Dokumenty
Obrázky
Videá
Fórum
 
 

Prekyslenie organizmu je MÝTUS !


Prekyslenie organizmu je MÝTUS !

 

Dnes je celý internet zaplavený pseudovedeckými poznatkami o tzv. prekyslení organizmu. Táto na internete veľmi populárna teória hovorí o vplyve stravy na pH vnútorného prostredia nášho organizmu. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť laikom čo je na tejto teórii chybné.


V prvom rade je potrebné zadefinovať si že najvýhodnejšie pH pre vnútorne prostredie ľudského tela je mierne zásadité, teda 7,4 (kyslé<7; 7= neutrálne; 7-14= zásadité). To tvrdia aj autori teórie šíriacej sa internetom, lenže s rovnakou istotou tvrdia aj že strava toto pH môže významne ovplyvniť a že dnes je väčšina ľudí kvôli konzumácií kyslých potravín prekyslená. Stretol som sa aj s tvrdením že dnes má väčšina ľudí pH 6,5. Tu je vidieť neprofesionálnosť tvorcov teórie keďže človek už pri pH = 6,8 upadá do kómy. Stav prekyslenia ako sa dnes nazýva by sme odborne mohli spojiť so stavom tzv. metabolickej acidózy.  Narážame však na kameň úrazu: medzi hlavné príčiny metabolickej acidózy patrí neliečená cukrovka, hladovanie, chronické zlyhávanie obličiek, veľká fyzická záťaž ( napr. po behu v dôsledku hromadenia kyseliny mliečnej ). Ako ste si mohli všimnúť, ide o rôzne chorobné stavy ktoré môžu prekyslenie spôsobiť ale určite to nie je strava a slabé kyseliny ktoré obsahuje. Stačí sa laicky zamysliet: Ak je naša tráviaca sústava schopná pankreatickými štavami na začiatku tenkého čreva zneutralizovať pomerné silnú kyselinu zo žalúdka, mali by jej robiť problém omnoho slabšie kyseliny z jedla ? Nie.


Avšak vyššie sme  popísali stav ktorý zodpovedá laickému "prekysleniu". Okrem toho aj v zdravom tele vznikajú metabolity ktoré prekysľujú, preto má  telo vyvinuté mechanizmy ako sa tomu stavu vyhnúť a udržať si mierne zásadité pH, zodpovedné sú za to hlavne obličky a pľúca. V krvi sa nachádza oxid uhličitý ktorý pri reakcii s vodou vytvára kyselinu uhličitú a tá logicky prekysľuje,  lenže v prípade že máme v tele viac kyselín napríklad kyseliny mliečnej ktorá sa tvorí pri náročnej fyzickej práci, je oxid uhličitý vo väčšom množstve vylučovaný pri výdychu a pH ostáva stabilné. Toto je jeden z mechanizmov udržiavania acidobázickej rovnováhy. Ďalším dôležitým orgánom sú obličky, laicky môžeme povedať že v prípade prekyslenia vylučujú do moču viac kyselín a takto sa podieľaju na udržiavaní mierne zásaditého pH.


Pre ďalšie zamyslenie čitateľa uvádzam pár poznatkov o kyselinách ktoré telo potrebuje, čiže tvrdiť že jedenie kyslých potravín je zdraviu škodlivé úplne stráca svoj význam. Nevyhnutne potrebujeme aminokyseliny a vitamín C ktorý je z chemického hľadiska tiež kyselinou. Rovnako sa za kyseliny považujú aj vitamín B5 (kyselina pantoténová), vitamín B9 (kyselina listová). Z vyššie popísaných faktov ktoré su narozdiel od internetovej teórie prekyslenia vedecký dokázané vyplýva že veľkého internetového strašiaka s názvom prekyslenie organizmu sa netreba obávať.


- odkaz na podobný článok s vysvetlením: http://www.zradielko. sk/2013/07/bullshithunter-prekyslenie-ph -alkalicka-strava/



Author: Jan Soltes # SyveJeqe13
Zdravie2013-08-1572
-
 48%  ( 32 people voted )
+
OK takze net je plny pseudovedeckych poznatkov a tvoje poznatky su teda vedecke? a kde su studie a vedecke dokazy k tvojej hypoteze?

DavidB # LyjiKovy79
-
 61%  ( 28 people voted )
+
2013-08-15 15:17:00 c3d41da1
pre doplnenie odporucam pozriet Dr.Campbell a jeho China Study (min na youtube je toho dost)
frtic # CiryKiwa84
-
 54%  ( 3 people voted )
+
2013-08-15 16:03:31 5f674344
Autor článku je analfabet...nechápe a nerozlišuje ani pojem kyslé potraviny a kyselinotvorné...čo je velký rozdiel..napr. citrón je kyslý , nie kyselinotvorný...maso nie je kyslé ale je kyselinotvorné....a pod.
Takže jeho článok nemá žiadnu hodnotu, je to blábol ktorý pastol z uvedeného zdroja a ten čo to sem dal nevie kde je sever a o chémii nemá dunctu.

brano # PelaSedo59
-
 72%  ( 47 people voted )
+
2013-08-15 16:03:57 c305bafe
Drahouskove.. nastudujte si prosim fyziologiu a biochemiu, spravte si z nich skusky a potom sa hadajte...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 74%  ( 13 people voted )
+
2013-08-15 20:42:18 5f670538
protiotazka teda: preco podla teba je citron zasadotvorny ? vysvetli chemicky :)) napodobni v skumavke niekde svoju zasadotvornost citrona :D... citron je silno kysly a nic na tom nezmenis... Ignorujete fakty... ignorujete zakladne poznatky o metabolickej acidoze z ucebnic patologickej fyziologie, hore to mate laicky vysvetlene, ak chcete vediet viac otvorte knihy nie konspiracne weby...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 54%  ( 14 people voted )
+
2013-08-15 21:00:16 5f670538
Ak chcete argumentovat so skupinou ludi znalych medicinskej problematiky, piste tu: https://www.facebook.com/LovciSarlatanov?fref=ts sorry ale ja fakt nemam cas ... ani chut na celom internete opravovat tieto clanky kde niekto napise "vedci dokazali" ... ale hlavne ze v karentovanych casopisoch ziadna takato studia nie je... simply BULLSHIT ...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 60%  ( 5 people voted )
+
2013-08-15 21:05:05 5f670538
loading...
z FB stranky Lovci sarlatanov: V poslednej dobe je modne pripisovat choroby rozneho druhu prekysleniu organizmu. Nevieme odkial tato teoria vzisla, ale vyskytuje sa v roznych podobach, viac ci menej absurdnych.
Casto sa stretavame s predstavami, ze ludia o sebe tvrdia ze maju pH krvi 6, ze moc ukazuje hodnotu pH krvi alebo ze ABR je udrzovana rovnovahou v prijme kyselin a zasad v strave.
Tieto predstavy uplne ignoruju fyziologiu regulacie ABR.
Kedze je to tema velmi obsiahla a aj znacne zlozita, vratime sa k nej aj s rozsiahlejsim vysvetlenim, dnes prinasame kratky text, ktory bol pouzity v jednej diskusii ako vysvetlenie diskuterovi, ktory chcel vediet ako to v jednoduchosti funguje.

Fyziologicke pH vnutorneho prostredia (VP) organizmu je od 7,36 - 7,44. Je teda v zasaditej casti pH stupnice.
Telo si pH VP velmi dobre strazi - je to velmi dolezite, kedze optimalne pH pre rozne enzymy a biochemicke reakcie v tele je velmi uzke. Hodnoty, ktore este su zlucitelne so zivotom su priblizne 6,8-8,0 - teda v rozmedzi len okolo 1 bodu stupnice pH.
Na ustrazenie pH sluzia telu viacere mechanizmy. V krvi su pritomne pufre - to su zluceniny ktore v roztoku maju schopnost udrzovat urcitu hodnute pH (samozrejme, ma to svoje hranice). Tieto pufre su bikarbonatovy, fosfatovy, hemoglobinovy, bielkovinovy....na podrobne vysvetlenie je tu malo miesta, ale vysvetlim v jednoduchosti princip. Ak mate roztok v ktorom je pufer, a tento roztok ma urcite pH. Ak do tohoto roztoku pripade male mnozstvo kyseliny alebo zasady, pufre zaistia ze pH roztoku sa nezmeni, resp.zmeni sa len minimalne. Taktymto roztokom je aj nasa krv resp. mimobunkova tekutina.
Pufre sluzia na okamzite vyrovnavanie resp. udrzovanie hladiny pH. Z dlhodobeho hladiska udrzuju pH hlavne 3 organy - pluca, oblicky a pecen. Pecen pomocou smerovania metabolizmu (ci sa ma ion H+ zodpovedny za kyslost v tele skor udrzat alebo skor vylucit), oblicky tym ze su schopne vylucovat kyseliny do moca a pluca tym, ze regulaciou mnozstva CO2 v krvi reguluju vlastne bikarbonatovy pufer - kedze ten je na baze kyseliny uhlicitej, ktora vznika z CO2.
Teraz k porucham - acidoza je stav kedy sa pH VP dostane pod hodnutu 7,36, alkaloza vtedy, ak sa dostane nad hodnotu 7,44 (je to trochu matuce, kedze aj clovek s pH VP 7,2 ma acidozu, aj ked je stale v zasaditych hodnotach)
K tymto porucham dochadza z roznych pricin. Samozrejme ako jedna zo zakladnych pricin prichadza do uvahy porucha spomenutych regulacnych organov. Su aj dalsie dovody - hnacky, zvracanie, ketoacidoza pri diabete, otravy – alkoholy, niektore lieky a pod.
Podstatne vsak je, ze v strave neprijmate take mnozstvo tak silnych kyselin alebo zasad, aby ste si stravou dokazali tuto rovnovahu narusit. Napr. prijmom bielkovin prijmate kyseliny - konkretne aminokyseliny z ktorych sa bielkoviny skladaju. Ich vstrebavanie je ale postupne a tak spomenute pufrovacie mechanizmy zvladaju udrzovat rovnovahu, nasledne su aminokyseliny spracovavane pecenou a pripadna nadbytocna acidita (vo forme kationov vodika) sa odvadza prec z tela oblickami a plucami. Jednoducho to stravou nie je mozne a uz vobec nie nejako dlhodobejsie. Napr. pri masivnej narazovej konzumacii alkoholu moze docasne dojst pri jeho zmetabolizovani k miernemu naruseniu acidobazickej rovnovahy (ABR), ale aj toto sa velmi rychlo a priebezne vyrovnava a nie je to nijako zavazne.
Preto akakolvek snaha o manipulovanie s ABR pomocou stravy nema opodstatnenie. Resp. dlhodoba pritomnost acidozy (tj. prekyslenia) alebo alkalozy znaci vaznu poruchu zdravia, ktora by urcite nezostala bez vaznych prejavov. Znacna cast pripadov poruchy ABR su stavy, kedy sa tato porucha vyvija v case – tj, bud sa postupne upravuje do normalu, alebo sa naopak zhorsuje a bez zasahu vedie k smrti pacienta.
(Diskuter sa dalej vo svojej otazke pytal na aciditu moca a zaludka)
Co sa tyka zaludka, v zaludku sa tvori velmi silna kyselina - kyselina chlorovodikova, ktora ma viacere ulohy. V zaludku vdaka nej pH moze klesat az k hodnotam 2. Toto nie je odrazom hodnot pH vnutorneho prostredia, aj ked pri masivnom zvrcani prave stratou ionov H+ cez zaludok moze dojst k naruseniu ABR.
Pri zaludku je znizena tvorba kyseliny naopak neziaduca, je to prejav patologie. (Pokial nie je znizena zamerne napr. pri liecbe zal. vredu)
Co sa tyka mocu, pH moca neodraza pH vnutorneho prostredia, ale odraza prave to, ci v strave prijmate viac kyslin alebo zasad - nadbytocnych sa telo bude zbavovat prave do moca. Jeho pH moze klesat az k hodnotam 4. U vegetarianov sa pohybuje skor v zasaditych cislach.

