Dnes je celý internet zaplavený pseudovedeckými poznatkami o tzv. prekyslení organizmu. Táto na internete veľmi populárna teória hovorí o vplyve stravy na pH vnútorného prostredia nášho organizmu. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť laikom čo je na tejto teórii chybné.
V prvom rade je potrebné zadefinovať si že najvýhodnejšie pH pre vnútorne prostredie ľudského tela je mierne zásadité, teda 7,4 (kyslé<7; 7= neutrálne; 7-14= zásadité). To tvrdia aj autori teórie šíriacej sa internetom, lenže s rovnakou istotou tvrdia aj že strava toto pH môže významne ovplyvniť a že dnes je väčšina ľudí kvôli konzumácií kyslých potravín prekyslená. Stretol som sa aj s tvrdením že dnes má väčšina ľudí pH 6,5. Tu je vidieť neprofesionálnosť tvorcov teórie keďže človek už pri pH = 6,8 upadá do kómy. Stav prekyslenia ako sa dnes nazýva by sme odborne mohli spojiť so stavom tzv. metabolickej acidózy. Narážame však na kameň úrazu: medzi hlavné príčiny metabolickej acidózy patrí neliečená cukrovka, hladovanie, chronické zlyhávanie obličiek, veľká fyzická záťaž ( napr. po behu v dôsledku hromadenia kyseliny mliečnej ). Ako ste si mohli všimnúť, ide o rôzne chorobné stavy ktoré môžu prekyslenie spôsobiť ale určite to nie je strava a slabé kyseliny ktoré obsahuje. Stačí sa laicky zamysliet: Ak je naša tráviaca sústava schopná pankreatickými štavami na začiatku tenkého čreva zneutralizovať pomerné silnú kyselinu zo žalúdka, mali by jej robiť problém omnoho slabšie kyseliny z jedla ? Nie.
Avšak vyššie sme popísali stav ktorý zodpovedá laickému "prekysleniu". Okrem toho aj v zdravom tele vznikajú metabolity ktoré prekysľujú, preto má telo vyvinuté mechanizmy ako sa tomu stavu vyhnúť a udržať si mierne zásadité pH, zodpovedné sú za to hlavne obličky a pľúca. V krvi sa nachádza oxid uhličitý ktorý pri reakcii s vodou vytvára kyselinu uhličitú a tá logicky prekysľuje, lenže v prípade že máme v tele viac kyselín napríklad kyseliny mliečnej ktorá sa tvorí pri náročnej fyzickej práci, je oxid uhličitý vo väčšom množstve vylučovaný pri výdychu a pH ostáva stabilné. Toto je jeden z mechanizmov udržiavania acidobázickej rovnováhy. Ďalším dôležitým orgánom sú obličky, laicky môžeme povedať že v prípade prekyslenia vylučujú do moču viac kyselín a takto sa podieľaju na udržiavaní mierne zásaditého pH.
Pre ďalšie zamyslenie čitateľa uvádzam pár poznatkov o kyselinách ktoré telo potrebuje, čiže tvrdiť že jedenie kyslých potravín je zdraviu škodlivé úplne stráca svoj význam. Nevyhnutne potrebujeme aminokyseliny a vitamín C ktorý je z chemického hľadiska tiež kyselinou. Rovnako sa za kyseliny považujú aj vitamín B5 (kyselina pantoténová), vitamín B9 (kyselina listová). Z vyššie popísaných faktov ktoré su narozdiel od internetovej teórie prekyslenia vedecký dokázané vyplýva že veľkého internetového strašiaka s názvom prekyslenie organizmu sa netreba obávať.
- odkaz na podobný článok s vysvetlením: http://www.zradielko.
sk/2013/07/bullshithunter-prekyslenie-ph
-alkalicka-strava/
Autor článku je analfabet...nechápe a nerozlišuje ani pojem kyslé potraviny a kyselinotvorné...čo je velký rozdiel..napr. citrón je kyslý , nie kyselinotvorný...maso nie je kyslé ale je kyselinotvorné....a pod.
Takže jeho článok nemá žiadnu hodnotu, je to blábol ktorý pastol z uvedeného zdroja a ten čo to sem dal nevie kde je sever a o chémii nemá dunctu.
protiotazka teda: preco podla teba je citron zasadotvorny ? vysvetli chemicky :)) napodobni v skumavke niekde svoju zasadotvornost citrona :D... citron je silno kysly a nic na tom nezmenis... Ignorujete fakty... ignorujete zakladne poznatky o metabolickej acidoze z ucebnic patologickej fyziologie, hore to mate laicky vysvetlene, ak chcete vediet viac otvorte knihy nie konspiracne weby...
Ak chcete argumentovat so skupinou ludi znalych medicinskej problematiky, piste tu: https://www.facebook.com/LovciSarlatanov?fref=ts sorry ale ja fakt nemam cas ... ani chut na celom internete opravovat tieto clanky kde niekto napise "vedci dokazali" ... ale hlavne ze v karentovanych casopisoch ziadna takato studia nie je... simply BULLSHIT ...
z FB stranky Lovci sarlatanov: V poslednej dobe je modne pripisovat choroby rozneho druhu prekysleniu organizmu. Nevieme odkial tato teoria vzisla, ale vyskytuje sa v roznych podobach, viac ci menej absurdnych. Casto sa stretavame s predstavami, ze ludia o sebe tvrdia ze maju pH krvi 6, ze moc ukazuje hodnotu pH krvi alebo ze ABR je udrzovana rovnovahou v prijme kyselin a zasad v strave.
Tieto predstavy uplne ignoruju fyziologiu regulacie ABR.
Kedze je to tema velmi obsiahla a aj znacne zlozita, vratime sa k nej aj s rozsiahlejsim vysvetlenim, dnes prinasame kratky text, ktory bol pouzity v jednej diskusii ako vysvetlenie diskuterovi, ktory chcel vediet ako to v jednoduchosti funguje.
Fyziologicke pH vnutorneho prostredia (VP) organizmu je od 7,36 - 7,44. Je teda v zasaditej casti pH stupnice.
Telo si pH VP velmi dobre strazi - je to velmi dolezite, kedze optimalne pH pre rozne enzymy a biochemicke reakcie v tele je velmi uzke. Hodnoty, ktore este su zlucitelne so zivotom su priblizne 6,8-8,0 - teda v rozmedzi len okolo 1 bodu stupnice pH.
Na ustrazenie pH sluzia telu viacere mechanizmy. V krvi su pritomne pufre - to su zluceniny ktore v roztoku maju schopnost udrzovat urcitu hodnute pH (samozrejme, ma to svoje hranice). Tieto pufre su bikarbonatovy, fosfatovy, hemoglobinovy, bielkovinovy....na podrobne vysvetlenie je tu malo miesta, ale vysvetlim v jednoduchosti princip. Ak mate roztok v ktorom je pufer, a tento roztok ma urcite pH. Ak do tohoto roztoku pripade male mnozstvo kyseliny alebo zasady, pufre zaistia ze pH roztoku sa nezmeni, resp.zmeni sa len minimalne. Taktymto roztokom je aj nasa krv resp. mimobunkova tekutina.
Pufre sluzia na okamzite vyrovnavanie resp. udrzovanie hladiny pH. Z dlhodobeho hladiska udrzuju pH hlavne 3 organy - pluca, oblicky a pecen. Pecen pomocou smerovania metabolizmu (ci sa ma ion H+ zodpovedny za kyslost v tele skor udrzat alebo skor vylucit), oblicky tym ze su schopne vylucovat kyseliny do moca a pluca tym, ze regulaciou mnozstva CO2 v krvi reguluju vlastne bikarbonatovy pufer - kedze ten je na baze kyseliny uhlicitej, ktora vznika z CO2.
Teraz k porucham - acidoza je stav kedy sa pH VP dostane pod hodnutu 7,36, alkaloza vtedy, ak sa dostane nad hodnotu 7,44 (je to trochu matuce, kedze aj clovek s pH VP 7,2 ma acidozu, aj ked je stale v zasaditych hodnotach)
K tymto porucham dochadza z roznych pricin. Samozrejme ako jedna zo zakladnych pricin prichadza do uvahy porucha spomenutych regulacnych organov. Su aj dalsie dovody - hnacky, zvracanie, ketoacidoza pri diabete, otravy – alkoholy, niektore lieky a pod.
