibiotikami, mastami az napokon zistil ze ma premnozenu candidu po celom tele...ziadny doktor sa mu o tom ani len nezmienil...do dvoch mesiacov sa samostudiom a volne dostupnymi doplnkami vyzivy dostal z tychto plesni, plet ma cistu a zmizli mu aj ine zdravotne problemy ktore ho sprevadzali...od zaciatku za vsetkym stala nespravna a nevyvazena strava ktorej nasledkom bolo to "prekyslenie organizmu" o ktorom autor clanku pise ze je to mytus...ci uz verite ci neverite, treba si uvedomit ze strava stoji za vsetkym co sa v nasom organizme deje...tak to je a tak to aj bude...............internet je fenomenom doby, da sa na nom najst v podstate uplne vsetko ale je tu aj druha strana mince...najdes na nom aj velmi vela hluposti a presne na zaklade nich autor tento clanok napisal...cize v podstate aj z casti suhlasim co v clanku pise, ale striktne nesuhlasim aby sme tuto temu zakopali pod zem, pretoze je to jedna z najdoletezijsich tem tykajuca sa stravy a bohuzial absolutne ignorovana nasim zdravotnictvom...je to velmi jednoduche pochopit.........ak by ta spominana osoba ktora sa 10 rokov liecila na akne u kozneho lekara poznala od zaciatku pricinu problemu, co by mal z toho ten lekar? ...vo vseobecnosti co by mali lekari z toho keby sa kazdy vylieci sam na zaklade samostudia? ...nic...ved by nemali co jest...poznal som doktora ktory za urcity predpisany objem liekov isiel na dovolenku...takymto ludom mam verit? toto su odbornici ktorych ulohov je nas vyliecit? NIE! ich ulohov je liecit :) a to je rozdiel...finito :) pekny den prajem
Peter # FikyMigu16
-
 64%  ( 4 people voted )
+
2013-11-02 13:45:01 5f662850
Podľa mňa je teoria o jedení zásaditých potravín a z toho vyplývajúceho stáleho zdravia mylná. V prvom rade tých potravín, ktoré sú vhodné na každodennú konzumáciu a majú zásadité ph je strašne málo. A v druhom rade každé jedlo, ktoré človek skonzumuje - teda aj zásadité je okamžite premiešané s kyselinou solnou, ktorá má ph okolo 1. Takže zásaditá strava nemôže prejsť s pôvodnym ph cez žalúdok. Takže nie ph potraviny rozhoduje o zdraví ale nutričná hodnota potraviny !

barbus # DydyLiqi91
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-11-23 00:38:02 4e623934
Ja sa do toho tiež nechcem pliesť,ale ak ide o gastroezofagálny reflux potom prečo to je obyčajne po sladkostiach?---Dr Hujer,---Po sladkostiach je prekyslený organizmus . Mladému človeku sa to nedeje.Starší človek má s tým problémy, že reaguje na prekyslenie. Stačí si nedať sladké ,dávať si pozor čo jeme .

Jambo # CapuSuxo47
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-19 21:46:54 5b7f0c1c
Ak by som svojmu lekárovi povedala niečo z toho čo píše Jan Soltes určite by sa ma opýtal s úškrnom "V ktorom časopise ste to čítala" ? Odpovedala by som mu,že na internete ,asi by sa rozrehotal. Všetci vieme ,čo sa tu popíše.

Jambo # CapuSuxo47
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-19 22:11:58 5b7f0c1c
Odborníčka na zdravú výživu, ktorá sa tejto problematike teoreticky aj prakticky venuje už mnoho rokov, prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., autorka viacerých populárno-náučných publikácií o zdravom stravovaní či detoxikácii organizmu, okrem iného upozorňuje na dôležitosť udržiavania acidobázickej rovnováhy v organizme, ktorú si často narúšame práve nevhodným stravovaním a niekedy aj kombináciou konzumovaných potravín. Upozorňuje totiž na jeden dôležitý faktor, ktorý prispieva k zvyšovaniu hmotnosti - na prekyslenie organizmu. V knižke Umenie zdravo žiť prof. Horáková uvádza: „Aby sa telo chránilo pred prekyslením, začína vytvárať a uskladňovať tuk. Zodpovedné sú za to lipoproteíny nízkej denzity. Ich primárna úloha je viazať kyseliny nachádzajúce sa v krvi, v lymfe a v mimobunkových tekutinách, ktoré sa potom vylúčia močom. Ak sa tomu zabráni, tieto kyseliny naviazané na tuk sa presunú z orgánov udržujúcich život do telových dutín, bokov, stehien, žalúdka, atď. A toto je príčina o
bezity
.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-priber
at-pozor-na-prekyslenie-organizmu.html#ixzz2oEHwQc
pj


