Francúzsko chce umožniť polícii špehovať prostredníctvom telefónov

07.07.2023 Zdroj: Le Monde Zahraničie

Francúzska polícia by mala mať možnosť špehovať podozrivé osoby tak, že na diaľku aktivuje kameru, mikrofón a GPS ich telefónov a iných zariadení, zhodli sa zákonodarcovia v stredu 5. júla. Ustanovenie o špehovaní, ktoré je súčasťou širšieho návrhu zákona o reforme justície, napadla ľavica aj ochrancovia práv ako autoritársku chartu špehovania, hoci minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti trvá na tom, že by sa týkalo len "desiatok prípadov ročne".

Opatrenie, ktoré sa vzťahuje na notebooky, autá a iné pripojené predmety, ako aj na telefóny, by umožnilo geolokalizáciu podozrivých z trestných činov, za ktoré hrozí najmenej päť rokov odňatia slobody. Zariadenia by sa mohli aktivovať aj na diaľku, aby zaznamenávali zvuk a obraz ľudí podozrivých z teroristických trestných činov, ako aj z trestnej činnosti a organizovaného zločinu.

Skupina pre digitálne práva La Quadrature du Net vo svojom májovom vyhlásení napísala, že tieto ustanovenia "vyvolávajú vážne obavy z porušovania základných slobôd". Uviedla "právo na bezpečnosť, právo na súkromný život a súkromnú korešpondenciu" a "právo slobodne prichádzať a odchádzať" a označila návrh za súčasť "skĺzavania k tvrdej bezpečnosti".

Počas stredajšej rozpravy poslanci z tábora prezidenta Emmanuela Macrona vložili pozmeňujúci návrh, ktorý obmedzuje používanie diaľkového sledovania na "prípady, keď je to odôvodnené povahou a závažnosťou trestného činu" a "na prísne primerané obdobie". Každé použitie tohto ustanovenia musí schváliť sudca, pričom celkové trvanie sledovania nesmie presiahnuť šesť mesiacov. Citlivé profesie vrátane lekárov, novinárov, právnikov, sudcov a poslancov by neboli legitímnym cieľom.

Sme ďaleko od totality z románu 1984 Georgea Orwella o spoločnosti pod úplným dohľadom, zákon zachráni životy ľudí
- povedal Dupond-Moretti

Sporné opatrenie, ktoré je súčasťou článku obsahujúceho niekoľko ďalších ustanovení, odhlasovali poslanci Assemblée Nationale v rámci širšieho návrhu zákona o reforme justície, ktorý si razí cestu parlamentom.

Zdroj: Le Monde



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie