24. Máj 2019
    
Mlieť ako kedysi alebo prečo vymreli kamenné mlyny? - Dolezite.sk

Mlieť ako kedysi alebo prečo vymreli kamenné mlyny?


  2013-03-17  (10:46)  |  Technológie
  77% hlasovalo = 20  
mínus plus


Přírodní konopné mýdlo
Přírodní ...
portréty
portréty
Zamilovaný vešiak
Zamilovaný ...
Citrón a zázvor
Citrón a z...
 - Mlieť ako kedysi alebo prečo vymreli kamenné mlyny?

 

Kedysi bol takmer v každej dedine fungujúci kamenný mlyn. Avšak v 30. rokoch sa uskutočnilo najväčšie vymieranie kamenných mlynov v histórii ľudstva. Kamenný mlyn nahradil mlyn s oceľovými valcami.  Aký je rozdiel medzi mlynom, ktorý melie s mlynskými kameňmi a moderným mlynom, ktorý melie s oceľovými valcami? Spolu s kamennými mlynmi vymrelo aj poznanie našich praotcov o technike šetrného mletia obilia, pri ktorom zostávajú všetky živiny zo zrnka zachované, hlavne obilný klíčok. 

Kamenný mlyn poháňaný elektrickou energiou:), ktorý sme vybudovali vo firme v Nemecku pred 25 rokmi je vydarenou kombináciou medzi pradávnym kamenným mlynom a modernou mlynárenskou technikou . Nie je to romantický starý mlyn na potoku, ale  nachádza sa uprostred jedného veľkého nákupného strediska hneď vedľa pekárne.SToja tam tri rustikálne, veľké kamenné mlyny  s priemerom mlynského kameňa 1,6 m zaodeté do limbového borovicového dreva, ktoré pôsobia ako tri spočívajúce póly v strede medzi rúrami, tyčami, hadicami, a  veľkými silážnymi vrecami ...  Vibrujúce hučanie a bzučanie napĺňa priestor a vonia to tam čerstvou zomletou múkou. Táto vôňa vzniká predovšetkým z  klíčkov  obilných zrniek, ktoré sú u nás obsiahnuté vo všetkých druhoch múky - teda aj vo svetlých pšeničných múkach -  sú jemne zomleté, presne tak ako to bolo kedysi. Pretože dnešné "moderné" oceľové mlyny melú väčšinou bez obilného klíčka.

Okolo roku 1875 existovalo v Nemecku ešte ca. 61 000 kamenných mlynov, dá sa povedať skoro v každej dedine. Potom sa začalo najväčšie vymieranie kamenných mlynov všetkých čias. Dnes je v Nemecku v prevádzke ca. 300 mlynov, ale žiaden z nich nevlastní mlynské kamene - všetky pracujú s oceľovými valcami. »Kamenné mlynárstvo«,  teda mletie podľa starej tradície na kammených mlynoch, ako to prevádzkujeme vo firme, v ktorej pracujem, pravdepodobne celosvetovo prakticky vymrelo. Žiaľ ani na Slovensku sa mi nepodarilo nájsť mlyn, ktorý by mlel ako kedysi.

Jeden z troch kamenných mlynov, povrch z limbového borovicového dreva

Mnohých by  určite zaujímalo aký je vlastne rozdiel medzi dnešnou technikou oceľových  valcov a tradičným kamenným mlynárstvom. Chcem to tu krátko opísať.

Dnešná technika mlynov s oceľovými valcami je ako väčšinou všetko v dnešnej dobe, podriadené rýchlosti a zisku. Celková dĺžka cesty mletia obilných zŕn cez mlecie stroje dnešných oceľových mlynov obnáša už len ca. 4 cm!  Na týchto 4 cm  sú pod veľmi vysokým tlakom obilné zrnká prakticky  a doslova zlisované a následne vysokými otáčkami (ďaleko viac ako 10 000 otáčiek za minútu) rozmetané - teda rozprášené na prach. Napriek tomu hovoria odborníci pri takejto produkcii o  "šetrnom spôsobe mletia" a o "múkach najvyššej kvality"...! Pri takomto spracovaní obilia pod úžasným tlakom by klíčkový olej z  obilného klíčka ihneď  vytiekol! Klíčkový olej s jeho aktívnymi vitálnymi látkami by reagoval so vzduchom, čím by sa múka rýchlo pokazila - potuchla- a vitamíny by sa stratili. A to je dôvod prečo v dnešnom oceľovom mlynárstve na celom svete sa už minimálne 50 rokov pred mletím vždy odstraňuje to najdôležitejšie z obilného zrnka -  spomínaný obilný klíčok, teda to najvzácnejšie zo zrnka - život so vzácnymi látkami. Odstraňuje sa buď priamo pred mletím alebo počas mletia, tým že sa po prvom mletí preoseje a vyberie, keďže je klíčok vždy prilepený na šupke obilného zrnka a takže sa dá ľahko preosiať.