Podstatne vsak je, ze v strave neprijmate take mnozstvo tak silnych kyselin alebo zasad, aby ste si stravou dokazali tuto rovnovahu narusit. Napr. prijmom bielkovin prijmate kyseliny - konkretne aminokyseliny z ktorych sa bielkoviny skladaju. Ich vstrebavanie je ale postupne a tak spomenute pufrovacie mechanizmy zvladaju udrzovat rovnovahu, nasledne su aminokyseliny spracovavane pecenou a pripadna nadbytocna acidita (vo forme kationov vodika) sa odvadza prec z tela oblickami a plucami. Jednoducho to stravou nie je mozne a uz vobec nie nejako dlhodobejsie. Napr. pri masivnej narazovej konzumacii alkoholu moze docasne dojst pri jeho zmetabolizovani k miernemu naruseniu acidobazickej rovnovahy (ABR), ale aj toto sa velmi rychlo a priebezne vyrovnava a nie je to nijako zavazne.
Preto akakolvek snaha o manipulovanie s ABR pomocou stravy nema opodstatnenie. Resp. dlhodoba pritomnost acidozy (tj. prekyslenia) alebo alkalozy znaci vaznu poruchu zdravia, ktora by urcite nezostala bez vaznych prejavov. Znacna cast pripadov poruchy ABR su stavy, kedy sa tato porucha vyvija v case – tj, bud sa postupne upravuje do normalu, alebo sa naopak zhorsuje a bez zasahu vedie k smrti pacienta.
(Diskuter sa dalej vo svojej otazke pytal na aciditu moca a zaludka)
Co sa tyka zaludka, v zaludku sa tvori velmi silna kyselina - kyselina chlorovodikova, ktora ma viacere ulohy. V zaludku vdaka nej pH moze klesat az k hodnotam 2. Toto nie je odrazom hodnot pH vnutorneho prostredia, aj ked pri masivnom zvrcani prave stratou ionov H+ cez zaludok moze dojst k naruseniu ABR.
Pri zaludku je znizena tvorba kyseliny naopak neziaduca, je to prejav patologie. (Pokial nie je znizena zamerne napr. pri liecbe zal. vredu)
Co sa tyka mocu, pH moca neodraza pH vnutorneho prostredia, ale odraza prave to, ci v strave prijmate viac kyslin alebo zasad - nadbytocnych sa telo bude zbavovat prave do moca. Jeho pH moze klesat az k hodnotam 4. U vegetarianov sa pohybuje skor v zasaditych cislach.
Zhrnutie pre zjednodusenie - u cloveka, ktory ma zdrave organy regulujuce ABR (teda hlavne oblicky a pluca) moze dojst k poruche ABR len takym sposobom, ze sa pH VP zmeni tak rychlo, ze uvedene systemy to nestihaju kompenzovat - napr. ak by sme cloveku naraz podali velke mnozstvo bikarbonatov (alkalicka substancia) v infuzii, vyvolame alkalozu. Pri zdravych regulacnych organoch by vsak aj to bolo len docasne (za predpokladu ze davka nie je natolko vysoka aby ho okamzite zabila).
Doplnim Vam este jednoduchy priklad stavu, kedy dochadza k "rozhaseniu" ABR a ktory sa pomerne casto u pacientov vyskytuje
Takymto stavom je diabeticka ketoacidoza.
Dochadza k nej najcastejsie u diabetikov s DM1, ak nedostatocne kompenzuju ochorenie inzulinom.
Dochadza pri nej k endogennej produkcii urcitych kyselin (tzv. ketolátok), ktore vedu k acidoze. Tato acidoza sa vyrazne prejavuje a ked uz pH klesne k hodnotam okolo 7,0, clovek upada do komy a bez liecby zomrie, kedze stav sa prehlbuje.
Inym prikladom, kedy telo produkuje kyseliny, ktoré je nutné pufrovat je vyrazna svalova namaha – pri nej svaly pracuju na kyslikovy dlh – a spracovavaju glukozu prostrednictvom anaerobnej glykolyzy. Tento proces okrem produkcie energie vedie aj k produkcii kys. mliecnej (ta je zodpovedna aj za bolesti svalov). Ak by neexistovali mechanizmy regulujuce ABR, tak tato produkcia kyselin by viedla k takej acidoze, ktora by cloveka zahubila. Zrychlene dychanie pri svalovej namahe ma okrem dodavky kyslika za ulohu aj zbavit telo nadbytocnej kyseliny uhlicitej.
a znovu z Lovcov sarlatanov rozpitvane tvrdenia vybrane z clanku o prekysleni:
Tak sa poďme pozrieť na tento „perlový náhrdelník“ z Kráľovstva „kyslých“ zrkadiel. Bude to trochu v odľahčenom štýle, pretože dnes sa mi naozaj snívalo niečo s acidobázou a ide leto a na psychiatrii nemajú klimatizáciu.
„Ak sa do tela dostávajú neustále nové a nové kyseliny bez toho, aby sme ich dostatočne rýchlo a efektívne vylučovali, je zle.“
- Skvelá rada. Za predpokladu, že buď máte obličkové zlyhanie IV. stupňa alebo na uhasenie smädu zvyknete popíjať kvapalinu z autobatérie.
„Nevylúčené kyseliny sa začnú ukladať v tele a hrozí nám nadváha, degeneratívne ochorenia a mnoho iných ťažkostí.“
- Ak by sa teda kyseliny z tela prestali alebo nestíhali vylučovať, začnú sa hromadiť. S nadváhou si ale v takom prípade starosti robiť nemusíte, keďže za daných okolností a bez liečby sa váš život v zakrátko definitívne skončí.
„Náš zdravotný stav je závislý od rovnováhy kyslosti a zásaditosti. Ak sa táto rovnováha naruší a v tele máme priveľa kyslosti, vzniká acidóza, jedno z najnebezpečnejších civilizačných ochorení. “
- S týmto by sa dalo čiastočne súhlasiť. Akurát, že acidóza nie je žiadne civilizačné ochorenie, ale vážne narušenie homeostázy vnútorného prostredia, ktoré môže byť smrteľné.
„... vnútorné prostredie sa rozvráti a to môže viesť k množstvu vážnych ochorení, v krajnom prípade takýto rozvrat ohrozí aj náš život.“
- Tu platí len ten krajný prípad, mám pocit, že autorka veľmi nevie, čo je rozvrat vnútorného prostredia. Lebo ten človek prežije len za pomoci zdatného lekára na jednotke intenzívnej starostlivosti.
„Za posledných 150 rokov sa v našich telách nahromadilo príliš veľa kyselín.“
- To myslí autorka seba? V tom prípade blahoželáme k úctyhodne vysokému veku, pravdepodobne najvyššiemu na svete.
„Kyseliny si telo vytvára čiastočne samo pomocou žalúdočných štiav, avšak zásadité látky sa do organizmu dostávajú výhradne zvonku vo forme potravín a nápojov.“
- No....fyziológia dostáva riadne zabrať v tejto vete. Žalúdočná šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorú tvoria parietálne bunky sliznice žalúdka a vďaka nej je prostredie žalúdka veľmi kyslé. Aj jeho obsah sa stáva kyslým. Následne sa obsah dostáva ďalej do tenkého čreva, kde sa alkalizuje (už toto ukazuje na nezmyselnosť druhej časti vety), napríklad pankreatickou šťavou, ktorá je vďaka značnému obsahu bikarbonátových iónov zásaditá. Neviem, odkiaľ autorka vzala informáciu, že telo si nevie vytvárať žiadne zásadité látky, lebo enzým karboanhydráza, ktorý produkuje bikarbonáty, sa nachádza v červených krvinkách, v obličkách, v pečeni, endoteli. A to nie je jediná zásaditá látka, ktorú sa v tele tvorí.
Takže ešte raz: pH v tráviacom trakte neodráža pH vnútorného prostredia.