akotytakja # KubePodu27
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-12-22 19:25:34 57f4c9b4
Nerovnomerný pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín v tele. Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-priber
at-pozor-na-prekyslenie-organizmu.html#ixzz2oEL7mh
fP



akotytakja # KubePodu27
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-22 19:37:32 57f4c9b4
A jak podle vás vlastně funguje takové pH, jde tu přeci o poměr iontů v daném prostředí, čili dodáváním kladných iontů logicky musíte ovlivnit prostředí stejně jako dodáváním iontů zásaditých, prostě měníte jejich poměr. Je prakticky jedno čím a proto funguje od stravy po chemikálie a jedlou sodu prakticky cokoliv. Krev se tělo pochopitelně snaží držet ve velice vyvážených hodnotách, ale u ostatních tkání v těle se pH docela citelně mění a to vždy obráceně proti pH, které zjistíme v moči. Je ovšem otázka jak to doložit, protože studie prakticky neexistují, nicméně dle mého názoru ani potřeba nejsou, když prudkou změnou pH moče pomocí tak jednoduchého prostředku jako je jedlá soda, docílíte zásadních zdravotních změn v těle. Soda pochopitelně nejde vyargumentovat jako zdravá strava, je to prostě běžná chemikálie a nevidím tedy jinou možnost, než že zabírá pouze ta změna poměru iontů v prostředí, ne nic dalšího, co zdravá strava obsahuje.
taka je pravda # KafiMuwy8
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2014-01-18 07:51:41 542f1319
Takže telo produkuje kyseliny aj zásady podľa potreby, teda podľa toho čo jeme, resp,čo vrýpeme do žalúdka?
Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave , odkial ich berie na neutralizovanie nedmerných kyselín?


Joplins # XuhyDime11
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2014-03-31 17:51:22 3e2c8764

Meno:

Čo je tripcode?
Tripcode je hash hesla, pomocou ktorého môžete byť identifikovany od ostatných. Toto nevyžaduje registráciu a budete aj naďalej anonymný. Heslo sa neuloží na server.
Tripcode:
(odporúčané)
Čo je toto?
Anti-spam ochrana proti robotom. Vpíšte prosím dve číslovky v desiatkovej podobe.
jeden   štyri
(zadajte číslicami)

Podmienky používania služieb dolezite.sk beriem na vedomie a súhlasim s nimi. Kliknúť tu pre celý text.

Voliteľné URL video, obrázok alebo Google mapa:








Podporte nás aj cez BITCOINY



12KLBuVu1m6seK23BatQAMBtyngMKtKacn

V prípade, že chcete prispieť na chod dolezite.sk môžete tak učiniť zaslaním akéhokoľvek finančného príspevku na účet 420 208 3850 / 8360 mBank (SK90 8360 5207 0042 0208 3850), variabilný symbol: 4444.
Do účelu platby môžete uviesť Vaše meno, ktoré bude zverejnené s poďakovaním. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na skvalitňovanie a chod dolezite.sk.
Najlepšie za týždeň

Před 50 lety a dnes


Před 50 lety a dnes
Aniž si to uvědomujeme, jsme téměř 24 hodin denně pod dozorem „velkého bratra“. Na ulicích, v obchodech i ve firmách jsou kamery, které nás snímají bez našeho souhlasu...
Takový normální den učitelky MŠ
Co dělat? Nevolit nebo zvolit občanskou neposlušnost?
Podvodníci s liekmi?

Nemáme jeden problém – máme tři vzájemně provázané soustavy problémů


Nemáme jeden problém – máme tři vzájemně provázané soustavy problémů
Přidané soustavy problémů připojené jako „řešení“ pouze zajišťují, že ten třetí a závěrečný krach bubliny aktiv, co je právě před námi, bude daleko ničivější, než ...
V Budapešti demonstrovalo proti Orbánově dani z internetu 100 000 osob
JAK MATKA POMOCÍ SYROVÉ STRAVY VYLÉČILA DCEŘI ATOPICKÝ EKZÉM
Uspořádaná anarchie

Povyhadzovať tých darmožráčov zo SAV!