Zhrnutie pre zjednodusenie - u cloveka, ktory ma zdrave organy regulujuce ABR (teda hlavne oblicky a pluca) moze dojst k poruche ABR len takym sposobom, ze sa pH VP zmeni tak rychlo, ze uvedene systemy to nestihaju kompenzovat - napr. ak by sme cloveku naraz podali velke mnozstvo bikarbonatov (alkalicka substancia) v infuzii, vyvolame alkalozu. Pri zdravych regulacnych organoch by vsak aj to bolo len docasne (za predpokladu ze davka nie je natolko vysoka aby ho okamzite zabila).
Doplnim Vam este jednoduchy priklad stavu, kedy dochadza k "rozhaseniu" ABR a ktory sa pomerne casto u pacientov vyskytuje
Takymto stavom je diabeticka ketoacidoza.
Dochadza k nej najcastejsie u diabetikov s DM1, ak nedostatocne kompenzuju ochorenie inzulinom.
Dochadza pri nej k endogennej produkcii urcitych kyselin (tzv. ketolátok), ktore vedu k acidoze. Tato acidoza sa vyrazne prejavuje a ked uz pH klesne k hodnotam okolo 7,0, clovek upada do komy a bez liecby zomrie, kedze stav sa prehlbuje.
Inym prikladom, kedy telo produkuje kyseliny, ktoré je nutné pufrovat je vyrazna svalova namaha – pri nej svaly pracuju na kyslikovy dlh – a spracovavaju glukozu prostrednictvom anaerobnej glykolyzy. Tento proces okrem produkcie energie vedie aj k produkcii kys. mliecnej (ta je zodpovedna aj za bolesti svalov). Ak by neexistovali mechanizmy regulujuce ABR, tak tato produkcia kyselin by viedla k takej acidoze, ktora by cloveka zahubila. Zrychlene dychanie pri svalovej namahe ma okrem dodavky kyslika za ulohu aj zbavit telo nadbytocnej kyseliny uhlicitej.
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 77%  ( 16 people voted )
+
2013-08-15 21:16:54 5f670538
a znovu z Lovcov sarlatanov rozpitvane tvrdenia vybrane z clanku o prekysleni:

Tak sa poďme pozrieť na tento „perlový náhrdelník“ z Kráľovstva „kyslých“ zrkadiel.
Bude to trochu v odľahčenom štýle, pretože dnes sa mi naozaj snívalo niečo s acidobázou a ide leto a na psychiatrii nemajú klimatizáciu.

„Ak sa do tela dostávajú neustále nové a nové kyseliny bez toho, aby sme ich dostatočne rýchlo a efektívne vylučovali, je zle.“

- Skvelá rada. Za predpokladu, že buď máte obličkové zlyhanie IV. stupňa alebo na uhasenie smädu zvyknete popíjať kvapalinu z autobatérie.

„Nevylúčené kyseliny sa začnú ukladať v tele a hrozí nám nadváha, degeneratívne ochorenia a mnoho iných ťažkostí.“

- Ak by sa teda kyseliny z tela prestali alebo nestíhali vylučovať, začnú sa hromadiť. S nadváhou si ale v takom prípade starosti robiť nemusíte, keďže za daných okolností a bez liečby sa váš život v zakrátko definitívne skončí.

„Náš zdravotný stav je závislý od rovnováhy kyslosti a zásaditosti. Ak sa táto rovnováha naruší a v tele máme priveľa kyslosti, vzniká acidóza, jedno z najnebezpečnejších civilizačných ochorení. “

- S týmto by sa dalo čiastočne súhlasiť. Akurát, že acidóza nie je žiadne civilizačné ochorenie, ale vážne narušenie homeostázy vnútorného prostredia, ktoré môže byť smrteľné.

„... vnútorné prostredie sa rozvráti a to môže viesť k množstvu vážnych ochorení, v krajnom prípade takýto rozvrat ohrozí aj náš život.“

- Tu platí len ten krajný prípad, mám pocit, že autorka veľmi nevie, čo je rozvrat vnútorného prostredia. Lebo ten človek prežije len za pomoci zdatného lekára na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Za posledných 150 rokov sa v našich telách nahromadilo príliš veľa kyselín.“

- To myslí autorka seba? V tom prípade blahoželáme k úctyhodne vysokému veku, pravdepodobne najvyššiemu na svete.

„Kyseliny si telo vytvára čiastočne samo pomocou žalúdočných štiav, avšak zásadité látky sa do organizmu dostávajú výhradne zvonku vo forme potravín a nápojov.“

- No....fyziológia dostáva riadne zabrať v tejto vete. Žalúdočná šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorú tvoria parietálne bunky sliznice žalúdka a vďaka nej je prostredie žalúdka veľmi kyslé. Aj jeho obsah sa stáva kyslým. Následne sa obsah dostáva ďalej do tenkého čreva, kde sa alkalizuje (už toto ukazuje na nezmyselnosť druhej časti vety), napríklad pankreatickou šťavou, ktorá je vďaka značnému obsahu bikarbonátových iónov zásaditá. Neviem, odkiaľ autorka vzala informáciu, že telo si nevie vytvárať žiadne zásadité látky, lebo enzým karboanhydráza, ktorý produkuje bikarbonáty, sa nachádza v červených krvinkách, v obličkách, v pečeni, endoteli. A to nie je jediná zásaditá látka, ktorú sa v tele tvorí.
Takže ešte raz: pH v tráviacom trakte neodráža pH vnútorného prostredia.

„Významnými faktormi, ktoré vedú k prekysleniu, sú aj stres, pozeranie televíznych programov, závisť, hnev, nenávisť aj nedostatok spánku.“

- A okrem toho acidózu ešte môže spôsobiť alergia na srsť jednorožcov

„Zdravé zásadité potraviny“
Kyslá kapusta – Autorka si trochu pletie pojmy zásaditý a zásadotvorný. Kyslá kapusta možno zásadotvorná je, ale keďže je plná kyseliny mliečnej, len sotva ju možno nazvať zásaditou.

No a teraz asi najlepšia časť, odporúčania:

VRCHOLOVÁ PERLA: „Merajte si hodnoty pH. Kúpte si v lekárni lakmusové papieriky na meranie pH v moči a pomocou nich si ho pravidelne merajte. Ideálna hodnota pH sa pohybuje medzi 7,4 až 7,5. Väčšinou však ľudia majú sotva 5,5 pH, čo znamená značné prekyslenie.“

- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ.

„Pite dostatok vody. Čistá pramenitá voda odstraňuje z organizmu nedostatok kyslíka, osviežuje, hasí smäd, vyplavuje kyseliny z tela, čistí ho, nabíja energiou.“

- Pokiaľ nie ste ryba alebo obojživelník, voda nehrá pri okysličovaní vášho tela žiadnu úlohu.

„Zásobte telo minerálmi a vitamínmi. Všetky druhy minerálov užívajte v kombinácii s vitamínom C. Veľmi dôležité sú najmä sodík, vápnik, draslík a horčík.“

- Túto vetu vám napíšem tak, ako ju má písať každý, kto odporúča niečo také: „Jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny.“

„Rozpúšťajte usadeniny. Bylinkový čaj rozpúšťa uložené odpadové látky v kĺboch. Pite liter takéhoto čaju denne a rovnaké množstvo neperlivej vody. Po niekoľkých týždňoch čaj vymeňte za iný druh.“

- Aké usadeniny? A aký bylinkový čaj? Z repíka? Alebo z bolehlavu? Môže tam byť rozdiel, nie všetko čo je zelené a dá sa zaliať horúcou vodou musí byť aj dobré. Okrem toho, na odpadové látky je tu synoviálna membrána a transport difúziou, fyziologické odpadové látky sa takto odstránia, patologické zložky (kyselina homogentisová, kyselina močová) neodstráni nič, v niektorých prípadoch len cielená liečba.