A to je obrovská  chyba dnešného "moderného mlynárstva" s ďalekosiahlymi dôsledkami pre naše zdravie a nie len to. Obilné klíčky sa odvtedy používajú ako krmivo v masovom chove zvierat na produkciu mäsa a  sú to tisíce a tisíce ton ročne. Jeho funkciu museli v našej múke nahradiť mnohé iné prídavné látky ako napr. významné enzýmy a iné...

Na základe toho je jasné, že nášmu chlebu už desaťročia chýbajú dôležité zložky. Za rok chýbajú človeku viac ako 2 kg z tohto života obsiahnutého v obilnom zrnku!   Náš organizmus tieto látky, ale potrebuje. Následky môžu byť poruchy látkovej výmeny a rôzne iné ťažkosti. Ale aj pekári majú s takouto "mŕtvou múkou" závažný problém: v obilnom klíčku sa totiž nachádzajú všetky látky, ktoré sú potrebné na pečenie hlavne prírodné enzýmy, vitamíny, stopové prvky,  a mnoho ďalších...

Z tohto dôvodu sa preto postupne vytvoril priemysel na výrobu pomocných prostriedkov na pečenie, ktorý pekára doslova "zachraňuje".

V jednom  časopise pre pekárov bol uverejnený fakt, že každý človek pojedá ročne ca. 2 kg takýchto pomocných prostriedkov na pečenie. To teda približne zodpovedá množstvu obilných klíčkov, ktoré boli predtým z obilných zrniek odstránené. To, že tieto "náhradné prostriedky" nie sú schopné surovinu obilie premeniť na zdravý a dobre stráviteľný chlieb, to logicky mysliaci človek určite pochopí. Príroda sa nedá "nahradiť". A preto pečieme v našej firme chlieb ako kedysi.

Ako je možné, že môžeme v našom kamennom mlyne, mimochodom najväčšom v celej Európe, mlieť s obilným klíčkom? Pretože  mletím medzi kameňmi zrnko nerozdrtíme veľkým tlakom a vysokými otáčkami na prach, ale ho melieme pomaly veľmi  jemne presne ako to bolo pred dobou oceľových mlynov. U nás obnáša dĺžka cesty mletia obilných zŕn viac ako 20 metrov, pričom nie je potrebný vysoký tlak a otáčky. Vzácny klíčkový olej pritom zostane uchovaný v jemných bunkách klíčka a nie je z nich vytlačený.  V našom kamennom mlyne teda obilný klíčok môže počas mletia zostať vo všetkých druhoch múk.

Princíp mletia je  u nás presne taký ako pred 150. rokmi a prebieha takto: Mlyn č.1 melie na hrubo, po preosiati už jemnej múky sa ešte hrubé časti rozdelia do mlynov č. 2 a č. 3 a tam sa melú stále  jemnejšie. Medzi jednotlivými pochodmi mletia sa stále znovu preosieva, presne ako pred 150. rokmi. Keby sme mali iba jeden pochod mletia, bolo by to podobné ako u mlynu s oceľovými valcami. Múka by sa rýchlo pokazila. To už mlynári pred 150. rokmi označovali ako "zomleté na mŕtvo". Preto kedysi mlynár mlel to isté obilie minimálne na 3 krát a vždy preosial a  vynášal ťažké vrecia napr. so šrótom po prvom mletí, stále znovu nahor a sypal znovu do mlyna. Preto sa mlynári veľmi narobili.

My sme si pomohli modernou technikou a nemusíme vrecia ťahať no aj tak je to časovo nákladnejší postup ako u oceľových mlynov, ale určite sa to oplatí.

Žiaľ, faktom je to, že spolu s kamennými mlynmi vymreli aj praví remeselní mlynári a s nimi aj toto vzácne poznanie technológie našich praotcov.

U pekárov je to podobné, pretože pomocný pekárenský priemysel vyvažuje múky v laboratóriach na istotu. Žiadny pekár si viac nemôže dovoliť to, aby s múkou robil pokusy. Buď zoberie hotové zmesy múk, ktoré mu ponúkajú mlyny a umožňujú mu pracovať bez vynaloženia veľkej pracovnej námahy, alebo si vyberie svoje "pomocné prostriedky" medzičasom z mnohých katalógov. Väčšina týchto pomocných prostriedkov - prísad na pečenie nepodlieha povinnosti deklarácie ako napríklad enzýmy. Všetky, ktoré sa doteraz používajú a všetky, ktoré budú vyvinuté sú už teraz povolené. Ako potom môže pekár v dnešnej dobe vykonávať pravé pekárske remeslo? A tí, ktorí sa o to usilujú, tých potom označia jednoducho za príliš drahých.