„Významnými faktormi, ktoré vedú k prekysleniu, sú aj stres, pozeranie televíznych programov, závisť, hnev, nenávisť aj nedostatok spánku.“
- A okrem toho acidózu ešte môže spôsobiť alergia na srsť jednorožcov
„Zdravé zásadité potraviny“
Kyslá kapusta – Autorka si trochu pletie pojmy zásaditý a zásadotvorný. Kyslá kapusta možno zásadotvorná je, ale keďže je plná kyseliny mliečnej, len sotva ju možno nazvať zásaditou.
No a teraz asi najlepšia časť, odporúčania:
VRCHOLOVÁ PERLA: „Merajte si hodnoty pH. Kúpte si v lekárni lakmusové papieriky na meranie pH v moči a pomocou nich si ho pravidelne merajte. Ideálna hodnota pH sa pohybuje medzi 7,4 až 7,5. Väčšinou však ľudia majú sotva 5,5 pH, čo znamená značné prekyslenie.“
- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ.
„Pite dostatok vody. Čistá pramenitá voda odstraňuje z organizmu nedostatok kyslíka, osviežuje, hasí smäd, vyplavuje kyseliny z tela, čistí ho, nabíja energiou.“
- Pokiaľ nie ste ryba alebo obojživelník, voda nehrá pri okysličovaní vášho tela žiadnu úlohu.
„Zásobte telo minerálmi a vitamínmi. Všetky druhy minerálov užívajte v kombinácii s vitamínom C. Veľmi dôležité sú najmä sodík, vápnik, draslík a horčík.“
- Túto vetu vám napíšem tak, ako ju má písať každý, kto odporúča niečo také: „Jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny.“
„Rozpúšťajte usadeniny. Bylinkový čaj rozpúšťa uložené odpadové látky v kĺboch. Pite liter takéhoto čaju denne a rovnaké množstvo neperlivej vody. Po niekoľkých týždňoch čaj vymeňte za iný druh.“
- Aké usadeniny? A aký bylinkový čaj? Z repíka? Alebo z bolehlavu? Môže tam byť rozdiel, nie všetko čo je zelené a dá sa zaliať horúcou vodou musí byť aj dobré. Okrem toho, na odpadové látky je tu synoviálna membrána a transport difúziou, fyziologické odpadové látky sa takto odstránia, patologické zložky (kyselina homogentisová, kyselina močová) neodstráni nič, v niektorých prípadoch len cielená liečba.
„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“
- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.
„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“
- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži.
„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“
- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí.
Pán Šoltés. Vo všetkej počestnosti, toto je smutnoveselý debatný krúžok, kde väčšina diskutujúcich má odpovede na svoje otázky skôr, než dajú odpoveď. A žiadna biochémia, fyziológia ani natómia na tom nič nezmení.
souhlasím s diskutujícími. sice o tom vím málo, ale logika mi říká tohle: mám-li například citron, který je kyselý, bude se moje tělo snažit tu kyselost nějak vyrovnat a začne vytvářet zásady. tím vznikne něco přibližně neutrálního. když ale sním maso, pro jehož strávení je potřeba kyselina, tak moje tělo začne vyrábět kyseliny. no a když to maso jím den co den a k tomu každý den 3x, tak moje tělo musí pořád jenom dělat kyseliny a tudíž mi připadá logické, že se časem překyselí.
taktéž souhlasím s názorem, že pokud autor nedokáže několika logickými větami odpovědět na zcela jasně položený dotaz, asi o tom moc neví. když navíc kopíruje celé pasáže odněkud z webu, je to už vážně jenom chabá obrana jeho argumentů...
diskuteri su z inej galaxie. ved p.Soltes to zjednodusene vysvetlil, len to niekto nevie a ani nechce pochopit. Ale chce sa hádať! Keby tomu rozumeli, tak nedavaju také ... :)) argumenty
Podobnú vedecky zdôvodnenú kritiku zástancov zásaditej stravy či požívateľov zásaditej vody som už čítal pred pár mesiacmi na istom španielskom webe. Tohto vedca aj s jeho argumentami doslova rozdrvili na prach nekonečné množstvo príspevkov (diskusia mala cez 150 strán), potvrdzujúcich z praxe pozitívny vplyv zásaditej diéty, vrátane mnohých vyliečených chorôb. Nie je to prvý raz, čo sa vedci mýlia a ich na pohľad úplne logické a odborne podložené argumenty sú jednoducho mýlne. Neexistuje lepšia pravda ako tá, ktora je podložená konkrétnymi výsledkami, zo stáročných skúseností alebo početnosťou pozitívnych svedectiev. Už len keď si spomenieme, že vedci propagujú každych 10-20 rokov inú, a vždy zaručene "vedeckú" stravovaciu disciplínu je jasné, že ich netreba brať moc vážne.
Když je překyselení mýtem,můžete mi vysvětlit proč po vypití většího množství kvalitního bílého suchého vína začínám být překyselený a pomůže mi jen neutralizace snězením sýra nebo melounu?
Zajímavé že stejně se cítím po požití bílé mouky a cukru. Naopak se bezvadně cítím po masozeleninových jídlech. Také se to žaludku nepáči?
A když je tedy alkohol tak škodlivý, proč se cítím tak bezvadně po vypití kvalitní slivovice a to i tehdy když jsem byl ožralý jak carský důstojník? Po ní nekecám, ani nevím že jsem pil. Netrpím kocovinou. Až mne manželka upozorní na výpadky paměti,dochází mi že jsem byl jak zákon káže - nadoraz.
zero: a pocuvas sa vobec ? najprv hovoris ze alkohol ta prekysluje potom ze po kvalitnej slivovici ti nie je nic.. atd atd. Nemal som v plane ale donutili ste ma zase zapojit odborne argumenty, v zaudku mame enzym so skratkou ADH, alkohol dehydrogenaza, tento enzym zariadi ze sa vacsina prijateho alkoholu premeni na ACETALDEHYH, a toto je problem nie ziadne prekyslenie... nieco o acetaldehyde: "Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu, které se projevují bol
estí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na svě
tloi hluk, nevoln
ostmi, třesem a celkovým oslabením. [1] Alkoholová kocovina je způsobena metabolity alkoholu acet
aldehydem, výraznou dehy
dratací organismu.[1] Naplno se projevuje až po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. " cize si to zhrnieme: ano alkohol vyvolava euforiu, ale velke mnozstvo alkoholu ktore prijmeme sa hned v zaludku metabolizuje pomocou alkoholdehydrogenazy na acetaldehyd ktory moze sa hore spomenute problemy... + je karcinogenny ! ( ale to len tak mimochodom ;) ) :)
zero: sorry som sem zamotal FB diskusiu s niekym inym.. ty si netvrdil priamo ze alkohol prekysluje, ale samozrejme vieme ze to je sucastou teorie o prekysleni... a este nieco som chcel, to ze sa zle citis po muke ? co tak skusit ist na vysetrenie ci netrpis celiakou ? a zle sa citis po konzumacii cukru ? ... asi teraz sklamem velmi velmi velmi teba aj ostatnych privrzencov teorie prekyslenia ale... CUKOR je neutralny ani zasadity ani kysly ani zasadotvorny ani kyselinotvornyy....
Pre tých z Vás ktorí chcú túto problematiky pochopiť, odporúčam prečítať si túto knihu: http://uloz.to/xnoGDe5/zazracna-detoxikace-robert-
s-morse-pdf.