Povyhadzovať tých darmožráčov zo SAV!
Keď sme ako študenti prvýkrát navštívili Slovenskú akadémiu vied, vošli sme do iného sveta. O deviatej ráno ešte v ústave nebolo ani nohy. Neskôr sa začali trúsiť morózni vedci vo ...
Clo - Daň za zahraniční obchod?
A kto by staval cesty?
21 032 poslancov

Sociálny pokrok po nemecky


Sociálny pokrok po nemecky
Nemci nedávno prestali vyčnievať z radu a konečne zaviedli celoštátnu povinnú minimálnu mzdu. Bývalý chorý muž Európy sa po kríze stal premiantom. Na európske pomery extrémne nízka ...
Švédský socialismus, náš vzor! (2)
POLSKO PŘESUNE TISÍCE VOJÁKŮ K VÝCHODNÍM HRANICÍM KVŮLI OBAVÁM Z RUSKA
Poučenie zo Švédskej renesancie voľného trhu

Hypotéka po muslimsku: Jak se dělá úvěr na bydlení, když je úrok hřích


Hypotéka po muslimsku: Jak se dělá úvěr na bydlení, když je úrok hřích
V zemích, kde platí islámské právo šaría, je poskytování jakkoli úročených půjček posuzováno jako lichva a smrtelný hřích. Přesto si i radikální muslimové našli cestu, jak ...
Bohové a proroci Dokument
Falešné zpravodajství z Gazy
Islámský stát: Obřízka očistí dívku od nemorálností …

Jüan převyšuje dolar na africkém kontinentu


Jüan převyšuje dolar na africkém kontinentu
V posledních letech probíhá v Africe skrytý boj mezi Čínou a západními mocnostmi. Čína je zde vytlačuje z jejich pozic. Prakticky každé zostření situace v Africe je následkem tohoto ...
Egyptský vojenský vůdce nebere Obamovi telefon, podporuje ho saúdský král
Islamisté se uprostřed násilného rozdrcení v Káhiře obrací proti egyptským kostelům
TENTO VIDEOKLIP Z EGYPTA NEJSPÍŠ NENÍ HRANÝ

JE TO OFICIÁLNÍ: ČÍNA SESADILA AMERIKU JAKO NEJVĚTŠÍ EKONOMIKU


JE TO OFICIÁLNÍ: ČÍNA SESADILA AMERIKU JAKO NEJVĚTŠÍ EKONOMIKU
V dubnu 2012 jsme referovali, že vedoucí čínský analytik (a americký ex patriot) profesor Michael Pettis v roce 2011 argumentoval, že čínské HDP by už mohlo být vyšší než americk...
Hongkongští demonstranti zamýšlejí okupovat vládní úřady
V Hongkongu se konají obří prodemokratické demonstrace
Čína zastavila produkci GMO

Atlasova vzpoura


Atlasova vzpoura
V těchto dnech vychází v českém překladu slavný román Ayn Randové Atlasova vzpoura (Atlas Shrugged). Přečtěte si upoutávku od Jiřího Kinkora, autora webu www.aynrand.cz...
Výsledek referenda není důležitý. Skotové vyhráli tak jako tak
FAŠIZMUS JE REÁLNY A ŽIVÝ
10 NAJVRAŽEDNEJŠÍCH VLÁDCOV HISTÓRIE

MOZKOVÉ IMPLANTÁTY BY MOHLY ULEHČIT EPIDEMII POST-TRAMATICKÝCH SYNDROMŮ MEZI AMERICKÝMI VOJÁKY


MOZKOVÉ IMPLANTÁTY BY MOHLY ULEHČIT EPIDEMII POST-TRAMATICKÝCH SYNDROMŮ MEZI AMERICKÝMI VOJÁKY
Nový pětiletý program zahájený DARPA doufá, že jednoho dne pomůže léčit řadu psychiatrických stavů včetně post traumatických stresových poruch (PTSD) pomocí technologie mozkových ...
Existencia UFO potvrdená ex-ministrom obrany Kanady
USA nasadí laserovou zbraň na válečné lodi [VIDEO]
Americká armáda testuje přesnou „inteligentní“ pušku [VIDEO]

Proč lékaři podléhají alternativní medicíně?