U nás trvalo preorientovanie pekárne na múku z kamenného mlyna viacero rokov, lebo žiaden z našich pekárov sa neučil piecť s takouto múkou. Naša múka z kamenného mlyna, už či svetlejšia alebo plnozrnná je jedinečná, pretože je v nej obsiahnutý živý obilný klíčok.

Veľmi dôležitú úlohu hrá po zomletí obilia na múku tzv.  "zrenie múky". Vzácna obilná bielkovina je bezprostredne po zomletí  veľmi krehká alebo lámavá. Preto sa  nám na začiatku, než sme to zistili, chleby počas pečenia vždy spľasli. Bielkovina v čerstvo zomletej múke nemohla kvasné plyny zadržať, bublinky praskli a kvasný plyn počas pečenia z chleba unikol. Toto sa ale zmení, keď múka dosiahne v našich vzdušných silážnych vreciach "prirodzenú zrelosť" po 2-3 týždňoch po zomletí a až potom s optimálnymi vlastnosťami na pečenie, môže byť v pekárni spracovaná. Presne ako pred 150. rokmi.

Niekto si možno myslí, že práve vtedy sa strácajú všetky vitamíny atď. Pretože  ... veď sa má múka  spracovávať   bezprostredne po zomletí, hovoria mnohí, ktorí doma vlastnia malé kamenné mlynčeky a melú na jeden krát "na mŕtvo"! Keď  obilie s klíčkom zomelieme "na mŕtvo", teda  jedným pochodom mletia bez preosievania ako už som hore napísal, klíčkový olej múku pokazí, potuchne. Keď však pečieme s nedozretou múkou,  predstavuje to neskôr problém pre naše trávenie. Je to ako keby sme jedli nedozreté jablko.

V pravom mlynárstve ako kedysi vzniká múka, ktorá nestráca žiadne látky ale vyvinie sa k zdravej múke vhodnej na pečenie bez pomocných látok. Takto zomletá a dozretá múka má tiež veľmi dlhú trvanlivosť - to je tvrdenie z mlynárskej knihy okolo roku 1880, ktoré sa potvrdilo po preskúmaní našej múky v renomovanom  potravinárskom laboratóriu. Dali sme im múku rok starú a v laboratóriu nám tvrdili, že sme ju museli zomlieť pre dvoma týždňami, pretože obsahovala toľko živín. To všetko vďaka veľmi šetrnému mletiu s obilným klíčkom... 

Žiaľ dnešní mlynári a odborná verejnosť o tom nechce ani počuť. Prečo? Tomu človek porozumie až keď pochopí spojitosti medzi mlynárstvom a pestovaním obilia v dnešnom  poľnohospodárstve.

Naše vlastné obilie pochádza zo zdravého poľnohospodárstva, ako kedysi, teda kde pestujeme nielenže bez chemických postrekov, ale aj bez močovky a hnoja a bez živočíšnych hnojív ako kostná múka a iné odpady z bitúnkov. Ešte k tomu vysievame staré nekrížené odrody obilia.

Keď firma začínala pred takmer tridsiatimi rokmi, jeden uznávaný expert na obilie tvrdil, že s takto dopestovaným obilím sa nikdy nebude dať piecť chlieb. Nenechali sme sa však odradiť a ukázalo sa, že táto výpoveď 100% platí pre dnešné mlyny s oceľovými valcami!! Bez močovky a hnoja, bez umelých hnojív a iných metód na zvýšenie dusíka v pôde sa dopestuje obilie "len" s normálnym obsahom bielkoviny. Tento normálny obsah bielkoviny v zrnku je pre dnešného pekára nedostačujúci, pretože v mlyne s oceľovými valcami v porovnaní s kamenným mlynom utrpí obilná bielkovina škody a je preto potrebné mať viac ako 1/3 obilnej bielkoviny ako je to u obilia zo zdravého poľnohospodárstva ako kedysi. Toto platí aj pre všetky "bio múky", ktoré sa produkujú v oceľových mlynoch alebo aj v kamennom mlyne  s jedným pochodom mletia na mŕtvo. Tým sú poľnohospodári, už či konvenčný alebo ekologický, prakticky nútení vykorisťovať  pôdu a polia šľachtením obilia a sejbou obilia s vysokým výnosom. Všetko ostatné obilie sa stane vždy len kŕmnym obilím na produkciu mäsa.