Ide o jednu z najlepších odborných kníh akú som čítal na danú problematiku, ktorá je postavená najmä na faktoch. V knihe sú dosť detailne rozoberané systémy tela, fungovanie jednotlivých orgánov a najmä metabolizmus človeka. Autor je lekár a biochemik. Tu máte len náčrt obsahu knihy: Kapitola II Jak funguje naše tělo ? 21
Modul 2.1 Čtyři základní procesy 22
Modul 2.2 Tělesné systémy 24
Modul 2.3 Buňka 27
Modul 2.4 Tkáně 29
Modul 2.5 Kardiovaskulární systém a krev 30
Modul 2.6 Trávicí systém 33
Modul 2.7 Vylučovací systémy 38
Modul 2.8 Endokrinní systém 31
Modul 2.9 Svalový systém 60
Modul 2.10 Nervový systém 62
Modul 2.11 Reprodukční systém 63
Modul 2.12 Respirační systém 64
Modul 2.13 Kosterní systém 65 Kapitola III Naše strava 67
Modul 3.1 Cukry a jejich metabolismus 69
Modul 3.2 Bílkoviny a jejich metabolismus 73
Modul 3.3 Tuky a jejich metabolismus 74
Modul 3.4 Enzymy – biokatalyzátory 78
Modul 3.5 Vitaminy (koenzymy) 81
Modul 3.6 Základní prvky 84
Modul 3.7 Fytochemikálie 100
Modul 3.8 pH-faktory potravin 103
Modul 3.9 Energie potravin 107
... atď
teoria delenej stravy je tiez blud... vyvratit sa da pomerne jednoducho :D ... kedze uz materske mlieko obsahuje kombinaciu cukrov + bielkovin .. takze blud dalsi...
lekno, jedzte ako doposiaľ a sledujte svoje telo. A oslíka nečítajte, pretože : "Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou."
Pokud mám gastroezofagálny reflux, proč mne nepálí žáha po bifteku,ovoci,zelenině,vejcích na špeku,špaldovo - žitném chlebu,tatarském bifteku,cibuli,česneku,koření,pivu,destilátech a to i ve velkém množství,chlebě se sádlem a cibulí navysoko a všech ostatních jídlech ve kterých není bílá mouka a bílý cukr?
pravdepodobne bude váš tráviaci trakt alergický na niektorú zo zložiek bieleho vína. Niekto má GER z piva a z vína nie, niekto ho má zo slivovice, dakto z bifteka.
Páni, ja do toho teda nechcem príliš kecať, lebo kyslosť/zásaditosť potravín nie je práve moja šálka kávy, ale nevychádza predpoklad kyslosti z merania pH moči? A teda ak telo zo seba vydáva kyslú (oproti normálu) moč, tak zjavne má z čoho odkysľovať a teda je organizmus "prekyslený"?
„Vytiahnite soľ z tela zásaditými ponožkami. Kúpte si soľ z Himalájí (prípadne morskú soľ), rozpustite ju vo vode na soľný roztok a večer doň namočte bavlnené ponožky. Vyžmýkajte ich a oblečte, na ne si natiahnite ešte jedny teplé a choďte spať. Alternatívou sú aj slané kúpele nôh.“
- Toto sa dá prirovnať asi len k odporúčaniu jednej matky na internete, ktorá na zrážanie teploty odporúčala nastrúhané zemiaky do ponožiek. Inak keď namočíte ponožky do roztoku soli, nezískate zásadité ponožky, získate slané ponožky. A vaše chodidlá rozhodne nepatria medzi vylučovacie orgány.
„Zásaditý kúpeľ. Pripravte si slaný kúpeľ a ľahnite si do vane.“
"- Autorke sa akosi pletú slová „zásaditý“ a „slaný“, lebo tie dve veci spolu nemajú nič spoločné. Ale slaná voda vo vani vám určite neublíži."
Autor sa sám usvedčuje z neznalosti témy vysmievaním sa iným, pretože ÁNO, pojmy zásaditý a slaný majú niečo spoločné. Kritizovaná "autorka" jasne hovorí o morskej soli, ktorej roztok ma pH 7,5-8.4 (čísla nad 7,2 znamenajú zásaditosť)
"- Znova, znova, znova: pH moču NEMÁ ŽIADNU výpovednú hodnotu o pH vnútorného prostredia. Ak by ste mali pH vnútorného prostredia 5,5 znamená to SMRŤ."
Wikipedia Vám opäť protirečí : "...pH moču kolíše v rozmedzí 4,5 - 8...sa POUŽÍVA v lekárskej praxi v terapeutike a diagnostike" a pokračuje:...kontrola pH sa robi hlavne reguláciou stravovania...stravovanie na báze živočíšnych bielkovín majú tendenciu tvoriť kyslý (acídny) moč a "zelovoc" naopak zásaditý moč...
Je zaujímavé, že bagatelizujete, resp. zosmiešňujete nemenovanú autorku, pričom ignorujete základné všeobecné informácie o téme, ktorú ste tu nastolil. (a ktoré plne podporujú kritizovanú)
Myslíte si, že uveríme Vám alebo Wikipedii?
http://es.wikipedia.org/wiki/Tira_reactiva_de_orin
a - ( Tu to vyzerá naozaj odborne spracované)
Vás to tikání přejde až si doplníte znalosti. Alkohol v těle metabolizuje na acetaldehyd a ten se okamžitě rozkládá na vodu a kyselinu octovou. Kys.octová reaguje s vápníkem v tělních tekutinách. Pokud se majitel těla stravuje tak mizerně že v nich vápník není, reaguje s vápníkem v kostech (osteoporoza) a v zubech (zubní kaz,paradentoza).
Kyselina askorbová působí zásadotvorně protože omezuje množení kvasinek ve střevě. Této vlastnosti využívají vinaři aj.,kteří používají vit.C jako konzervant.Omezení počtu kvasinek napomáhá množení laktobakterií. Ty vytvářejí vit.B12,který napomáhá látkové výměně a to znamená že se do těla dostane také více minerálů které působí zásadotvorně.
Jděte s GER někam. To jste ještě nepochopil že jakýkoli tělesný projevjako je i GER zařadila lékařská pseudověda mezi nemoci schválně? Jak se tyto projevy dostanou mezi nemoci,hloupý pacient je vystrašený že má NEMOC a kupuje léky které ve skutečnosti nepotřebuje. Stačí mu nejíst sračky které mu škodí. Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví. Zdravé tělo s fungujícím GER je tak paradoxně lékaři vydáváno za nemocné které je potřeba léčit.
Naopak,jedinec s nefunkčním GER se cpe kdejakými průmyslovými OTRAVINAMI léta a pak se náramně diví že dostane opravdovou a závažnou nemoc která ho ohrožuje na životě.
GER je hlas těla a rád mu naslouchám.
zero: cize z vina vas prekysluje ale z kvalitnej slivovice uz nie ? :))
Víno nesestává pouze z alkoholu. Obsahuje kyselinu vinnou,která je v poslední době považovaná za toxickou. Ta patrně organismus překyseluje víc než kyselina octová vzniklá rozkladem alkoholu.
Já vám že mám pravdu. Článek je dezinformační blábol,který se odkazuje na chemii ze základní školy. Bohužel autor neví vůbec nic o biochemii. Příklad jak biochemie funguje jsem napsal výše.
zero : som rad ze sem este chodite :) respekt
dr Hujer : mate kvalitne prispevky do diskusie, no az prilis si verite a nepovedzte mi ze zasaditou stravou si clovek nepredlzi zivot. Priamo to sice ani netvrdite, no spochybnujete to. Taktiez nemozte niekomu na dialku odporucat, nech sa stravuje dalej tak ako sa stravuje a vsetko bude ok. Nehrajme sa tu na vsevedov a skusme hladat pozitivne veci a nie len vyvracat nepodstatne veci ako tie ponozky nalozene solou ci zemiakmi.
Jan Soltes : a ako by sa podla vas mali racionalne stravovat ludia ? A ako sa stravujete vy?
najlepsi je ale zaver zo skopirovaneho postrehu co sem dal Jan Soltes...
"„Zrieknite sa kyselinotvorných jedál. Sú to napríklad smažené lupienky, sladené nápoje, sýtené nápoje, biele pečivo, tavené syry, párky a špekáčiky, majonéza, bujóny, pivo, rum, výrobky z bielej múky...“
- Áno, nejedzte to. Nie preto, že je to kyselinotvorné, proste preto, že je to nezdravé. A pohár piva určite škodu nenarobí."
...No ved nie o tom to je?
JEDZTE VIAC ZASADITOTVORNYCH POTRAVIN A BUDETE ZDRAVSI :))
Ja verim tomu co sa v clanku pise (aj v diskusi) len by ma teda zaujimalo preco nam doktor kontroluje PH mocu ked to podla autora vobec nie je vypovedne ? Alebo to nie je vypovedne len o PH vnutorneho prostredia a vypoveda to o niecom inom ? O traveni napr ?