Proč lékaři podléhají alternativní medicíně?
Lékařů, kteří se zapletli s alternativní medicínou, mohou být desítky. Ve svých ordinacích mnozí z nich nabízí kromě ověřené léčby i postupy a preparáty, které nikdy neuspěly...
TAJEMNÁ TEMNÁ HMOTA KONEČNĚ ZACHYCENA?
Čo je to realita? A žijeme naozaj v realite?
Emil Páleš: Najstarší chrám stavia históriu z hlavy na nohy

VICEPREZIDENT GOOGLU SESKOČIL Z VÝŠKY 41 KM NAD ZEMÍ


VICEPREZIDENT GOOGLU SESKOČIL Z VÝŠKY 41 KM NAD ZEMÍ
Viceprezident společnosti Google Alan Eustace překonal v noci na sobotu světový rekord seskokem z výšky 41.419 metrů nad zemí oblečený ve skafandru. Jeho volný pád dosáhl rychlosti 1321 ...
Robot pilot představen v Jižní Koreji má nahradil lidské piloty
Jak to dělají kosmonauti
OD ZLYHANIA PO ZLYHANIE

Politika levných peněz neničí ekonomiku jenom pomocí inflace


Politika levných peněz neničí ekonomiku jenom pomocí inflace
Americká centrální banka bude pokračovat ve stimulaci ekonomiky, protože inflace nepředstavuje velkou hrozbu. Prezident Minneapoliského FEDu Kocherlakota řekl: „Očekávám míru inflace ...
Letadlo jako světový systém
Ekonomie a etické principy soukromého vlastnictví
VRÁTÍ SE OPRAVDU ŠVÝCARSKO KE FRANKU SE ZLATEM?

Wikileaks odhaľuje, že Američania predvídali dnešný vývoj


Wikileaks odhaľuje, že Američania predvídali dnešný vývoj
Keď sa pred šiestimi rokmi zvažovalo prijatie Ukrajiny do NATO, vtedajší americký veľvyslanec William J. Burns presne popísal to, čo sa na Ukrajine deje dnes. Uniknuté depeše Wikileaks ...
Historická nezbytnost třetí světové války (To co vám média bohužel nikdy neřeknou)
DARPA ODHALUJE PRVNÍ SAMONAVÁDĚCÍ „CHYTROU“ KULKU
Otto von Bismarck a Ukrajina

Proč si odporuje Václav Klaus?


Proč si odporuje Václav Klaus?
Resumé: Je to škoda, ale Klaus je již definitivně ze hry venku. Ne vinou havlistů, socialistů nebo EU, ale jen vinou svou.
Boj so systemom jeho vlastnymi zbranami
Sametová revoluce 2.0 bez účasti tajných služeb?
Prvé pripojenie Krymu k Rusku.

STEPHEN HAWKING PŘEDPOVĚDĚL APOKALYPSU KVŮLI HIGGSOVU BOSONU


STEPHEN HAWKING PŘEDPOVĚDĚL APOKALYPSU KVŮLI HIGGSOVU BOSONU
Známý fyzik teoretik a kosmolog Stephen Hawking předpověděl apokalypsu kvůli tomu, že Higgsův boson může přivodit zmizení dvou základů světa: obvyklých pro člověka času a prostoru...
Padá jed, něco si přej! Chemtrails
Zabiť sa neni také lahké ako sa zdá
Mágia v trikoch vs okultná mágia

Meditačná hudba


Meditačná hudba
Toto bude bez najmenších pochybností najlepšia meditačná hudba akú ste kedy počuli. Ide o mongolský štýl, sú to ľudia, ktorí sú z Ruskej federácie a hraničia z Mongolskom. Nábož...
Restaurace našla 10 let staré záznamy z jejich kamerového systému a porovnala je s těmi současnými. Výsledek?
Prečo aj dnes nie sú muži bisexuálni ako v staroveku?
Zbavme sa dogmatických názorov
Výber

Kto dnes v skutočnosti ohrozuje Slovákov?


Kto dnes v skutočnosti ohrozuje Slovákov?
Nedávno uverejnená Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012 uvádza, že prudký nárast rómskeho etnika zásadne mení charakter národnostnej štrukt...
Výzkum Colina Woodarda: Spojené státy se skládají z 11 národů
Proč ?
Neznáme fakty o Biblii

Version:1.21 2013-06-18 Generated in 0.0953 s
dôležité informácie, denné správy, aktuálne spravodajstvo | Oxygenoterapia v Bratislave, Oxyterapia Bratislava, Kyslíková kúra, Liečba kyslíkom,Kyslíková terapia 95% kyslíkom, Kyslík na pleť | koucing v bratislave, Life koucing Bratislava, coaching bratislava, kouc, motivácia, podnikanie,Life koucing v Bratislave | Hĺbkové čistenie pleti Bratislava, Hĺbkové čistenie pleti v Bratislave, Ultrazvukové čistenie pleti Bratislava, Čistenie pleti ultrazvukom Bratislava, Skin Scrubber Bratislava, Kozmetika Bratislava, Chemický peeling Bratislava | ručná výroba, výrobky, ručná práca, predaj, obchod, handmade, Náušnice, náramky, dekorácie, Náhrdelníky