Aby to tak zostalo, na tom majú záujem mnohí akcionári. Sú to napr. celosvetovo pôsobiace firmy s osivom a siatinami, ktoré pracujú stále viac s génovou technikou, chemický priemysel, ktorý produkuje umelé hnojivá a postreky "jedy" proti burine, plesňam a prostriedky proti hmyzu. Sú to ale aj producenti strojov, ktorí vyrábajú stále väčšie a komplikovanejšie stroje na obrábanie pôdy, mäsový priemysel, ktorý sa takto ľahko zbavuje hnoja a močovky, tiež akcionári s obylím a mnoho ďalších odvetví.

Určite si teraz niektorý z čitateľov všimol, že keby sa zmenili metódy produkcie smerom k prirodzenému pestovaniu a spracovaniu, neboli by hore uvedené  podniky viac potrebné. Nie je ľahké niečo v tomto smere zmeniť, ale firme, v ktorej pracujem sa z tohto začarovaného bludného kruhu podarilo vystúpiť. Už takmer 30 rokov pracujú poľhospodári, mlynári, pekári a predajcovia spoločne "pod jednou strechou".


Niečo o takomto zdravom poľnohospodárstve a spravodlivom systéme si môžete prečítať tu: Sú biopotraviny skutočne zdravšie? A akú úlohu hrá poľnohospodárstvo?

 

 

 

 

 

 

 

 


Andrej Biras
Share/Bookmark Subscribe pošli na vybrali.sme.sk TopČlánky.cz Facebook


V prípade, že chcete prispieť na chod dolezite.sk môžete tak učiniť zaslaním akéhokoľvek finančného príspevku na účet 420 208 3850 / 8360 mBank, variabilný symbol: 4444. Do účelu platby môžete uviesť Vaše meno, ktoré bude zverejnené s poďakovaním. Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na skvalitňovanie a chod dolezite.sk. V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať na dolezite zavináč dolezite.sk


Napíšte nám. Pošlite nám email s Vašim dotazom, návrhom alebo pripomienkou na adresu dolezite zavináč dolezite.sk
Myslíte si, že tento článok je dôležitý alebo zaujímavý? Pošlite ho cez e-mail alebo ho ukážte priateľom na Facebooku. Rozširujte informácie, nato sú predsa tu!




Projevy . cydicaky25   |   ip:92.52.52.   |   2013-03-17  (11:59)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Adolf Hitler – politik, diktátor, ríšsky kancelár a vodca. Dnes spomínaný najmä v súvislosti s rozpútaním druhej svetovej vojny a masovým vyvražďovaním Židov. Koľko ľudí dnes ale vie, čo si skutočne Hitler myslel, čo hovoril a ako videl politickú a spoločenskú situáciu okolo seba?

Obvykle sú nám postava a najmä konanie Hitlera podávané s istou dávkou predpojatosti. Nemôžeme sa tomu ani príliš čudovať. Bolo o ňom napísaných mnoho kníh. Ale mnoho z nich bolo písaných z pohľadu “víťaza”. Veľmi často nám bol (a vlastne stále je) vykresľovaný ako šialenec, fanatik, narušená osobnosť. Ako je teda možné, že takáto chorá myseľ dokázala ovládnuť desiatky miliónov Nemcov? A nielen Nemcov, ale aj ľudí iných národov na celom svete. Nielen ľudí jednoduchých, ale aj vzdelaných. Spisovateľov, nositeľov Nobelovej ceny, vedcov, špičkových politikov a umelcov. Boli snáď aj všetci títo ľudia nakazení vírusom šialenstva?

Ukážky prejavov Adolfa Hitlera:

Zlato nemá hodnotu, ľudská práca áno:
http://www.youtube.com/v/MbdXghRDV44

Prečo Hitler odmietal vojnu:
http://www.youtube.com/v/AA3mwgsF6lI

Kapitál slúži hospodárstvu a hospodárstvo národu:
http://www.youtube.com/v/M8L0f_WhhDc

Mierové ponuky Poľsku:
http://www.youtube.com/v/BIEi9lXM0_U

Rozdiel medzi národmi a ich vedením:
http://www.youtube.com/v/7jPaaAlY05Q

Ako v demokracii ovláda kapitál médiá a "slobodu slova":
http://www.youtube.com/v/qBdOa7tgRhw

Zákaz zbraní hromadného ničenia:
http://www.youtube.com/v/8_WsyslVxrM

Úcka k českému národu:
http://www.youtube.com/v/BvDC4atKpqA

Ukážky sú z knihy Adolf Hitler Projevy. Dá sa ju kúpiť do Česka najlepšie z Guidemedia a na Slovensku na Martinuse. Sám ju mám doma, a každému ju veľmi odporúčam!!!