A este ma zujima kedze to PH krvi moze byt v urcitych hodnotach a nad a pod ne sa povazuje za zle, ked mam PH nizsie ako uvadzaju tabulky (potvrdene od doktora po rozboroch) mam teda chory daky organ o ktorom sa tu pise a nie je ziadna moznost ovplyvnovat ph stravou ? Nebude to prave tak ze v tej strave nieco chyba (alebo je toho vela) a preto dany organ nepracuje ako ma ?
MM, kontroluje tým správnosť fungovania obličiek a močového mechúra, pečene a pľúc. Ak máte nižšie pH krvi, môže ísť o diabetes, svalovú únavu, ochcorenie pľúc alebo ťažký šok. No v prípade daktorého za šokov spôsobujúcich zníženie pH by ste už nepísal.
Cize keby ten moc nebol v danych hodnotach tak ma posle na vysetrenia vsetkych tych menovanych organov ? Bolo by uplne jedno co som pil a jedol ?
Z mocu sa da vediet ci mi funguju dobre napr. pluca ??
...pobavil som sa na tomto clanku......jedna vec je chytat sarlatanov a druha pisat clanky ktore na zaklade nejakych pofidernych informaciach zhadzuju celu problematiku uz v nadpise........stale sa jedno o jednu jedinu vec...a nema to nic spolocne s krvou...to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS...tato huba moze pocas rokov sposobit v podstate cokolvek...siri sa po celom tele...priznaky su naozaj vsemozneho typu...poznal som cloveka ktory sa 10 rokov liecil na akne roznymi liekmi, antibiotikami, mastami az napokon zistil ze ma premnozenu candidu po celom tele...ziadny doktor sa mu o tom ani len nezmienil...do dvoch mesiacov sa samostudiom a volne dostupnymi doplnkami vyzivy dostal z tychto plesni, plet ma cistu a zmizli mu aj ine zdravotne problemy ktore ho sprevadzali...od zaciatku za vsetkym stala nespravna a nevyvazena strava ktorej nasledkom bolo to "prekyslenie organizmu" o ktorom autor clanku pise ze je to mytus...ci uz verite ci neverite, treba si uvedomit ze strava stoji za vsetkym co sa v nasom organizme deje...tak to je a tak to aj bude...............internet je fenomenom doby, da sa na nom najst v podstate uplne vsetko ale je tu aj druha strana mince...najdes na nom aj velmi vela hluposti a presne na zaklade nich autor tento clanok napisal...cize v podstate aj z casti suhlasim co v clanku pise, ale striktne nesuhlasim aby sme tuto temu zakopali pod zem, pretoze je to jedna z najdoletezijsich tem tykajuca sa stravy a bohuzial absolutne ignorovana nasim zdravotnictvom...je to velmi jednoduche pochopit.........ak by ta spominana osoba ktora sa 10 rokov liecila na akne u kozneho lekara poznala od zaciatku pricinu problemu, co by mal z toho ten lekar? ...vo vseobecnosti co by mali lekari z toho keby sa kazdy vylieci sam na zaklade samostudia? ...nic...ved by nemali co jest...poznal som doktora ktory za urcity predpisany objem liekov isiel na dovolenku...takymto ludom mam verit? toto su odbornici ktorych ulohov je nas vyliecit? NIE! ich ulohov je liecit :) a to je rozdiel...finito :) pekny den prajem
Podľa mňa je teoria o jedení zásaditých potravín a z toho vyplývajúceho stáleho zdravia mylná. V prvom rade tých potravín, ktoré sú vhodné na každodennú konzumáciu a majú zásadité ph je strašne málo. A v druhom rade každé jedlo, ktoré človek skonzumuje - teda aj zásadité je okamžite premiešané s kyselinou solnou, ktorá má ph okolo 1. Takže zásaditá strava nemôže prejsť s pôvodnym ph cez žalúdok. Takže nie ph potraviny rozhoduje o zdraví ale nutričná hodnota potraviny !
Ja sa do toho tiež nechcem pliesť,ale ak ide o gastroezofagálny reflux potom prečo to je obyčajne po sladkostiach?---Dr Hujer,---Po sladkostiach je prekyslený organizmus . Mladému človeku sa to nedeje.Starší človek má s tým problémy, že reaguje na prekyslenie. Stačí si nedať sladké ,dávať si pozor čo jeme .
Ak by som svojmu lekárovi povedala niečo z toho čo píše Jan Soltes určite by sa ma opýtal s úškrnom "V ktorom časopise ste to čítala" ? Odpovedala by som mu,že na internete ,asi by sa rozrehotal. Všetci vieme ,čo sa tu popíše.
Odborníčka na zdravú výživu, ktorá sa tejto problematike teoreticky aj prakticky venuje už mnoho rokov, prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., autorka viacerých populárno-náučných publikácií o zdravom stravovaní či detoxikácii organizmu, okrem iného upozorňuje na dôležitosť udržiavania acidobázickej rovnováhy v organizme, ktorú si často narúšame práve nevhodným stravovaním a niekedy aj kombináciou konzumovaných potravín. Upozorňuje totiž na jeden dôležitý faktor, ktorý prispieva k zvyšovaniu hmotnosti - na prekyslenie organizmu. V knižke Umenie zdravo žiť prof. Horáková uvádza: „Aby sa telo chránilo pred prekyslením, začína vytvárať a uskladňovať tuk. Zodpovedné sú za to lipoproteíny nízkej denzity. Ich primárna úloha je viazať kyseliny nachádzajúce sa v krvi, v lymfe a v mimobunkových tekutinách, ktoré sa potom vylúčia močom. Ak sa tomu zabráni, tieto kyseliny naviazané na tuk sa presunú z orgánov udržujúcich život do telových dutín, bokov, stehien, žalúdka, atď. A toto je príčina o
bezity.
Nerovnomerný pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín v tele. Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje.
A jak podle vás vlastně funguje takové pH, jde tu přeci o poměr iontů v daném prostředí, čili dodáváním kladných iontů logicky musíte ovlivnit prostředí stejně jako dodáváním iontů zásaditých, prostě měníte jejich poměr. Je prakticky jedno čím a proto funguje od stravy po chemikálie a jedlou sodu prakticky cokoliv. Krev se tělo pochopitelně snaží držet ve velice vyvážených hodnotách, ale u ostatních tkání v těle se pH docela citelně mění a to vždy obráceně proti pH, které zjistíme v moči. Je ovšem otázka jak to doložit, protože studie prakticky neexistují, nicméně dle mého názoru ani potřeba nejsou, když prudkou změnou pH moče pomocí tak jednoduchého prostředku jako je jedlá soda, docílíte zásadních zdravotních změn v těle. Soda pochopitelně nejde vyargumentovat jako zdravá strava, je to prostě běžná chemikálie a nevidím tedy jinou možnost, než že zabírá pouze ta změna poměru iontů v prostředí, ne nic dalšího, co zdravá strava obsahuje.
Takže telo produkuje kyseliny aj zásady podľa potreby, teda podľa toho čo jeme, resp,čo vrýpeme do žalúdka?
Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave , odkial ich berie na neutralizovanie nedmerných kyselín?
„...Komu GER funguje by měl být rád,protože mu tím dává tělo najevo že tohle nemá jíst,protože to škodí zdraví....“ ZERO
Ja mám GER po mlieku, jogurte, mrkve, rajčine, paprika, maku a orechoch. Podľa vyššie uvedeného mi telo hovorí, že to škodí zdraviu a nemala by som to jesť. Nie je to blbosť, veď sú to samé zdravé a výživné veci? Synovi robili 24 hod. PH-metriu v nemocnici a zistili, že mal 70 refluxov, bez ohľadu na to či jedol alebo nejedol, čo jedol, bdel či spal. Vôbec to nemalo súvis z jedlom, ale s poruchou spätnej klapky na pažeráku, ktorá by mala zabraňovať jedlu a kyseline vracať sa päť do pažeráka.