„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“

- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.

„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“

- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži.

„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“

- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí.

Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 69%  ( 19 people voted )
+
2013-08-15 21:18:07 5f670538
nie... to bol posledny pokus, uz nevladzem po tvrdych bojoch na internete :D... vzdavam sa proste a idem sa venovat niecomu uzitocnemu :)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 67%  ( 5 people voted )
+
2013-08-15 21:45:29 5f670538
Pán Šoltés. Vo všetkej počestnosti, toto je smutnoveselý debatný krúžok, kde väčšina diskutujúcich má odpovede na svoje otázky skôr, než dajú odpoveď. A žiadna biochémia, fyziológia ani natómia na tom nič nezmení.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2013-08-15 21:49:05 57c596fc
souhlasím s diskutujícími. sice o tom vím málo, ale logika mi říká tohle: mám-li například citron, který je kyselý, bude se moje tělo snažit tu kyselost nějak vyrovnat a začne vytvářet zásady. tím vznikne něco přibližně neutrálního. když ale sním maso, pro jehož strávení je potřeba kyselina, tak moje tělo začne vyrábět kyseliny. no a když to maso jím den co den a k tomu každý den 3x, tak moje tělo musí pořád jenom dělat kyseliny a tudíž mi připadá logické, že se časem překyselí.


taktéž souhlasím s názorem, že pokud autor nedokáže několika logickými větami odpovědět na zcela jasně položený dotaz, asi o tom moc neví. když navíc kopíruje celé pasáže odněkud z webu, je to už vážně jenom chabá obrana jeho argumentů...

kalmar # PeryFygi13
-
 63%  ( 9 people voted )
+
2013-08-15 21:55:23 550d501e
diskuteri su z inej galaxie. ved p.Soltes to zjednodusene vysvetlil, len to niekto nevie a ani nechce pochopit. Ale chce sa hádať! Keby tomu rozumeli, tak nedavaju také ... :)) argumenty
dodo # QidyNidu70
-
 65%  ( 10 people voted )
+
2013-08-15 23:37:01 b228cde7
Podobnú vedecky zdôvodnenú kritiku zástancov zásaditej stravy či požívateľov zásaditej vody som už čítal pred pár mesiacmi na istom španielskom webe. Tohto vedca aj s jeho argumentami doslova rozdrvili na prach nekonečné množstvo príspevkov (diskusia mala cez 150 strán), potvrdzujúcich z praxe pozitívny vplyv zásaditej diéty, vrátane mnohých vyliečených chorôb. Nie je to prvý raz, čo sa vedci mýlia a ich na pohľad úplne logické a odborne podložené argumenty sú jednoducho mýlne. Neexistuje lepšia pravda ako tá, ktora je podložená konkrétnymi výsledkami, zo stáročných skúseností alebo početnosťou pozitívnych svedectiev. Už len keď si spomenieme, že vedci propagujú každych 10-20 rokov inú, a vždy zaručene "vedeckú" stravovaciu disciplínu je jasné, že ich netreba brať moc vážne.

borky74 # NuwiWiru35
-
 73%  ( 12 people voted )
+
2013-08-16 00:26:33 be9b9275
Jan Soltes

Když je překyselení mýtem,můžete mi vysvětlit proč po vypití většího množství kvalitního bílého suchého vína začínám být překyselený a pomůže mi jen neutralizace snězením sýra nebo melounu?

zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 04:55:41 55478017
Zero.. to nebude ziadnym prekyslenim :D alkohol proste skodi a vasmu zaludku sa to nepaci...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 67%  ( 5 people voted )
+
2013-08-16 06:00:21 c35b13c3
Jan Soltes

Zajímavé že stejně se cítím po požití bílé mouky a cukru. Naopak se bezvadně cítím po masozeleninových jídlech. Také se to žaludku nepáči?

A když je tedy alkohol tak škodlivý, proč se cítím tak bezvadně po vypití kvalitní slivovice a to i tehdy když jsem byl ožralý jak carský důstojník? Po ní nekecám, ani nevím že jsem pil. Netrpím kocovinou. Až mne manželka upozorní na výpadky paměti,dochází mi že jsem byl jak zákon káže - nadoraz.


zero # MotoLile18
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 06:29:53 55478017
zero: a pocuvas sa vobec ? najprv hovoris ze alkohol ta prekysluje potom ze po kvalitnej slivovici ti nie je nic.. atd atd. Nemal som v plane ale donutili ste ma zase zapojit odborne argumenty, v zaudku mame enzym so skratkou ADH, alkohol dehydrogenaza, tento enzym zariadi ze sa vacsina prijateho alkoholu premeni na ACETALDEHYH, a toto je problem nie ziadne prekyslenie... nieco o acetaldehyde: "Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevují bol
estí hlavy
, pocitem žízně, citlivostí na svě
tlo
i hluk, nevoln
ostmi
, třesem a celkovým oslabením.
[1] Alkoholová kocovina je způsobena metabolity alkoholu acet
aldehydem
, výraznou dehy
dratací
organismu.[1] Naplno se projevuje až po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. " cize si to zhrnieme: ano alkohol vyvolava euforiu, ale velke mnozstvo alkoholu ktore prijmeme sa hned v zaludku metabolizuje pomocou alkoholdehydrogenazy na acetaldehyd ktory moze sa hore spomenute problemy... + je karcinogenny ! ( ale to len tak mimochodom ;) ) :)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 46%  ( 3 people voted )
+
2013-08-16 09:03:04 5f679e02
zero: sorry som sem zamotal FB diskusiu s niekym inym.. ty si netvrdil priamo ze alkohol prekysluje, ale samozrejme vieme ze to je sucastou teorie o prekysleni... a este nieco som chcel, to ze sa zle citis po muke ? co tak skusit ist na vysetrenie ci netrpis celiakou ? a zle sa citis po konzumacii cukru ? ... asi teraz sklamem velmi velmi velmi teba aj ostatnych privrzencov teorie prekyslenia ale... CUKOR je neutralny ani zasadity ani kysly ani zasadotvorny ani kyselinotvornyy....
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 09:08:17 5f679e02
a vlastne nie .. ty si to tu pisal takze je vsetko tam kde ma byt :)) ... aby som objasnil : porovnaval som tvoje pitie vina a kvalitnej slivovice
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 09:19:44 5f679e02
Pre tých z Vás ktorí chcú túto problematiky pochopiť, odporúčam prečítať si túto knihu: http://uloz.to/xnoGDe5/zazracna-detoxikace-robert-
s-morse-pdf.
Ide o jednu z najlepších odborných kníh akú som čítal na danú problematiku, ktorá je postavená najmä na faktoch. V knihe sú dosť detailne rozoberané systémy tela, fungovanie jednotlivých orgánov a najmä metabolizmus človeka. Autor je lekár a biochemik. Tu máte len náčrt obsahu knihy:
Kapitola II Jak funguje naše tělo ? 21
Modul 2.1 Čtyři základní procesy 22
Modul 2.2 Tělesné systémy 24
Modul 2.3 Buňka 27
Modul 2.4 Tkáně 29
Modul 2.5 Kardiovaskulární systém a krev 30
Modul 2.6 Trávicí systém 33
Modul 2.7 Vylučovací systémy 38
Modul 2.8 Endokrinní systém 31
Modul 2.9 Svalový systém 60
Modul 2.10 Nervový systém 62
Modul 2.11 Reprodukční systém 63
Modul 2.12 Respirační systém 64
Modul 2.13 Kosterní systém 65
Kapitola III Naše strava 67
Modul 3.1 Cukry a jejich metabolismus 69
Modul 3.2 Bílkoviny a jejich metabolismus 73
Modul 3.3 Tuky a jejich metabolismus 74
Modul 3.4 Enzymy – biokatalyzátory 78
Modul 3.5 Vitaminy (koenzymy) 81
Modul 3.6 Základní prvky 84
Modul 3.7 Fytochemikálie 100
Modul 3.8 pH-faktory potravin 103
Modul 3.9 Energie potravin 107
... atď

Príjemné čítanie...


Michal # VigyXywu97
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 11:08:54 3ec5cc93
zero, prekyslený nie ste. Ide o gastroezofagálny reflux.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 11:52:59 5b7f3a9c
a vdaka tomu sa vam HCl zo zaludka dostava do ezofagu a sposobuje tzv. palenie zahy ;)
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 12:01:08 5f679e02
Možno niekomu pomôže stručné info ako stravu kombinovať: ABClinka[
/url]

Lekno # DolyLujy77
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 12:17:26 a548c80b
teoria delenej stravy je tiez blud... vyvratit sa da pomerne jednoducho :D ... kedze uz materske mlieko obsahuje kombinaciu cukrov + bielkovin .. takze blud dalsi...
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 12:51:43 5f679e02
lekno, jedzte ako doposiaľ a sledujte svoje telo. A oslíka nečítajte, pretože : "Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou."

...
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 13:47:10 57c596fc
Jan Soltes
Dr Hujer

Pokud mám gastroezofagálny reflux, proč mne nepálí žáha po bifteku,ovoci,zelenině,vejcích na špeku,špaldovo - žitném chlebu,tatarském bifteku,cibuli,česneku,koření,pivu,destilátech a to i ve velkém množství,chlebě se sádlem a cibulí navysoko a všech ostatních jídlech ve kterých není bílá mouka a bílý cukr?
zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 15:31:04 55478017
zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :)) tik tak tik tak... RUZOVE OKULIARE DOLE PROSIM !
Jan Soltes # SyveJeqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 16:15:25 5f679e02
pravdepodobne bude váš tráviaci trakt alergický na niektorú zo zložiek bieleho vína. Niekto má GER z piva a z vína nie, niekto ho má zo slivovice, dakto z bifteka.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-16 16:56:39 57c596fc
zvlastne-to o com kazdy vie ze existuje, podla tohoto clanku zrazu neexistuje...skoda ho aj citat...

cockerba # CanyQuxu75
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 20:16:59 d9901faf
Páni, ja do toho teda nechcem príliš kecať, lebo kyslosť/zásaditosť potravín nie je práve moja šálka kávy, ale nevychádza predpoklad kyslosti z merania pH moči? A teda ak telo zo seba vydáva kyslú (oproti normálu) moč, tak zjavne má z čoho odkysľovať a teda je organizmus "prekyslený"?