Celá recenzia: http://www.protiprudu.org/adolf-hitler-projevy-recenzia/




Pandemonium . darujete36   |   ip:188.123.1   |   2013-03-17  (12:53)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Odpoveď je presne taká, ako s tými žiarovkami. Napokon i sám autor podáva odpoveď v tých intenciách. Dnes, ak nájdete fungujúci vodný mlyn, je to chvályhodná rarita a technická pamiatka. Nemôžete ale chcieť, aby sme dnes mleli takto. Ekonomika a produktivita to neumožnia vo veľkom rozsahu. Veď ani nadšenci nepečú chlieb pôvodným spôsobom v každej dedine a ak, tak zásobujú len bezprostredné okolie. Ak by dnes chcel niekto postaviť originálny mlyn s vodným pohonom, natrafil by na veľký problém. Nemyslím ani tak samotnú výrobu mlynských kameňov (a ich cenu), ale ako dostať povolenie od Rybárskeho zväzu. Dnes tzv. rybári v zelených maskáčoch, opíjajúci sa pri vode tváriac sa že chytajú ryby, pchajú svoje slizké studené šupinaté paprče do všetkého, čo súvisí s vodnými tokmi. Ani správca toku nemôže len tak spevňovať brehy proti povodniam a prebagrovávať dno koryta - ku všetkému sa musí vyjadrovať tento spolok tichých bláznov. Raz je sezóna, inokedy sa im trú ryby, potom sa im zas múti voda, atď. No priam hystéria vypukne, keď príde súkromník s projektom postaviť si malú vodnú elektráreň. Teraz si predstavte, keby prišiel nadšenec s myšlienkou postaviť si kamenný vodný mlyn s HAŤOU! To by bol priam sizyfovský zápas dostať povolenie, ak vôbec...


irma . gywicado58   |   ip:91.127.6.   |   2013-03-17  (12:59)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  pandemonium
počula som, že jeden taký mlyn majú stavať kdesi na domaši, samozrejme nemá to byť na výkonnú produkciu, ale hlavne ako turistická atrakcia. a má sa tam vybudovať kanál na náhon mlyna. to naozaj tí rybári bojujú proti vodným mlynom a turistickému pokroku? lebo o jednom takom čo bojoval s veternými mlynmi napísali knihu.


Pandemonium . darujete36   |   ip:188.123.1   |   2013-03-17  (13:08)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  V tejto chvíli, milá Irmička, je pre mňa najdôležitejšie, že už konečne viem kam si ťa mám zaradiť... :-DDD


Vlastimilech . jafemelo8   |   ip:178.72.20   |   2013-03-17  (15:17)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Tož nevím... nejsem znalec slovenštiny, ale nepíše se slovo obilie vždycky s měkkým "i"? Tož nemají v redakci jakéhosi korektora? Zajímavý článek, ale taková chyba dojem pokazí...


Slovenskibranci . pusenuji79   |   ip:92.52.52.   |   2013-03-17  (16:28)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Sme Slovenskí Branci, sme telesno-branný klub, ktorý rozvíja u mladých ľudí lásku k vlasti, ku krásnej slovenskej prírode prostredníctvom turistických výstupov. Taktiež vyučujeme sebaobranu a pestujeme kolektívnu súdržnosť. Klub Slovenskí Branci sa zapája do rôznorodých dobrovolníckych aktivít, napríklad vlastenecké, dobročinné a ekologické projekty.

Slovenskí Branci je klub apolitický, ale vlastenecký. Nespadáme pod žiadnu politickú organizáciu či stranu, ale nevylučujeme spoluprácu s nimi.

Slovenskí Branci si kladú za ciele:
1. vytvoriť celoslovenskú sieť aktívnych oddielov zapájajúce sa do telesno-brannej činnosti
2. zjednotiť vlastenecky cítiacich ľudí, ktorí by sa chceli niečo nové a zaujímavé naučiť
3. starať sa o mládež nasledovným:
- vyučovanie prežitia v lese, vojenskej taktiky, sebaobrany
- otužovaním charakteru jednotlivcov ako i skupiny mladých spoluprácou
- vybudovávaním vzťahu k prírode a k vlasti.
- vytvorenie bratstva, v ktorom by bol druh druhovi verný. Bratstvo by položilo základ pre budúcu nekomzumnú spoločnosť, v ktorej by sa cenilo priateľstvo, v ktorej by sa vytvorili silne väzby medzi ľudmi, ktorí by si následne pomáhali pri napr. katastrofách, pri stavbe domu, kostolov a.i.
Ak by sa časom ukázala organizácia úspešná vo všetkých smeroch, zmení to výrazne myslenie a dianie na Slovensku k lepšiemu.