....to "prekyslenie organizmu" je v podstate prekyslenie traviaceho traktu jedenim vo velkej miere iba kyselinotvornych potravin co ma za nasledok narusenie crevnej mikroflory a to moze casom zapricinit premnozenie CANDIDA ALBICANS................. PETER
S týmto výrokov vôbec nemôžem súhlasiť. Ja som mala zistené premnožené kvasinky Candidy v stolici a mala som aj vyrážky. Kvasinky sa živia cukrom a nie kyselinotvornými potravinami. Aj keď musím uznať, že taká čokoláda vraj prekyseluje organizmus a zároveň obsahuje sacharidy. Moja dieta nespočívala vo vylúčení kyselinotvorných jedál ale jedál z vylúčením cukru. Prvý týždeň len vo vode varené akékoľvek mäso a zemiaky alebo ryžu. Potom som mohla pridať šošovicu, vajcia, orechy, nekvasený chlieb napr.pohánkový, ryžový a pod. Ako čítate prevažne pre vás nezdravé, organizmus prekyselujúce potraviny. A s tých podľa vás zdravých, zásaditých potravín so nemohla napr.ovocie, mrkvu, kukuricu – nič čo obsahuje veľa cukru. Skrátka som na mesiac znížila (nie úplne vylúčila) príjem akýchkoľvek cukrov a dostala som sa s toho. A po návrate k bežnému stravovaniu sa mi to ani nevrátilo. Stolica je už niekoľko rokov OK a vyrážky zmizli.
.....Ak je v tele veľa kyselinotvorných látok, telo ich nemôže jednoducho vylúčiť, ale musí ich neutralizovať zásadami, ktoré berie zo zásob (napríklad odbúraním zásaditých prvkov, vápnika a horčíka z kostí), čím sa organizmus vyčerpáva a poškodzuje....... akotytakja[
/color]
Z vyššie uvedeného vyplýva, že sa aspoň nemusím báť kalcifikácii vápenateniu ciev, obličiek a mäkkých tkanív, čím si znižujem vlastne riziko srdcovo-cievnych príhod J, keď že kyselinotvorné potraviny mi odoberú zásoby nadbytočného vápnika.
....Otázka do pléna NV UVKSS - keď telu chýbajú zásady .lebo mu ich nedodávame dosť v strave, odkial ich berie na neutralizovanie nadmerných kyselín?..... Joplins[/color
]
Prečo by telu chýbali zásady? Ak jeme vyváženú stravu, tak telu dodávame všetko čo potrebuje. Nikto tu nehovorí o tom, aby sa nejedla „zásaditá“ strava. Tu sa len polemizuje o tom, či možno stravu deliť na takú, ktorá organizmus prekyseluje – čiže na tú, ktorá sa nemá jesť a na zásaditú, ktorá sa môže jesť. Podľa mňa zdravý človek má jesť všetko, ale s mierou.
Okrem toho už vyššie je uvedené, že na neutralizáciu slúžia orgány pľúca, pečeň, ktoré si potrebné látky vyrobia, a obličky, ktoré sú schopné regulovať vylučovanie. Pľúca a pečeň si potrebné látky dokážu vyrobiť tak isto ako si mliečna žľaza dokáže pri kojení vytvárať mlieko bez toho, aby matka musela začať piť mlieko.
1.MLIEKO. Aký rozdiel je v bielkovine kravského, kozieho a materského mlieka? V jednom článku som čítala, že bielkoviny sa premieňajú na aminokyseliny , ktoré odčerpávajú na svoju neutralizáciu zásadité prvky z tela. Na konci článku je tabuľka s rozdelením potravín, kde kozie a materské mlieko sú dobré zásadotvorné a kravské je kyslé. Okrem toho sa v inom článku píše, že sú kyslé všetky pasterilizované výrobky. Ale, kto pozná princíp pasterilizácie vie, že sa tam nič s bielkovinou nedeje. Okrem toho sa všade spomína, že je všeobecne nízky príjem vápnika, horčíka a draslíka, ktoré sú silno zásadotvorné. Z toho mi ale vyplýva, že tieto mineráli v mlieku, by mali vlastne neutralizovať aminokyseliny. Tak ako to vlastne je??? Na inej stránke bolo písané, že dobrá zásadotvorná potravina je prášková srvátka lebo je zbavená bielkoviny. Z mojich poznatkov však pri procese výroby oddelenia bielkoviny od srvátky, ostane v srvátke všetká laktóza, čo je vlastne cukor karbohydrát, ktorí podľa zástancov zásaditej stravy nie je dobrý. Tak ako? 2.Špenát.Čo sa stane so špenátom, keď ho uvarím, keď sa zrazu z kyslého stane zásaditý? 3. Čože?! Na stránke acidofit.sk/zoznam-zasadotvornych-a-neutraln
ych-potravin, som našla v bode
5.BIELKOVINY:cmar, jogurt so živou kultúrou, kyslá smotana, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh (netučný), hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie mäso, morčacie mäso, srnčie stehno
6.TUKY: kvasnice, ľanové a sezamové semeno, slnečnicový olej, mandle, lieskové orechy, para orechy, mletý kokos, slnečnicové, tekvicové, Tak potom, kto a na základe čoho určil, ktoré potraviny sú zásadotvorné a kyselinotvorné? Pripadá mi to ako s vybranými slovami, nikto nevie prečo sú vybrané, len sa ich všetci musíme v škole naučiť lebo raz niekto sediac pri pive si povedal, že týchto pár slov si vyberiem a budú vybrané. 4.Na stránke vysetrenie.zoznam.sk Kyslé potraviny: produkty živočíšnej výroby (mäso, vajce, mliečne výrobky atď.), spracované jedlá, výrobky s obsahom droždia, obilniny, pšeničné výrobky, kvasené potraviny, umelé sladidlá, cukor (aj fruktóz v ovociach), tak isto alkohol, káva, čierny čaj, čokoláda, sýtené minerálky. Zásadité (alkalické) potraviny: zelenina, avokádo, paradajky, kyslé citrusové plody (síce majú kyslú chuť, ale po rozklade zanechávajú zásaditý odpad), klíčky obilnín, strukovín, orechov a semien. Tak ako potom môžu byť zásadotvorné 100%ovocné šťavy, broskyňa, banán, melón, keď majú taký veľký obsah cukru, že ich ani diabetici bežne nejedia? ODPOVIE MI NIEKTO?
tento článok v snahe vyvrátiť blud o prekyslení krvi zachádza do opačného a oveľa horšieho extrému, keď tvrdí, že "kyslé potraviny" vlastne absolútne neškodia, lebo veď telo má rôzne tajomné "mechanizmy", ktorými sa nadbytočných kyselín - produktov metabolizmu - zbaví.
ibaže to nie je také jednoduché. po prvé, ako tu už niekto poznamenal, autor absolútne nechápe, že pod kyslými potravinami sa nemyslia "potraviny kyslej chuti", ale také, ktorých výsledný metabolický produkt po ich kompletnom strávení je kyselina, spravidla pre organizmus toxická. hlavný problém spočíva v tom, že na to, aby sa takýto kyslý produkt metabolizmu z tela úspešne a hlavne bezpečne vylúčil, je potrebné ho najprv zneutralizovať, samozrejme pomocou zásad, ktoré sa už v organizme musia nachádzať (práve na tento účel je naša pečeň, ako aj iné tráviace orgány, vybavená už pri narodení značnými zásobami minerálov, hlavne sodíka a draslíka. tieto sa používajú práve na neutralizáciu škodlivých kyselín, ktoré zostávajú v tráviacom trakte po spracovaní prijatej potravy a ktoré by inak poleptali orgány, ktorými pri vylučovaní odchádzajú). teda za normálnych okolností a u zdravého človeka odchádzajú prebytočné metabolické kyseliny z tela až po tom, čo ich pečeň zneutralizuje pomocou svojich zásob minerálnych látok. to značí, že každé prijatie tzv. kyselinotvornej potravy má za následok, že z týchto zásob minerálov v našej pečeni ubudne. ak sa zároveň do tela nedodávajú také potraviny, ktorých výsledný metabolický produkt je zásada, tieto zásoby sa nemajú ako dopĺňať. logicky z toho vyplýva, že pokiaľ je naše stravovanie založené hlavne na kyselinotvorných potravinách, po čase sa minerály určené na neutralizáciu kyselín vyčerpajú celkom. čo sa v takom prípade deje?
keďže, ako správne píše autor článku, krv musí mať viacmenej stabilné mierne zásadité prostredie, telo sa všetkými prostriedkami snaží, aby sa škodlivé kyslé produkty metabolizmu nedostali do veľkého krvného obehu, pretože by došlo k celkovej otrave krvi, následkom čoho by bola smrť. práve preto existuje toľko rôznych spôsobov na zachovanie zásaditosti krvi. ak už nemá pečeň dosť zásad, ktorými by neutralizovala toxické kyseliny - produkty metabolizmu nevhodnej stravy - snaží sa ich zbaviť inými spôsobmi.
napríklad je možné nadbytočné toxické kyseliny vylúčiť aj v nezneutralizovanej forme buď pokožkou, sliznicami dýchacích ciest alebo obličkami vo forme kyslého moču. tieto kyseliny - keďže nie sú zneutralizované - pri tom samozrejme príslušné orgány poleptajú, následkom čoho dôjde k ich zápalu, buď akútnemu alebo chronickému, podľa toho, či ide o náhradné vylúčenie kyselín jednorazové, alebo sa telo uchýli k tejto ceste natrvalo. takto nám potom vznikajú rôzne akútne či chronické zápaly horných či dolných dýchacích ciest, alergie, kožné ekzémy, zápaly močových ciest a pod. (baktérie, ktoré sa pri zápaloch vyskytujú, nie sú ich príčinou, sú len sprievodným javom, parazitujú totiž na poškodených bunkách).
alebo je možné prebytočné nezneutralizované kyseliny uložiť - opäť dočasne či natrvalo - v niektorom z telesných orgánov, na tento účel slúžia najčastejšie kĺby. to potom spôsobí rôzne ochorenia pohybového traktu, keď toxické kyseliny leptajú kĺbovú výstelku.
konečne si telo pri zneškodňovaní toxických kyselín pomáha aj tak, že sa ich snaží neutralizovať pomocou minerálov z vlastných tkanív - výsledkom je padanie vlasov, lámanie nechtov, kazenie zubov a osteoporóza.
to by boli v stručnosti tie spomínané "mechanizmy, ktoré má telo vyvinuté, aby si zachovalo mierne zásadité pH krvi". všetko je to snahou organizmu zabrániť toxickým kyselinám dostať sa do veľkého krvného obehu a spôsobiť tak prekyslenie krvi a následnú smrť, aj za cenu zničenia vlastných orgánov. ideálny stav - teda vylučovanie prebytočných metabolických kyselín "regulérnym" spôsobom, to jest neutralizáciou v pečeni a následným bezpečným vylúčením stolicou a močom, bez poškodenia orgánov a telesných tkanív, ako to popisuje autor - v skutočnosti u priemerného človeka dnes neexistuje. ak by to fungovalo takto, boli by sme všetci dokonale zdraví a choroby by prakticky neexistovali, keďže ich skutočnou príčinou je práve nadbytok toxických kyselín z metabolizmu potravy a nezvládnutie organizmu zbaviť sa ich prirodzenou cestou. ako povedal J.H.Tilden, So-called disease is nature's effort to eliminate toxin from the blood. All so-called diseases are crises of toxemia. čiže takzvaná choroba je snahou prírody odstrániť toxíny z krvi a všetky tzv. choroby sú v skutočnosti krízou toxémie.
čiže presne ako tvrdí autor, tzv. prekyslenie rozhodne nespôsobuje zmenu pH krvi (okrem posledného štádia) - spôsobuje však prakticky všetky choroby, ktoré dnes poznáme, keďže prekyslením nemajú odborníci na mysli to, čo sa tu autor snaží podsúvať. je mi záhadou, či je naozaj taký nevedomý, alebo v tom bude niečo iné.
kto a na základe čoho určil, ktoré potraviny sú také a ktoré nie - myslím, že sa to dá pomerne jednoducho zistiť v príslušných laboratóriách. konkrétne sa týmto dosť podrobne zaoberal známy americký lekár Dr. Henry Bieler, ktorý zistil, že všeobecne platí, že kyslý metabolický produkt zanechávajú prakticky všetky rafinované potraviny, ako aj tepelne a inak než prirodzeným spôsobom spracované živočíšne bielkoviny, teda varené a pečené mäso, smažené vajcia, pasterizované mlieko, tavené syry, údeniny, konzervy, alkohol, káva, čierny čaj, biely cukor, biela múka a ryža a pod.
naopak zásaditý metabolický produkt ostáva po konzumácii zeleniny (nie nevyhnutne surovej, práve naopak), čerstvých kvasníc, čerstvého nepasterizovaného mlieka, tvarohu, živého jogurtu, ako aj surového mäsa, najmä hovädzieho a jahňacieho, a vajec, hlavne žĺtkov.
stručne povedané, dostatok zásad čiže minerálov (samozrejme sa myslia organické) získame jedine zo stravy v jej prirodzenej, tepelne a chemicky nespracovanej podobe, pričom treba mať na mysli, že človek nie je krava a nevie tráviť vlákninu, preto je vhodné túto varom, nálevom alebo mechanicky najprv rozrušiť, aby sa tak zo zeleniny získalo čo najväčšie množstvo živín.
ďalej je potrebné si uvedomiť, že trávenie je dosť individuálna záležitosť, a teda čo jednému vyhovuje, inému nemusí. sú ľudia, ktorí v pohode prežijú na vegetariánskej strave, mäso nielen, že im nechýba, ale im vyslovene škodí, pretože ho nedokážu spracovať, iní pri nej pociťujú akútny nedostatok živín, keďže ich organizmus nevie z rastlinnej potravy získať všetky potrebné látky. ďalší zasa nedokážu dobre tráviť mlieko, aj keby ho pili rovno od kravy či kozy. čiže čo je pre jedného zdrojom potrebných látok a energie, môže byť pre druhého naopak zdrojom toxického odpadu, ktorého sa jeho organizmus bude mať problém zbaviť. v každom prípade, tie všeobecné zásady platia pomerne presne, čiže asi tak.
Prečo by telu chýbali zásady? Ak jeme vyváženú stravu, tak telu dodávame všetko čo potrebuje.
problém je v tom, že drvivá väčšina tzv. civilizačných potravín zanecháva kyslý metabolický produkt, žiaľ. príčina je v ich spracovaní - jednak v chemickom továrenskom, a jednak v príliš a zbytočne dlhej tepelnej úprave pri varení - ktoré spôsobia, že z pôvodne hodnotnej živej potravy sa stane neživá, ťažko stráviteľná hmota, z ktorej telo horko-ťažko získa aspoň aké také užitočné látky, pričom zároveň zanecháva množstvo kyslého toxického odpadu, ktorého sa treba namáhavo zbavovať. čiže nejaké zásadité látky samozrejme prijímame aj takto, ale tých kyselín je pri bežnom civilizačnom stravovaní vždy viac.
to, kedy sa deficit prejaví nejakým ochorením, je čisto individuálne a závisí hlavne od stavu našich orgánov pri narodení, čo zasa priamo závisí od stavu organizmu a výživy našej matky pri počatí a v tehotenstve. je to niečo ako štafeta, pri ktorej si logicky odovzdávame toho stále menej a menej (preto vyhlásenia typu "môj pradedo vypil každý deň pol litra slivovice, celý deň fajčil fajku a jedol iba pečenú klobásu s bielym chlebom, a aj tak bol zdravý ako repa" sú dnes už celkom irelevantné).
Pľúca a pečeň si potrebné látky dokážu vyrobiť tak isto ako si mliečna žľaza dokáže pri kojení vytvárať mlieko bez toho, aby matka musela začať piť mlieko.
to je síce pravda, že si ich dokážu vyrobiť, ale fakt je, že ich nevyrábajú zo vzduchu, ale potrebujú na to nejaký materiál :) a práve ten treba dodávať v potrave, inak sa tým materiálom stanú naše vlastné orgány.
to je síce pravda, že si ich dokážu vyrobiť, ale fakt je, že ich nevyrábajú zo vzduchu, ale potrebujú na to nejaký materiál :) a práve ten treba dodávať v potrave, inak sa tým materiálom stanú naše vlastné orgány.
Preto asi musi mamicka, ktora koji, pit materske mlieko?
O sprostota ale riadna
Preto asi musi mamicka, ktora koji, pit materske mlieko? O sprostota ale riadna
o tom, že si sprostý, viem už dávno, nemusíš to písať takto polopate :) preto ani nepredpokladám, že vieš, čo je metabolizmus čiže látová premena. to ti je taká zázračná vec, pomocou ktorej si môže mamička vyrobiť materské mlieko napríklad...zo syra :)
spravne moze si vyrobit materske mlieko aj ked materske mlieko nepije, rovnako metabolizmus cloveka dokaze a musi dokazat udrzat PH u cloveka na takej urovni, na ktorej ho evolucia postupne nastavila a preto rozdiel PH u Eskymaka, ktory papa masko sa nelisi od PH u bylinoizravca, ci toho, co si stravu vari.
Nacyse kazdy z vas co tu pisete ,zabudate, ze kazdy vnutorny organ ma aji nu PH
Podla tvojho tupeho vykladu by teda vitarian nemohol kojit
tupý si jedine ty, čo si pod bielkovinami predstavuješ pečený bôčik s volským okom. my vzdelaní vieme, že aj rastlinná strava obsahuje aminokyseliny, z ktorých je možné vystavať mliečne proteíny. okrem toho som písala, že stravovanie je individuálne, niektorým živočíšne bielkoviny trávia horšie než rastlinné, preto sa bez nich v podstate zaobídu, kým iní zas naopak, to by si však musel najprv vedieť čítať s porozumením, aby si vôbec tušil, o čom sú moje príspevky.
debil nevychovany smradlavy.... diskutovala snad s tebou?
no povedz...dá sa tu diskutovať, keď tu neustále zovšadiaľ vyskakujú a lepia sa na teba ako ploštice? :/
Prekyslenie organizmu nie je mýtus. Tiež by som tomu neverila, no keď som si v práci spravila test pH, zistila som, že tie časté bolesti hlavy, nespavosť a ďalšie nechcené účinky sú spôsobené práve pre prekyslenie. Dosiahnúť optimálnu hodnotu pH pre účinné odkyslenie bolo pre mňa prvoradé a bolo to ťažšie ako sa mohlo zdať. Ten kto si tým tiež prešiel, vie o čom píšem. Najprv som skúšala dlho konzumovať potraviny pre dosihanutie správneho pH, no to sa mi nedarilo. Pre odkyslenie je potrebné mať denný príjem látok pre odkyslenie v dostatočnom množstve. Skúšala som tak rôzne vitamíny, kombinovať rôzne prípravky, no nič nepomáhalo. Na koniec mi známy odporučil toto http://alkalio.sk/ To Alkalio obsahuje až 19 látok pre účinné odkyslenie. Aj keď som už bola skeptická, účinok prišiel už v priebehu pár dní ako zázrakom. Ja tu netvrdím, že autor nemá pravdu, každý má predsa svoju pravdu :) ...no koho to postihlo, vie o čom píšem. Ja len dúfam, že už sú nepriaznivé príznaky prekyslenia na veľmi dlho preč.
V prípade, že chcete prispieť na chod dolezite.sk môžete tak učiniť zaslaním akéhokoľvek finančného príspevku na účet 420 208 3850 / 8360 mBank (SK47 8360 0000 0042 0208 3850), variabilný symbol: 4444. Do účelu platby môžete uviesť Vaše meno, ktoré bude zverejnené s poďakovaním. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na skvalitňovanie a chod dolezite.sk.
Sociologické a psychologické experimenty už zo svojej podstaty atakujú hranice porušovania etiky, morálky či práva. Nikdy sa ich nerobilo veľa a tie, ktoré sa kedysi vykonali, dnes už ...
V dôsledku rozhodnutia Andreja Danka dochádza v NR SR k porušovaniu listového tajomstva. Ako totiž odhalil Igor Matovič z OĽaNO, predseda parlamentu nariadil, aby boli poslancom kontrolovan...
„Bude li sílit vlna antiislamismu, bude nutné rakouské ženy požádat, aby ze solidarity začaly nosit muslimské šátky.“ Tak se minulý týden vyjádřil rakouský prezident Alexander Van...
Severní Korea spustila největší vojenské cvičení v dějinách. Přichází právě v době, kdy Kim Čong un zkoušel jaderné testy. Dvě největší světové mocnosti USA a Čína varuj...
Na sociálnej sieti boli zverejnené drsné zábery z teroristického útoku v Istanbule. Kamerový systém totiž zachytil muža vyzbrojeného zbraňou pri streľbe na ľudí v klube i pred podnikom ...
„Jestliže nebudete bojovat za právo, když můžete snadno zvítězit, jestli nebudete bojovat, když vítězství bude jisté a ne tak drahé, můžete dojít k okamžiku, kdy budete muset ...
Druhá letecká loď vojenského námořnictva Čínské lidové osvobozenecké armády byla 26. dubna slavnostně spuštěna na vodu v přístavu Ta lien. Stala se první lodí této třídy, ...
Nostalgie po sovětské éře je v Rusku široce rozšířená a socialistické ideje jsou i nadále nesmírně populární – z průzkumů pravidelně vychází najevo, že více než dvacet let po...
Každý si uvedomuje, že korupcia je vážny problém súčasnej spoločnosti. Už nie každý si uvedomuje, že korupcia ako rozkrádanie verejných zdrojov priamo súvisí s existenciou štátnej...
Společnost Lockheed Martin dotáhla vývoj laserového zbraňového systému o výkonu 60 kW. Teď ho dostane americká armáda pro pozemní, námořní i vzdušné síly.
Viete čo je „emisné obviňovanie“? Ak produkujete emisie, ste zodpovedný za globálne otepľovanie a ďalšie negatívne efekty a keď sa diskusia rozbehne, tak sa ľahko premostí k ...
U akutního selhání srdce nebyl beta blokátor (metoprolol) doporučován. V právě vycházejícím čísle časopisu Nature Communications ale španělští vědci informují, že otálet a č...
Za napísanie tohto článku môže kamarát, ktorý sa rozhodol investovať do Bitcoinu. Pozrel si cenu a len povzdychol, že či je zase na 1000 dolároch. Samozrejme mojou odpoveďou bolo, že ...
V Sýrii a Iráku vypukly dronové války. USA zakoupily do bojů s malými weaponizovanými drony „islámského státu“ izraelskou zbraň. Pentagon o detailech mlčí, ale podle odborníků tu ...
Po období vymývania mozgov „prispôsobilými“ prisťahovalcami, prichádza vymývanie volebné. Môžeme si to všimnúť množstvom billboardov po celom meste, kde už nevidíme reklamu na ...
Všechna náboženství mají jedno společné. Vydávají se za to pravé, které nás přivede ke spáse. Spásou přitom myslí až stav po smrti. I když se v představách, co se s námi po ...
Indonésan, který o sobě tvrdil, že má 146 let, zemřel na vesnici, kde žil v provincii Střední Jáva. Podle jeho osobních dokladů se Mbah Ghoto narodil v prosinci 1870. To by z něj dě...
Už je to vonku. Druhé pokračovanie mimoriadne úspešnej filmovej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku bude nepochybne najočakávanejšou televíznou premiérou tohtoročných Vianoc...
V případě kontaktu s virem HIV jsou to ženy, které tahají za kratší konec. Mladé Jihoafričanky jsou v porovnání se svými mužskými protějšky, až osminásobně nakaženější. I ...
Agenturu národní bezpečnosti krmí informacemi z vnitřku soukromých sítí Google a Yahoo její britský protějšek GCHQ, který zachycuje komunikace procházející mezi datovými centry spole...