Krovak # FugePuty85
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-16 22:14:09 55a249b4
„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“

- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.

„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“

"- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži."

Autor sa sám usvedčuje z neznalosti témy vysmievaním sa iným, pretože ÁNO, pojmy zásaditý a slaný majú niečo spoločné. Kritizovaná "autorka" jasne hovorí o morskej soli, ktorej roztok ma pH 7,5-8.4 (čísla nad 7,2 znamenajú zásaditosť)
"- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ."
Wikipedia Vám opäť protirečí : "...pH moču kolíše v rozmedzí 4,5 - 8...sa POUŽÍVA v lekárskej praxi v terapeutike a diagnostike" a pokračuje:...kontrola pH sa robi hlavne reguláciou stravovania...stravovanie na báze živočíšnych bielkovín majú tendenciu tvoriť kyslý (acídny) moč a "zelovoc" naopak zásaditý moč...

Je zaujímavé, že bagatelizujete, resp. zosmiešňujete nemenovanú autorku, pričom ignorujete základné všeobecné informácie o téme, ktorú ste tu nastolil. (a ktoré plne podporujú kritizovanú)
Myslíte si, že uveríme Vám alebo Wikipedii?
http://es.wikipedia.org/wiki/Tira_reactiva_de_orin
a - ( Tu to vyzerá naozaj odborne spracované)









borky74 # NuwiWiru35
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 08:20:18 be9b9275
Jan Soltes

Vás to tikání přejde až si doplníte znalosti. Alkohol v těle metabolizuje na acetaldehyd a ten se okamžitě rozkládá na vodu a kyselinu octovou. Kys.octová reaguje s vápníkem v tělních tekutinách. Pokud se majitel těla stravuje tak mizerně že v nich vápník není, reaguje s vápníkem v kostech (osteoporoza) a v zubech (zubní kaz,paradentoza).

Kyselina askorbová působí zásadotvorně protože omezuje množení kvasinek ve střevě. Této vlastnosti využívají vinaři aj.,kteří používají vit.C jako konzervant.Omezení počtu kvasinek napomáhá množení laktobakterií. Ty vytvářejí vit.B12,který napomáhá látkové výměně a to znamená že se do těla dostane také více minerálů které působí zásadotvorně.

zero # MotoLile18
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 08:51:09 55478017
Dr Hujer

Jděte s GER někam. To jste ještě nepochopil že jakýkoli tělesný projevjako je i GER zařadila lékařská pseudověda mezi nemoci schválně? Jak se tyto projevy dostanou mezi nemoci,hloupý pacient je vystrašený že má NEMOC a kupuje léky které ve skutečnosti nepotřebuje. Stačí mu nejíst sračky které mu škodí. Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví. Zdravé tělo s fungujícím GER je tak paradoxně lékaři vydáváno za nemocné které je potřeba léčit.
Naopak,jedinec s nefunkčním GER se cpe kdejakými průmyslovými OTRAVINAMI léta a pak se náramně diví že dostane opravdovou a závažnou nemoc která ho ohrožuje na životě.
GER je hlas těla a rád mu naslouchám.
zero # MotoLile18
-
 58%  ( 9 people voted )
+
2013-08-17 09:31:22 55478017
Jan Soltes

zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :))

Víno nesestává pouze z alkoholu. Obsahuje kyselinu vinnou,která je v poslední době považovaná za toxickou. Ta patrně organismus překyseluje víc než kyselina octová vzniklá rozkladem alkoholu.


zero # MotoLile18
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 09:51:54 55478017
víno vs slivovica? Áno, máte pravdu! Všetko, čo ste napísali je pravda. Prajem Vám pekný zvyšok prekysleného života.
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2013-08-17 10:57:04 5b7f3d0a
zero hej? je toxicka? tak potom je toxicka polovica druhov ovocia :D

Yanath # VepeBeke80
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-17 15:34:10 559f68d2
no ale ako som pozeral na výsledky chromatografie minuloročnej slivovice...no neviem, či neprejdem na víno :-)
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-17 20:34:10 5b7f3d0a
Dr Hujer

Já vám že mám pravdu. Článek je dezinformační blábol,který se odkazuje na chemii ze základní školy. Bohužel autor neví vůbec nic o biochemii. Příklad jak biochemie funguje jsem napsal výše.



zero # TuviVetu79
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-18 22:54:41 55478017
Jan Soltes
Dr Hujer

Článek pro vás, pánové: http://dolezite.sk/MRTVI-LEKARI-NELZOU-qxiptb.html

zero # WyriRese11
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-19 22:20:44 55478017
zero, to nieje ani prvý ročník veteriny. Inak pre veterinu doporučujem Brno. Príjemné spomienky :-)
Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-19 22:31:27 4e63fd32
zero : som rad ze sem este chodite :) respekt
dr Hujer : mate kvalitne prispevky do diskusie, no az prilis si verite a nepovedzte mi ze zasaditou stravou si clovek nepredlzi zivot. Priamo to sice ani netvrdite, no spochybnujete to. Taktiez nemozte niekomu na dialku odporucat, nech sa stravuje dalej tak ako sa stravuje a vsetko bude ok. Nehrajme sa tu na vsevedov a skusme hladat pozitivne veci a nie len vyvracat nepodstatne veci ako tie ponozky nalozene solou ci zemiakmi.
Jan Soltes : a ako by sa podla vas mali racionalne stravovat ludia ? A ako sa stravujete vy?

mlok # RywyXegu81
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 02:11:31 4e63f031
najlepsi je ale zaver zo skopirovaneho postrehu co sem dal Jan Soltes...

"„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“

- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí."


...No ved nie o tom to je?
JEDZTE VIAC ZASADITOTVORNYCH POTRAVIN A BUDETE ZDRAVSI :))


mlok # RywyXegu81
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 02:26:25 4e63f031
Ja verim tomu co sa v clanku pise (aj v diskusi) len by ma teda zaujimalo preco nam doktor kontroluje PH mocu ked to podla autora vobec nie je vypovedne ? Alebo to nie je vypovedne len o PH vnutorneho prostredia a vypoveda to o niecom inom ? O traveni napr ?
A este ma zujima kedze to PH krvi moze byt v urcitych hodnotach a nad a pod ne sa povazuje za zle, ked mam PH nizsie ako uvadzaju tabulky (potvrdene od doktora po rozboroch) mam teda chory daky organ o ktorom sa tu pise a nie je ziadna moznost ovplyvnovat ph stravou ? Nebude to prave tak ze v tej strave nieco chyba (alebo je toho vela) a preto dany organ nepracuje ako ma ?

MM # SidaSafa91
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 09:37:53 d94b4912
MM, kontroluje tým správnosť fungovania obličiek a močového mechúra, pečene a pľúc. Ak máte nižšie pH krvi, môže ísť o diabetes, svalovú únavu, ochcorenie pľúc alebo ťažký šok. No v prípade daktorého za šokov spôsobujúcich zníženie pH by ste už nepísal.


Dr Hujer # QyxaCunu65
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-08-21 10:05:27 4e620149
Cize keby ten moc nebol v danych hodnotach tak ma posle na vysetrenia vsetkych tych menovanych organov ? Bolo by uplne jedno co som pil a jedol ?
Z mocu sa da vediet ci mi funguju dobre napr. pluca ??

MM # SidaSafa91
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-08-21 12:44:46 d94b4912
...pobavil som sa na tomto clanku......jedna vec je chytat sarlatanov a druha pisat clanky ktore na zaklade nejakych pofidernych informaciach zhadzuju celu problematiku uz v nadpise........stale sa jedno o jednu jedinu vec...a nema to nic spolocne s krvou...to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS...tato huba moze pocas rokov sposobit v podstate cokolvek...siri sa po celom tele...priznaky su naozaj vsemozneho typu...poznal som cloveka ktory sa 10 rokov liecil na akne roznymi liekmi, antibiotikami, mastami az napokon zistil ze ma premnozenu candidu po celom tele...ziadny doktor sa mu o tom ani len nezmienil...do dvoch mesiacov sa samostudiom a volne dostupnymi doplnkami vyzivy dostal z tychto plesni, plet ma cistu a zmizli mu aj ine zdravotne problemy ktore ho sprevadzali...od zaciatku za vsetkym stala nespravna a nevyvazena strava ktorej nasledkom bolo to "prekyslenie organizmu" o ktorom autor clanku pise ze je to mytus...ci uz verite ci neverite, treba si uvedomit ze strava stoji za vsetkym co sa v nasom organizme deje...tak to je a tak to aj bude...............internet je fenomenom doby, da sa na nom najst v podstate uplne vsetko ale je tu aj druha strana mince...najdes na nom aj velmi vela hluposti a presne na zaklade nich autor tento clanok napisal...cize v podstate aj z casti suhlasim co v clanku pise, ale striktne nesuhlasim aby sme tuto temu zakopali pod zem, pretoze je to jedna z najdoletezijsich tem tykajuca sa stravy a bohuzial absolutne ignorovana nasim zdravotnictvom...je to velmi jednoduche pochopit.........ak by ta spominana osoba ktora sa 10 rokov liecila na akne u kozneho lekara poznala od zaciatku pricinu problemu, co by mal z toho ten lekar? ...vo vseobecnosti co by mali lekari z toho keby sa kazdy vylieci sam na zaklade samostudia? ...nic...ved by nemali co jest...poznal som doktora ktory za urcity predpisany objem liekov isiel na dovolenku...takymto ludom mam verit? toto su odbornici ktorych ulohov je nas vyliecit? NIE! ich ulohov je liecit :) a to je rozdiel...finito :) pekny den prajem
Peter # FikyMigu16
-
 67%  ( 5 people voted )
+
2013-11-02 13:45:01 5f662850
Podľa mňa je teoria o jedení zásaditých potravín a z toho vyplývajúceho stáleho zdravia mylná. V prvom rade tých potravín, ktoré sú vhodné na každodennú konzumáciu a majú zásadité ph je strašne málo. A v druhom rade každé jedlo, ktoré človek skonzumuje - teda aj zásadité je okamžite premiešané s kyselinou solnou, ktorá má ph okolo 1. Takže zásaditá strava nemôže prejsť s pôvodnym ph cez žalúdok. Takže nie ph potraviny rozhoduje o zdraví ale nutričná hodnota potraviny !

barbus # DydyLiqi91
-
 50%  ( 2 people voted )
+
2013-11-23 00:38:02 4e623934
Ja sa do toho tiež nechcem pliesť,ale ak ide o gastroezofagálny reflux potom prečo to je obyčajne po sladkostiach?---Dr Hujer,---Po sladkostiach je prekyslený organizmus . Mladému človeku sa to nedeje.Starší človek má s tým problémy, že reaguje na prekyslenie. Stačí si nedať sladké ,dávať si pozor čo jeme .