FB: http://www.facebook.com/SlovenskiBranci


peto . vijylime80   |   ip:85.237.22   |   2013-03-17  (16:40)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  pandemonium ,
bez tych rybarov by dnes uz nezilo mnoho povodnych druhov ryb na slovensku. mnohe druhy prezivaju, len vdaka umelemu vyteru. na vine su hlavne male i velke vodne elektrarne. mnohe ryby ziju v uplne inom prostredi, nez v akom dochadza k ich rozmnozovaniu a preto musia absolvovat kazdorocnu put na tieto trdlistia. a to je v mnohych pripadoch vdaka hatiam a priehradam nemozne.
dalsim problemom je prietok v starom koryte, ked prevadzkovatelovi elektrarne, alebo mlyna ekonomika veli pustat cez nahon viac vody aj v oblasti sucha. preto sa v sucasnosti stavaju stare koryta subezne s nahonmi "mrtvymi"usekmi riek. kolisanie hladiny v nich je take rychle, ze s mu nedokaze prisposobit takmer ziadny vodny zivocich.
posledne, co ma v rychlosti napada, je zanasanie koryt nanosom vdaka spomaleniu toku hatou. za par rokov je taka hat zanesena a cele vodne dielo sa stava prakticky nefunkcne. ale to uz vacsinou nikomu nevadi, lebo dotacia na stavbu je uz minuta a zakonne podmienky jej poskytnutia splnene. a moze sa ist sprznit dalsi kus rieky.
kazdy prevadzkovatel MVE je sice povinny vybudovat rybochod a zachovavat minimalny prietok v starom koryte, ale realita je ina. rybochody maju parametre, ktore neumoznuju migraciu ryb a prietok v starom koryte nema kto merat a posledne 2 suche roky som x krat videl takmer suche stare koryta.


Pandemonium . darujete36   |   ip:188.123.1   |   2013-03-17  (16:52)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Máš správny dojem. Píše sa to tak. Bez ohľadu na tento konkrétny prípad - toto je stránka, kde sa poväčšine zgrupujú takí čo nedokončili ZŠ a neovládajú preto ani elementárnu gramatiku. Sú na to dokonca až pyšní! Odporúčam ich nedráždiť a nepripomínať im tieto základné spoločenské nedostatky, sú potom podráždení a nadávajú. Mimochodom, už dávnejšie som si všimol zaujímavú paralelu: čím väčší národovec, tým hlúpejší v rodnom jazyku...


xxx . wefipipy88   |   ip:213.151.2   |   2013-03-17  (17:55)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  pre toho s tymi projevmi : A CO TO PISAL HITLER V KNIHE MEIN KAMPF O SLOVANOCH? NECHCEL BY SI NAM PRINI TI VDACNI....DAKUJEM


xxx . wefipipy88   |   ip:213.151.2   |   2013-03-17  (17:57)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  pre toho s tymi projevmi : A CO TO PISAL HITLER V KNIHE MEIN KAMPF O SLOVANOCH? NECHCEL BY SI NAM PRINIEST ZOPAR URYVKOV? BOLI BY SME TI VDACNI....DAKUJEM




TNT1973 . hamuqeno04   |   ip:217.145.1   |   2013-03-17  (18:13)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  mam jednu otazku na Projevy a Slovenskibranci.prosim vas ludia ako vase prispevky suvisia s mletim muky?naco sem davate od veci prispevky?ak sa chcete zviditelnit tak si sem dajte vlastny clanok.dakujem


Sakirujesekera . wewusyre87   |   ip:92.52.36.   |   2013-03-17  (19:09)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  TNT1973 : súvislosti nevidí iba ten, kto ich nechce vidieť... už si niekedy aj premýšľal ?


Sakirujesekera . wewusyre87   |   ip:92.52.36.   |   2013-03-17  (19:12)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Andrej B., skvelý článok...aj u nás by sa zišlo zachovať toto umenie mlynárske, lebo to, čím nás kŕmia, má len jediný zámer : aby sme čo najskôr otrčili kopýtka...


TNT1973 . hamuqeno04   |   ip:217.145.1   |   2013-03-17  (20:46)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Sakirujesekera
ako rozmyslam tak rozmyslam,ale na suvislost medzi nacizmom a mletim muky som neprisiel.inak ten clanok o mlynoch sa mi paci.skus ma prosim ta pucit,lebo ty zrejme rozmyslas inak ako ja.dakujem


TNT1973 . hamuqeno04   |   ip:217.145.1   |   2013-03-17  (20:47)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  pardon poučit


pekar_amater . gutenaka99   |   ip:87.240.22   |   2013-03-17  (22:27)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  zaujimavy clanok, ale s tou cerstvo pomletou mukou a jej udajnym tazsim travenim by som si dovolil polemizovat.
sam meliem muku a peciem chlieb a zemle pre potrebyy vlastnej rodiny kazdy tyzden uz zhruba rok a mozem povedat, ze muka cerstvo pomleta z celeho zrna, ak je spracovana tradicnym sposobom pomocou pridodneho kvasku a nie monokulturneho pekarenskeho drozdia, je velmi dobre travitelna a zdrava. chce to samozrejme trocha casu a usilia, ale vysledok stoji za to :)
konkretne pouzivam tento mlyn na muku: http://www.wiederhold-muehlenbau.de/shop/products/55, 100% spokojnost. daju sa s nim mliet aj olejnate semena, v pripade potreby sa da prerobit aj na manualny pohon alebo pohon bicyklom pomocou prevodnikoveho kolieska... vrelo odporucam!
ak ma niekto zaujem o konkretne navody, rad poskytnem


Yanath . vepebeku80   |   ip:85.159.10   |   2013-03-18  (00:42)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  celozrnna muka ma vdaka pomletym klickom kratku zivotnost, len par tyzdnov

chlieb len z celozrnnej muky je priliz hutny a tazky, nechutny

cestoviny len z celozrnnej muky tak isto nic moc

ja miesam celozrnnu s bielou v pomere 1:1 az 1:2, celozrnnu si meliem doma


Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-18  (01:26)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Autor asi zabudol na zásadný nedostatok kamenných mlynov! Opotrebovávanie kamenných mažiarov, tým piesok v múke a tým pádom opotrebenie zubov u ľudí!


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (11:11)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
AUTOROVI

Pri všetkej úcte ostal mi značne rozum stáť. Pán autor mám na vás závažnú otázku. Vo vašom kamennom mlyne meliete pšenicu s klíčkami? Tomu nerozumiem čo to presne má znamenať.

Čo sa týka to preosievania o ktorom píšete, v bežných mlynoch sa používa preosievač nie na odstránenie klíčkov, ale fyzikálnych a rastlinných nečistôt. Čiže sa oddelia plevy, drobné kamienky a predmety, ktoré do mlecieho procesu nepatria.

Čo sa týka prídavných prípravkov v múke o takých nieviem, síce som už niečo počula, ale tam kde som to v praxi videla sa nič také nerobilo.

V múkach zostáva to čo je v zrne, teda pšenici, pretože pri mlecom procese a jednotlivých frakciách sa múka pohybuje z jednej mlecej stolice na ďalšiu pneumdopravou, ktorá je samozrejme uzavretá ináč by to nefungovalo.

Pekári používajú zlepšovacie prípravky predovšetkým z dôvodu zabezpečenia stabilnej výroby. Pretože každá pšenica môže mať iné kvalitatívne parametre a samozrejme enzimaticky je iná. V praxi sa často krát ukáže, že múka sa neznesie s určitými práškami čo dávajú pekári z dôvodu enzimatického. Jednoducho povedané enzímy múky sa vôbec nemusia zniesť s enzýmami obsiahnutým v pekárenskom prípravku. Tak aká mŕtva múka?


Sloven . nekipexu03   |   ip:193.200.1   |   2013-03-18  (11:18)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Čo je dobré, to vždy zničia a nahradia tým, čo dobrým len sa zdá!

A H.itl.era tu oslavovať? Spamätajte sa, zloduch ostane vždy zloduchom, aj keď ma kvetnaté reči!


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (11:39)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
AUTOROVI

A ešte jedna maličkosť. Rovnako ako v kamennom mlyne tak aj v kovových mlynoch je požadujúce aby múka postála 2 - 3 týždne a dozrieva.

S príliš čerstvou múkou majú pekári problémy, a radšej pečú z odstátej múky, pretože je pre výrobu stabilnejšia keď postojí.

Takže jednoznačne keď sa necháva múka v kovových mlynoch odstáť v silách, alebo sa vyvrecuje prebieha proces zretia a stabilizácie múky, čiže v žiadnom prípade nie je mŕtva. Rovnako každý kto si kúpi bežnú múku tak si upečie chlieb s obyčajným droždím bez zlepšovacích prípravkov aj doma.