Jambo # CapuSuxo47
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-12-19 21:46:54 5b7f0c1c
Ak by som svojmu lekárovi povedala niečo z toho čo píše Jan Soltes určite by sa ma opýtal s úškrnom "V ktorom časopise ste to čítala" ? Odpovedala by som mu,že na internete ,asi by sa rozrehotal. Všetci vieme ,čo sa tu popíše.

Jambo # CapuSuxo47
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-19 22:11:58 5b7f0c1c
Odborníčka na zdravú výživu, ktorá sa tejto problematike teoreticky aj prakticky venuje už mnoho rokov, prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., autorka viacerých populárno-náučných publikácií o zdravom stravovaní či detoxikácii organizmu, okrem iného upozorňuje na dôležitosť udržiavania acidobázickej rovnováhy v organizme, ktorú si často narúšame práve nevhodným stravovaním a niekedy aj kombináciou konzumovaných potravín. Upozorňuje totiž na jeden dôležitý faktor, ktorý prispieva k zvyšovaniu hmotnosti - na prekyslenie organizmu. V knižke Umenie zdravo žiť prof. Horáková uvádza: „Aby sa telo chránilo pred prekyslením, začína vytvárať a uskladňovať tuk. Zodpovedné sú za to lipoproteíny nízkej denzity. Ich primárna úloha je viazať kyseliny nachádzajúce sa v krvi, v lymfe a v mimobunkových tekutinách, ktoré sa potom vylúčia močom. Ak sa tomu zabráni, tieto kyseliny naviazané na tuk sa presunú z orgánov udržujúcich život do telových dutín, bokov, stehien, žalúdka, atď. A toto je príčina o
bezity
.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-priber
at-pozor-na-prekyslenie-organizmu.html#ixzz2oEHwQc
pj


akotytakja # KubePodu27
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2013-12-22 19:25:34 57f4c9b4
Nerovnomerný pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín v tele. Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-priber
at-pozor-na-prekyslenie-organizmu.html#ixzz2oEL7mh
fP



akotytakja # KubePodu27
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2013-12-22 19:37:32 57f4c9b4
A jak podle vás vlastně funguje takové pH, jde tu přeci o poměr iontů v daném prostředí, čili dodáváním kladných iontů logicky musíte ovlivnit prostředí stejně jako dodáváním iontů zásaditých, prostě měníte jejich poměr. Je prakticky jedno čím a proto funguje od stravy po chemikálie a jedlou sodu prakticky cokoliv. Krev se tělo pochopitelně snaží držet ve velice vyvážených hodnotách, ale u ostatních tkání v těle se pH docela citelně mění a to vždy obráceně proti pH, které zjistíme v moči. Je ovšem otázka jak to doložit, protože studie prakticky neexistují, nicméně dle mého názoru ani potřeba nejsou, když prudkou změnou pH moče pomocí tak jednoduchého prostředku jako je jedlá soda, docílíte zásadních zdravotních změn v těle. Soda pochopitelně nejde vyargumentovat jako zdravá strava, je to prostě běžná chemikálie a nevidím tedy jinou možnost, než že zabírá pouze ta změna poměru iontů v prostředí, ne nic dalšího, co zdravá strava obsahuje.
taka je pravda # KafiMuwy8
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2014-01-18 07:51:41 542f1319
Takže telo produkuje kyseliny aj zásady podľa potreby, teda podľa toho čo jeme, resp,čo vrýpeme do žalúdka?
Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave , odkial ich berie na neutralizovanie nedmerných kyselín?


Joplins # XuhyDime11
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2014-03-31 17:51:22 3e2c8764
„...Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví....“ ZERO
Ja mám GER po mlieku, jogurte, mrkve, rajčine, paprika, maku a orechoch. Podľa vyššie uvedeného mi telo hovorí, že to škodí zdraviu a nemala by som to jesť. Nie je to blbosť, veď sú to samé zdravé a výživné veci? Synovi robili 24 hod. PH-metriu v nemocnici a zistili, že mal 70 refluxov, bez ohľadu na to či jedol alebo nejedol, čo jedol, bdel či spal. Vôbec to nemalo súvis z jedlom, ale s poruchou spätnej klapky na pažeráku, ktorá by mala zabraňovať jedlu a kyseline vracať sa päť do pažeráka.

lebo # QaveFaqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-24 10:03:36 c2a01828
....to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS................. PETER
S týmto výrokov vôbec nemôžem súhlasiť. Ja som mala zistené premnožené kvasinky Candidy v stolici a mala som aj vyrážky. Kvasinky sa živia cukrom a nie kyselinotvornými potravinami. Aj keď musím uznať, že taká čokoláda vraj prekyseluje organizmus a zároveň obsahuje sacharidy. Moja dieta nespočívala vo vylúčení kyselinotvorných jedál ale jedál z vylúčením cukru. Prvý týždeň len vo vode varené akékoľvek mäso a zemiaky alebo ryžu. Potom som mohla pridať šošovicu, vajcia, orechy, nekvasený chlieb napr.pohánkový, ryžový a pod. Ako čítate prevažne pre vás nezdravé, organizmus prekyselujúce potraviny. A s tých podľa vás zdravých, zásaditých potravín so nemohla napr.ovocie, mrkvu, kukuricu – nič čo obsahuje veľa cukru. Skrátka som na mesiac znížila (nie úplne vylúčila) príjem akýchkoľvek cukrov a dostala som sa s toho. A po návrate k bežnému stravovaniu sa mi to ani nevrátilo. Stolica je už niekoľko rokov OK a vyrážky zmizli.

lebo # QaveFaqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-24 10:46:23 c2a01828
.....Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje....... akotytakja[
/color]


Z vyššie uvedeného vyplýva, že sa aspoň nemusím báť kalcifikácii vápenateniu ciev, obličiek a mäkkých tkanív, čím si znižujem vlastne riziko srdcovo-cievnych príhod J, keď že kyselinotvorné potraviny mi odoberú zásoby nadbytočného vápnika.


lebo # QaveFaqe13
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-24 11:07:10 c2a01828
....Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave, odkial ich berie na neutralizovanie nadmerných kyselín?..... Joplins[/color
]



Prečo by telu chýbali zásady? Ak jeme vyváženú stravu, tak telu dodávame všetko čo potrebuje. Nikto tu nehovorí o tom, aby sa nejedla „zásaditá“ strava. Tu sa len polemizuje o tom, či možno stravu deliť na takú, ktorá organizmus prekyseluje – čiže na tú, ktorá sa nemá jesť a na zásaditú, ktorá sa môže jesť. Podľa mňa zdravý človek má jesť všetko, ale s mierou.

Okrem toho už vyššie je uvedené, že na neutralizáciu slúžia orgány pľúca, pečeň, ktoré si potrebné látky vyrobia, a obličky, ktoré sú schopné regulovať vylučovanie. Pľúca a pečeň si potrebné látky dokážu vyrobiť tak isto ako si mliečna žľaza dokáže pri kojení vytvárať mlieko bez toho, aby matka musela začať piť mlieko.
lebo # QaveFaqe13
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-24 11:34:38 c2a01828
1.MLIEKO. Aký rozdiel je v bielkovine kravského, kozieho a materského mlieka? V jednom článku som čítala, že bielkoviny sa premieňajú na aminokyseliny , ktoré odčerpávajú na svoju neutralizáciu zásadité prvky z tela. Na konci článku je tabuľka s rozdelením potravín, kde kozie a materské mlieko sú dobré zásadotvorné a kravské je kyslé. Okrem toho sa v inom článku píše, že sú kyslé všetky pasterilizované výrobky. Ale, kto pozná princíp pasterilizácie vie, že sa tam nič s bielkovinou nedeje. Okrem toho sa všade spomína, že je všeobecne nízky príjem vápnika, horčíka a draslíka, ktoré sú silno zásadotvorné. Z toho mi ale vyplýva, že tieto mineráli v mlieku, by mali vlastne neutralizovať aminokyseliny. Tak ako to vlastne je??? Na inej stránke bolo písané, že dobrá zásadotvorná potravina je prášková srvátka lebo je zbavená bielkoviny. Z mojich poznatkov však pri procese výroby oddelenia bielkoviny od srvátky, ostane v srvátke všetká laktóza, čo je vlastne cukor karbohydrát, ktorí podľa zástancov zásaditej stravy nie je dobrý. Tak ako?
2.Špenát. Čo sa stane so špenátom, keď ho uvarím, keď sa zrazu z kyslého stane zásaditý?
3. Čože?! Na stránke acidofit.sk/zoznam-zasadotvornych-a-neutraln
ych-potravin
, som našla v bode
5. BIELKOVINY: cmar, jogurt so živou kultúrou, kyslá smotana, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh (netučný), hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie mäso, morčacie mäso, srnčie stehno
6. TUKY: kvasnice, ľanové a sezamové semeno, slnečnicový olej, mandle, lieskové orechy, para orechy, mletý kokos, slnečnicové, tekvicové,
Tak potom, kto a na základe čoho určil, ktoré potraviny sú zásadotvorné a kyselinotvorné? Pripadá mi to ako s vybranými slovami, nikto nevie prečo sú vybrané, len sa ich všetci musíme v škole naučiť lebo raz niekto sediac pri pive si povedal, že týchto pár slov si vyberiem a budú vybrané.
4.Na stránke vysetrenie.zoznam.sk Kyslé potraviny: produkty živočíšnej výroby (mäso, vajce, mliečne výrobky atď.), spracované jedlá, výrobky s obsahom droždia, obilniny, pšeničné výrobky, kvasené potraviny, umelé sladidlá, cukor (aj fruktóz v ovociach), tak isto alkohol, káva, čierny čaj, čokoláda, sýtené minerálky. Zásadité (alkalické) potraviny: zelenina, avokádo, paradajky, kyslé citrusové plody (síce majú kyslú chuť, ale po rozklade zanechávajú zásaditý odpad), klíčky obilnín, strukovín, orechov a semien.
Tak ako potom môžu byť zásadotvorné 100%ovocné šťavy, broskyňa, banán, melón, keď majú taký veľký obsah cukru, že ich ani diabetici bežne nejedia?
ODPOVIE MI NIEKTO?

lebo # DufeQama41
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-27 15:16:26 c2a01828

tento článok v snahe vyvrátiť blud o prekyslení krvi zachádza do opačného a oveľa horšieho extrému, keď tvrdí, že "kyslé potraviny" vlastne absolútne neškodia, lebo veď telo má rôzne tajomné "mechanizmy", ktorými sa nadbytočných kyselín - produktov metabolizmu - zbaví.

ibaže to nie je také jednoduché. po prvé, ako tu už niekto poznamenal, autor absolútne nechápe, že pod kyslými potravinami sa nemyslia "potraviny kyslej chuti", ale také, ktorých výsledný metabolický produkt po ich kompletnom strávení je kyselina, spravidla pre organizmus toxická. hlavný problém spočíva v tom, že na to, aby sa takýto kyslý produkt metabolizmu z tela úspešne a hlavne bezpečne vylúčil, je potrebné ho najprv zneutralizovať, samozrejme pomocou zásad, ktoré sa už v organizme musia nachádzať (práve na tento účel je naša pečeň, ako aj iné tráviace orgány, vybavená už pri narodení značnými zásobami minerálov, hlavne sodíka a draslíka. tieto sa používajú práve na neutralizáciu škodlivých kyselín, ktoré zostávajú v tráviacom trakte po spracovaní prijatej potravy a ktoré by inak poleptali orgány, ktorými pri vylučovaní odchádzajú). teda za normálnych okolností a u zdravého človeka odchádzajú prebytočné metabolické kyseliny z tela až po tom, čo ich pečeň zneutralizuje pomocou svojich zásob minerálnych látok. to značí, že každé prijatie tzv. kyselinotvornej potravy má za následok, že z týchto zásob minerálov v našej pečeni ubudne. ak sa zároveň do tela nedodávajú také potraviny, ktorých výsledný metabolický produkt je zásada, tieto zásoby sa nemajú ako dopĺňať. logicky z toho vyplýva, že pokiaľ je naše stravovanie založené hlavne na kyselinotvorných potravinách, po čase sa minerály určené na neutralizáciu kyselín vyčerpajú celkom. čo sa v takom prípade deje?

keďže, ako správne píše autor článku, krv musí mať viacmenej stabilné mierne zásadité prostredie, telo sa všetkými prostriedkami snaží, aby sa škodlivé kyslé produkty metabolizmu nedostali do veľkého krvného obehu, pretože by došlo k celkovej otrave krvi, následkom čoho by bola smrť. práve preto existuje toľko rôznych spôsobov na zachovanie zásaditosti krvi. ak už nemá pečeň dosť zásad, ktorými by neutralizovala toxické kyseliny - produkty metabolizmu nevhodnej stravy - snaží sa ich zbaviť inými spôsobmi.

napríklad je možné nadbytočné toxické kyseliny vylúčiť aj v nezneutralizovanej forme buď pokožkou, sliznicami dýchacích ciest alebo obličkami vo forme kyslého moču. tieto kyseliny - keďže nie sú zneutralizované - pri tom samozrejme príslušné orgány poleptajú, následkom čoho dôjde k ich zápalu, buď akútnemu alebo chronickému, podľa toho, či ide o náhradné vylúčenie kyselín jednorazové, alebo sa telo uchýli k tejto ceste natrvalo. takto nám potom vznikajú rôzne akútne či chronické zápaly horných či dolných dýchacích ciest, alergie, kožné ekzémy, zápaly močových ciest a pod. (baktérie, ktoré sa pri zápaloch vyskytujú, nie sú ich príčinou, sú len sprievodným javom, parazitujú totiž na poškodených bunkách).
alebo je možné prebytočné nezneutralizované kyseliny uložiť - opäť dočasne či natrvalo - v niektorom z telesných orgánov, na tento účel slúžia najčastejšie kĺby. to potom spôsobí rôzne ochorenia pohybového traktu, keď toxické kyseliny leptajú kĺbovú výstelku.
konečne si telo pri zneškodňovaní toxických kyselín pomáha aj tak, že sa ich snaží neutralizovať pomocou minerálov z vlastných tkanív - výsledkom je padanie vlasov, lámanie nechtov, kazenie zubov a osteoporóza.

to by boli v stručnosti tie spomínané "mechanizmy, ktoré má telo vyvinuté, aby si zachovalo mierne zásadité pH krvi". všetko je to snahou organizmu zabrániť toxickým kyselinám dostať sa do veľkého krvného obehu a spôsobiť tak prekyslenie krvi a následnú smrť, aj za cenu zničenia vlastných orgánov. ideálny stav - teda vylučovanie prebytočných metabolických kyselín "regulérnym" spôsobom, to jest neutralizáciou v pečeni a následným bezpečným vylúčením stolicou a močom, bez poškodenia orgánov a telesných tkanív, ako to popisuje autor - v skutočnosti u priemerného človeka dnes neexistuje. ak by to fungovalo takto, boli by sme všetci dokonale zdraví a choroby by prakticky neexistovali, keďže ich skutočnou príčinou je práve nadbytok toxických kyselín z metabolizmu potravy a nezvládnutie organizmu zbaviť sa ich prirodzenou cestou. ako povedal J.H.Tilden, So-called disease is nature's effort to eliminate toxin from the blood. All so-called diseases are crises of toxemia. čiže takzvaná choroba je snahou prírody odstrániť toxíny z krvi a všetky tzv. choroby sú v skutočnosti krízou toxémie.

čiže presne ako tvrdí autor, tzv. prekyslenie rozhodne nespôsobuje zmenu pH krvi (okrem posledného štádia) - spôsobuje však prakticky všetky choroby, ktoré dnes poznáme, keďže prekyslením nemajú odborníci na mysli to, čo sa tu autor snaží podsúvať. je mi záhadou, či je naozaj taký nevedomý, alebo v tom bude niečo iné.

lisa22 # HoxiDuna67
-
 57%  ( 4 people voted )
+
2015-07-28 14:20:50 5f69ce4b

@ lebo

kto a na základe čoho určil, ktoré potraviny sú také a ktoré nie - myslím, že sa to dá pomerne jednoducho zistiť v príslušných laboratóriách. konkrétne sa týmto dosť podrobne zaoberal známy americký lekár Dr. Henry Bieler, ktorý zistil, že všeobecne platí, že kyslý metabolický produkt zanechávajú prakticky všetky rafinované potraviny, ako aj tepelne a inak než prirodzeným spôsobom spracované živočíšne bielkoviny, teda varené a pečené mäso, smažené vajcia, pasterizované mlieko, tavené syry, údeniny, konzervy, alkohol, káva, čierny čaj, biely cukor, biela múka a ryža a pod.
naopak zásaditý metabolický produkt ostáva po konzumácii zeleniny (nie nevyhnutne surovej, práve naopak), čerstvých kvasníc, čerstvého nepasterizovaného mlieka, tvarohu, živého jogurtu, ako aj surového mäsa, najmä hovädzieho a jahňacieho, a vajec, hlavne žĺtkov.

stručne povedané, dostatok zásad čiže minerálov (samozrejme sa myslia organické) získame jedine zo stravy v jej prirodzenej, tepelne a chemicky nespracovanej podobe, pričom treba mať na mysli, že človek nie je krava a nevie tráviť vlákninu, preto je vhodné túto varom, nálevom alebo mechanicky najprv rozrušiť, aby sa tak zo zeleniny získalo čo najväčšie množstvo živín.

ďalej je potrebné si uvedomiť, že trávenie je dosť individuálna záležitosť, a teda čo jednému vyhovuje, inému nemusí. sú ľudia, ktorí v pohode prežijú na vegetariánskej strave, mäso nielen, že im nechýba, ale im vyslovene škodí, pretože ho nedokážu spracovať, iní pri nej pociťujú akútny nedostatok živín, keďže ich organizmus nevie z rastlinnej potravy získať všetky potrebné látky. ďalší zasa nedokážu dobre tráviť mlieko, aj keby ho pili rovno od kravy či kozy. čiže čo je pre jedného zdrojom potrebných látok a energie, môže byť pre druhého naopak zdrojom toxického odpadu, ktorého sa jeho organizmus bude mať problém zbaviť. v každom prípade, tie všeobecné zásady platia pomerne presne, čiže asi tak.


lisa22 # HoxiDuna67
-
 58%  ( 2 people voted )
+
2015-07-28 14:40:55 5f69ce4b

@lebo

už len k tomuto:


Prečo by telu chýbali zásady? Ak jeme vyváženú stravu, tak telu dodávame všetko čo potrebuje.

problém je v tom, že drvivá väčšina tzv. civilizačných potravín zanecháva kyslý metabolický produkt, žiaľ. príčina je v ich spracovaní - jednak v chemickom továrenskom, a jednak v príliš a zbytočne dlhej tepelnej úprave pri varení - ktoré spôsobia, že z pôvodne hodnotnej živej potravy sa stane neživá, ťažko stráviteľná hmota, z ktorej telo horko-ťažko získa aspoň aké také užitočné látky, pričom zároveň zanecháva množstvo kyslého toxického odpadu, ktorého sa treba namáhavo zbavovať. čiže nejaké zásadité látky samozrejme prijímame aj takto, ale tých kyselín je pri bežnom civilizačnom stravovaní vždy viac.

to, kedy sa deficit prejaví nejakým ochorením, je čisto individuálne a závisí hlavne od stavu našich orgánov pri narodení, čo zasa priamo závisí od stavu organizmu a výživy našej matky pri počatí a v tehotenstve. je to niečo ako štafeta, pri ktorej si logicky odovzdávame toho stále menej a menej (preto vyhlásenia typu "môj pradedo vypil každý deň pol litra slivovice, celý deň fajčil fajku a jedol iba pečenú klobásu s bielym chlebom, a aj tak bol zdravý ako repa" sú dnes už celkom irelevantné).


Pľúca a pečeň si potrebné látky dokážu vyrobiť tak isto ako si mliečna žľaza dokáže pri kojení vytvárať mlieko bez toho, aby matka musela začať piť mlieko.


to je síce pravda, že si ich dokážu vyrobiť, ale fakt je, že ich nevyrábajú zo vzduchu, ale potrebujú na to nejaký materiál :) a práve ten treba dodávať v potrave, inak sa tým materiálom stanú naše vlastné orgány.

lisa22 # HoxiDuna67
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-28 15:02:56 5f69ce4b


to je síce pravda, že si ich dokážu vyrobiť, ale fakt je, že ich nevyrábajú zo vzduchu, ale potrebujú na to nejaký materiál :) a práve ten treba dodávať v potrave, inak sa tým materiálom stanú naše vlastné orgány.

Preto asi musi mamicka, ktora koji, pit materske mlieko?
O sprostota ale riadna

rafael # RusyNecu46
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 15:42:30 59ad961d
asi aj tvoj p,cny vytok treba doplnat rovnako vypatlana.
rafael # RusyNecu46
-
 40%  ( 5 people voted )
+
2015-07-28 15:52:19 59ad961d

Preto asi musi mamicka, ktora koji, pit materske mlieko?
O sprostota ale riadna

o tom, že si sprostý, viem už dávno, nemusíš to písať takto polopate :) preto ani nepredpokladám, že vieš, čo je metabolizmus čiže látová premena. to ti je taká zázračná vec, pomocou ktorej si môže mamička vyrobiť materské mlieko napríklad...zo syra :)

lisa22 # HoxiDuna67
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:08:57 5f69ce4b
to je asi kusok od tvojho dokazu duse ty vypatlance
rafael # RusyNecu46
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:18:36 59ad961d
spravne moze si vyrobit materske mlieko aj ked materske mlieko nepije, rovnako metabolizmus cloveka dokaze a musi dokazat udrzat PH u cloveka na takej urovni, na ktorej ho evolucia postupne nastavila a preto rozdiel PH u Eskymaka, ktory papa masko sa nelisi od PH u bylinoizravca, ci toho, co si stravu vari.
Nacyse kazdy z vas co tu pisete ,zabudate, ze kazdy vnutorny organ ma aji nu PH

rafael # RusyNecu46
-
 50%  ( 2 people voted )
+
2015-07-28 16:22:40 59ad961d
Podla tvojho tupeho vykladu by teda vitarian nemohol kojit
rafael # RusyNecu46
-
 45%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:24:15 59ad961d
debil nevychovany smradlavy.... diskutovala snad s tebou?
LenkaB # LyroKomo25
-
 55%  ( 1 people voted )
+
2015-07-28 16:40:28 509a8ece

Podla tvojho tupeho vykladu by teda vitarian nemohol kojit


tupý si jedine ty, čo si pod bielkovinami predstavuješ pečený bôčik s volským okom. my vzdelaní vieme, že aj rastlinná strava obsahuje aminokyseliny, z ktorých je možné vystavať mliečne proteíny. okrem toho som písala, že stravovanie je individuálne, niektorým živočíšne bielkoviny trávia horšie než rastlinné, preto sa bez nich v podstate zaobídu, kým iní zas naopak, to by si však musel najprv vedieť čítať s porozumením, aby si vôbec tušil, o čom sú moje príspevky.



debil nevychovany smradlavy.... diskutovala snad s tebou?



no povedz...dá sa tu diskutovať, keď tu neustále zovšadiaľ vyskakujú a lepia sa na teba ako ploštice? :/

lisa22 # HoxiDuna67
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-07-28 16:48:46 5f69ce4b
Prekyslenie organizmu nie je mýtus. Tiež by som tomu neverila, no keď som si v práci spravila test pH, zistila som, že tie časté bolesti hlavy, nespavosť a ďalšie nechcené účinky sú spôsobené práve pre prekyslenie. Dosiahnúť optimálnu hodnotu pH pre účinné odkyslenie bolo pre mňa prvoradé a bolo to ťažšie ako sa mohlo zdať. Ten kto si tým tiež prešiel, vie o čom píšem. Najprv som skúšala dlho konzumovať potraviny pre dosihanutie správneho pH, no to sa mi nedarilo. Pre odkyslenie je potrebné mať denný príjem látok pre odkyslenie v dostatočnom množstve. Skúšala som tak rôzne vitamíny, kombinovať rôzne prípravky, no nič nepomáhalo. Na koniec mi známy odporučil toto http://alkalio.sk/ To Alkalio obsahuje až 19 látok pre účinné odkyslenie. Aj keď som už bola skeptická, účinok prišiel už v priebehu pár dní ako zázrakom. Ja tu netvrdím, že autor nemá pravdu, každý má predsa svoju pravdu :) ...no koho to postihlo, vie o čom píšem. Ja len dúfam, že už sú nepriaznivé príznaky prekyslenia na veľmi dlho preč.
Monika # LyteQebi57
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-09-25 14:20:04 b22859ff
Monika pises o prekysleniu organizmu, ci vnutornych organov, krvi, ci mocu? To je totiz velmi velky rozdiel....
rafael # RusyNecu46
-
 50%  ( 0 people voted )
+
2015-09-26 09:59:55 59ad961d

Meno:

Čo je tripcode?
Tripcode je hash hesla, pomocou ktorého môžete byť identifikovany od ostatných. Toto nevyžaduje registráciu a budete aj naďalej anonymný. Heslo sa neuloží na server.
Tripcode:
(odporúčané)
Čo je toto?
Anti-spam ochrana proti robotom. Vpíšte prosím dve číslovky v desiatkovej podobe.
dva   dva
(zadajte číslicami)

Podmienky používania služieb dolezite.sk beriem na vedomie a súhlasim s nimi. Kliknúť tu pre celý text.

Voliteľné URL video, obrázok alebo Google mapa:








Podporte nás aj cez BITCOINY



12KLBuVu1m6seK23BatQAMBtyngMKtKacn

V prípade, že chcete prispieť na chod dolezite.sk môžete tak učiniť zaslaním akéhokoľvek finančného príspevku na účet 420 208 3850 / 8360 mBank (SK47 8360 0000 0042 0208 3850), variabilný symbol: 4444.
Do účelu platby môžete uviesť Vaše meno, ktoré bude zverejnené s poďakovaním. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na skvalitňovanie a chod dolezite.sk.
Najlepšie za týždeň

Školy v Americe


Školy v Americe
Stále zuří prázdniny a tak bych další letní komentář věnoval opět pohledu do zahraničí. Tentokrát americkým školám, zejména panujícím rozdílům, kde bychom se případně mohli ...
VZKAZ PRO „HUMANISTICKÉ, MULTIKULTURNÍ, SOUCITNÉ, SOLIDÁRNÍ, KOREKTNÍ A RŮZNÉ JINÉ, POMÁHAJÍCÍ DUŠE“
MIGRANTY, OBVINĚNÉ ZE ZNÁSILNĚNÍ MLADÉ DÍVKY, SOUD OSVOBODIL. PRÝ BYLA MÁLO OPILÁ
KDYŽ POČET TERMITŮ PŘEKROČÍ KRITICKOU HRANICI …
Najčítanejšie za týždeň

Hitlerovo rovnostářství


Hitlerovo rovnostářství
To, že Adolf Hitler a jeho režim byli poměrně dost rovnostářští, plyne už z předchozích dílů této série článků (Hitlerův socialismus (druhá část) a Hitlerův stát blahobytu). ...
BOJKOT OLYMPIÁDY
Začíná doba nepohody: Nechte nám zbraně
Kapitalismus — cesta ke svobodné společnosti (2/2)

Konkurencia a dohoda sú na trhu sestry


Konkurencia a dohoda sú na trhu sestry
Správa o cenovej dohode medzi mliekarňou Rajo a niektorými obchodnými reťazcami rozhorčila slovenské médiá. „Potravinový megapodvod: Roky sme kupovali predražené mliečne výrobky, tajn...
Viete, že aj vy máte „schránku“?
Daň z dividend a registračná daň na vozidlá – Podvodníci budú mať čo rozkradnúť
Daňové (v)tipy Petra Kažimíra ničia daňový systém na Slovensku

Ve Venezuele se vrátili ke směnnému obchodu


Ve Venezuele se vrátili ke směnnému obchodu
S neustále rostoucí inflací se Venezuela vrací ke směnnému obchodu. Hygienické potřeby lze vyměnit třeba za jídlo či léky. Tato výměna nicméně dostává zcela nový ráz — lidé k n...
Venezuela: Časovaná bomba
Každý socialismus je zlo, i ten Venezuelský
Venezuela: Tvrdý pád na socialistická ústa

Jak si Korea koupila cool


Jak si Korea koupila cool
Není důležité být první, ale stát se světovými jedničkami, řekli si Jihokorejci – a i když auta, telefony ani pop nevynalezli, vyvážejí to všechno do celého světa.
STAROSTLIVOSŤ O ŽIVOTNÉ PROSTREDIE AKO BIZNISPLÁN NA BALI
15 LET VĚZENÍ ZA PLAKÁT: RUSKÝ TURISTA O ZATČENÍ AMERIČANA, KTERÝ SE ROZPLAKAL V SEVERNÍ KOREJI
Situace ve Fukušimě na konci roku 2015

Tyhle děti nepotřebují solární panely


Tyhle děti nepotřebují solární panely
O utrácení miliard dolarů ve jménu boje s klimatickými změnami v zemích, kde lidé potřebují pomoc s tuberkulózou, malárií a hladomorem...
Jak Evropská unie pomáhá Africe k chudobě
JAK JE TO S TÍM LVEM?
Chcete pomôcť rozvojovým krajinám? Kupujte trička vyrobené v sweatshopoch!

Školy v Americe


Školy v Americe
Stále zuří prázdniny a tak bych další letní komentář věnoval opět pohledu do zahraničí. Tentokrát americkým školám, zejména panujícím rozdílům, kde bychom se případně mohli ...
Pozor na taxikára z Las Vegas
PROČ ČERNOŠI TVOŘÍ 13% POPULACE USA, ALE 50% OBYVATEL VĚZNIC
ZBRAŇ DO KAŽDÉ GUN-FREE ZÓNY

V RUSKU JE CENA LIDSKÉHO ŽIVOTA VELMI NÍZKÁ, INDIVIDUÁLNÍ OSUD ČLOVĚKA ZDE ZPRAVIDLA NEMÁ ŽÁDNÝ VÝZNAM


V RUSKU JE CENA LIDSKÉHO ŽIVOTA VELMI NÍZKÁ, INDIVIDUÁLNÍ OSUD ČLOVĚKA ZDE ZPRAVIDLA NEMÁ ŽÁDNÝ VÝZNAM
Přinášíme překlad rozhovoru s americkým novinářem a publicistou Davidem Satterem, poskytnutý rozhlasové stanici Radio Svoboda 21. 5. 2016 k jeho nové knize „Čím méně víš, tím lé...
ZAPOČALO BUDOVÁNÍ „TŘETÍHO RUSKÉHO IMPÉRIA“?
PUTINŮV REŽIM SE VÝZNAMNĚ PŘIBLÍŽIL BREŽNĚVOVSKÉMU
„NOVÉ“ RUSKO

Chcete vyhrát válku proti drogám? Stačí vyhlásit mír


Chcete vyhrát válku proti drogám? Stačí vyhlásit mír
Proti zákazu drog můžeme argumentovat z mnoha stran. Hned první argument je morální – kdo má právo zakazovat mi dělat si se svým tělem, co chci? Za předpokladu, že nikomu neubližuji...
Mohlo to byť zadarmo ale štát zaplatil firme Microsoft 52,6 milióna €
Soudruh RANSDORF? MÍSTO DO EP PATŘÍ DO KRIMINÁLU!
Nacionální socialismus a komunismus (2/4)

Microsoft kupoval draze. LinkedIn tleská daňovým rájům


Microsoft kupoval draze. LinkedIn tleská daňovým rájům
Máte účet na LinkedIn? Ano? Microsoft si ho cení na 60 dolarů. Zhruba tolik vyjde, když vydělíme 26, 2 miliardy dolarů, které za profesní sociální síť zaplatí, počtem jejích už...
Potemkinove emisie
Kontroverzné prevádzkové podmienky serveru Vimeo vs. autorské práva
NE, MARK ZUCKERBERG NEDÁVÁ 99% SVÝCH FACEBOOKOVÝCH AKCIÍ NA CHARITU

Autem stovkou za jeden a půl sekundy


  Autem stovkou za jeden a půl sekundy
Světový rekord dnes vytvořil elektromobil švýcarských studentů. Jejich závodní formule váží jen jako dvě dospělé osoby a s náhonem na všechna čtyři mu na dosažení stokilometrové ...
Čína kraluje žebříčku nejrychlejších superpočítačů už 7. rok
Chytré kontrakty, Ethereum a DAO – decentralizace v praxi
BRZY SE NAPOJÍME NA MATRIX, ŘÍKÁ ZAKLADATEL FACEBOOKU MARK ZUCKERBERG

Krásný nový svět?


Krásný nový svět?
Žádné mince ani bankovky. Žádná šedá ekonomika. Zamlouvá se vám svět bez hotovosti? Možná do doby, než vám stát začne konfiskovat vklady.
FINANČNÍ SYSTÉM JE UŽ ROKY KLINICKY MRTVÝ. PŘIJDE OBROVSKÝ FINANČNÍ KRACH?
PŘINÁŠÍ UTRÁCENÍ PROSPERITU?
Čaká Bitcoin cesta na vrchol či voľný pád?

Nacionální socialismus a komunismus (3/4)


Nacionální socialismus a komunismus (3/4)
Třetí díl srovnávací studie nacionálního socialismu a komunistického socialismu pojednává otázky organizování společnosti, její militarizace, užívání tajné policie a genocidní ...
Nejpodstatnější otázka o ISIS, kterou si nikdo nepokládá
Kult jménem válka
Válka jako důsledek krize demokracie

Voľby: ide o všetko/nič


Voľby: ide o všetko/nič
Po období vymývania mozgov „prispôsobilými“ prisťahovalcami, prichádza vymývanie volebné. Môžeme si to všimnúť množstvom billboardov po celom meste, kde už nevidíme reklamu na ...
Merkelovej a EU vôbec im neide o dobro ľudí ohrozených vojnou
EKONÓMIA PO LOPATE #2 – AKO JURKO KAPITÁL VYMYSLEL
V zajetí megalomanie

DILEMA: BÝT AUTORITOU NEBO CELEBRITOU? PAPEŽ FRANTIŠEK SI VYBRAL


DILEMA: BÝT AUTORITOU NEBO CELEBRITOU? PAPEŽ FRANTIŠEK SI VYBRAL
Papež František před pár dny pozdravil ve zvláštním videoposelství zaměstnance, dobrovolníky i chráněnce Centra Astalli, které je italským sídlem Jezuitské organizace na pomoc uprchl...
ISLÁM DNES JAKO KŘESŤANSTVÍ VE TŘINÁCTÉM STOLETÍ?
Čo hovoria na náboženstvo pôvodní kmeňoví amazonskí šamani?
Prekvapenie dirigenta v Holandsku

139 let stará záhada „andělské záře“


  139 let stará záhada „andělské záře“
V roce 1862 si vojáci americké občanské války všimli něčeho pozoruhodného. Některá zranění v noci zářila měkkým modrým světlem a zdálo se, že tito vojáci se léčili lépe. Voj...
ÚKOL O BONBÓNECH UVEDL UŽIVATELE INTERNETU DO ROZPAKŮ. JAKÉ JE ŘEŠENÍ?
Cestovanie časom 1/5
Zlatý klinec pre SDKÚ

Jediho cesta k džihádu: Radikalizace Luka Skywalkera


Jediho cesta k džihádu: Radikalizace Luka Skywalkera
Premiéra nového dílu Hvězdných válek je tady, a tak se mnozí filmoví fandové znovu vracejí k předchozím dílům, aby si připomněli, co vše se událo před dávnými lety v daleké, ...
Kterak lovci trofejí zachraňují lvy
Očima expertů: Kam investovat milion
Dokážu to aj netopiere

Amerika má první pilulku proti všem formám žloutenky typu C


Amerika má první pilulku proti všem formám žloutenky typu C
Pro většinu z nás je hepatitida nemoc špinavých rukou a narkomani že ji mají ze špinavých jehel. Nás, co si po záchodě myjeme ruce a nic si nepícháme, by se zase až tak moc týkat nem...
Nahrazením másla rostlinnými oleji riziko srdečních chorob neklesá
JAK POZNAT, KDY JE NEJLEPŠÍ ČAS KE KONZUMACI ZRALÉHO BANÁNU?
Najväčšie problémy zdravotníctva
Výber

Kde sa dvaja bijú .......


Kde sa dvaja bijú .......
Konflikty sú súčasťou života aj dejín. Od školských bitiek až po svetové vojny násilie sprevádza človeka ako tieň. A nie je to len násilie fyzické, ale rôzne formy konfliktov malých...
SLUNÍČKÁŘKY, ZNÁSILŇOVÁNÍ A STALINŮV KULT
Víno Babylonu - RKC
Finanční gramotnost

Version:1.21 2013-06-18 Generated in 0.4344 s
Hĺbkové čistenie pleti v Bratislave Hĺbkové čistenie pleti Bratislava Kozmetika Bratislava Chemicky peeling bratislava peeling aha kyselinami Bratislava peeling aha kyselinami v Bratislave Cistenie pleti hĺbkové Bratislava Skin scrubber omladenie pleti bratislava regeneracia pleti bratislava ultrazvukove cistenie pleti bratislava mezoterapia bratislava | Kozmetický salón v Bratislave salón krásy Bratislava Kozmetický salón bratislava kozmetika Bratislava Kozmetika v Bratislave omladenie pleti Bratislava regenerácia pleti Bratislava beauty salon bratislava chemicky peeling bratislava hlbkove cistenie pleti bratislava Mezoterapia Bratislava Mezoterapia v Bratislave Omladenie pleti v Bratislave Regeneracia pleti v Bratislave Omladenie pleti kyselinou hyaluronovou | ultra high end - lip balms, custom made design, strawberry, chocolate, cocoa, mint | handmade ručná výroba výrobky ručná práca predaj obchod handmade Náušnice náramky dekorácie Náhrdelníky Handmade obchod ručné práce hand made | private label cosmetics, custom made cosmetic, skin care manufacturer, custom made cream, custom lip stick lip balm