To čo jeme a kvalita múky nie je o technológii, ale o tom ako bola vypestovaná pšenica, aký druh a za akých podmienok. Ale nie to ako sa melie. Rovnako aj v kovových mlynoch prebieha mletie postupne cez niekoľko mlecích stolíc, kde sa oddeľuje podľa hrúbky zrna na hrubú, polohrubú, a hladné druhy múk.

Bola by som nerada, keby tu vznikla demagógia o tom, že jeme nekvalitu preto, lebo zrno prejde počas mletia cez kovové mlecie stolice, ktoré fungujú tak, že zrno na ne padá a dva valce sa točia smerom do seba, kde sú rôzne druhy ryhovanie, takže k mletiu dochádza mechanickým rozdrvením zrna medzi dvomi zryhovanými valcami to je to isté ako pri tlačení kameňa o kameň kde sa zrno len tlakom vlastnej hmotnosti kameňa postupne rozomiela.


Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-18  (12:26)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Ukulele, pekná a kompetentná prednáška!


John11146 . vexutefo87   |   ip:89.102.36   |   2013-03-18  (13:28)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Na vychode SR nasnezi a uz hla sa tu objavuju reminiscencie z vychodneho frontu. Totalna desorientacia a demagogia. Neucta a vysmech.


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (13:51)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
Interbulo

Mrzí ma, ak to pôsobí ako prednáška. Písala som fakty o ktorých viem. Podráždilo ma to jednostranné a pre mňa účelové písanie autora.

A to si vážim tradície, uznávam šetrné spôsoby pestovania, tradičné spôsoby aj výroby, však klobúk dole ako to dokázali, ale cielene a demagogicky jednostranne dezinformovať je pre mňa drzosť najhrubšieho zrna. Pripadalo mi to ako nejaká cielená propaganda.




pekar_amater . gutenaka99   |   ip:188.115.5   |   2013-03-18  (16:00)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Yanath
Ak sa na pecenie s celozrnnou mukou pouziva kvasok (Sauerteig) tak vysledne produkty vobec nie su hutne, tazke ani nechutne. Peciem vyhradne z celeho zrna a produkty su delikatne. Istotne, nikdy z celozrnnej muky nebude "nadychany" croissant alebo nafucana biela zemla, ktora klame telom, lebo sa z nej nenajes.
Otazka chuti celozrnnych vyrobkov je otazkou zvyku. Mne napriklad medzicasom chutia celozrnne cestoviny ovela viac, ako cestoviny z bielej muky. Dokonca aj palacinky pripravujeme z celozrnnej spaldovej muky a chutia nam i nasim detom vyborne.


pekar_amater . gutenaka99   |   ip:188.115.5   |   2013-03-18  (16:05)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Interbulo
S vyhdradne kamennym mlynskym kamenom nemam skusenost, preto Vasa vyhrada moze byt namieste. V mojom mlyne na obilie su mlynske kamene lepene z korundu a magnezitu. Vysledkom je velmi oteruvzdorny material, ktory ma podla vyrobcu s dlhorocnou tradiciou trvlanlivost od 50-200 vriec zrna, co je pri spotrebe jednej rodiny plus minus 15-20 rokov. Viac tu: http://www.wiederhold-muehlenbau.de/unsere_mahlsteine



autor . wyjysodu56   |   ip:93.222.70   |   2013-03-18  (19:05)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Pre Ukulele a Interbula od autora článku: Ďakujem za kritiku. Článok je písaný skutočne jednostranne a vyznieva akoby zbytok sveta jedol len nekvalitné produkty, a to ma mrzí. To nebolo účelom článku. Ospravedlňujem sa. Nechcel som demagogizovať, ale určite som písal s cieľom priviesť do povedomia zabudnuté poctivé remeslo. V roku 1820 bola po prvý raz do mlynárskej praxe uvedená oceľová stolica na mletie obilia. Princíp je veľmi jednoduchý a vidno ho tu: http://www.muehle-heiligenrode.de/mstuhlan.gif Mletie medzi kameňmi sa stalo viac a viac neefektívnym. Pritom bolo kamenné mlynárstvo poctivým a technicky náročným remeslom a jeho techniku je treba znova sa naučiť. Mlynské kamene sa nesmú nikdy dotýkať a aj v tom spočíva umenie tohto remesla. Vrchný kameň je hrubší a ťažší a otáča sa a tlačí vždy len na obilie. Nikdy sa nesmie dotýkať spodného pevného kameňa. Mlyn je treba pravidelne nastavovať. Obilie sa postupne a pomaly melie len vlastným tlakom. Živím sa chlebom z kamenného mlyna už veľa rokov:) a veľmi veľa zákazníkov ešte oveľa dlhšie. Argument, že v múke je obsianutý kamenný prach je zavádzajúci a platí pre fušérsku mlynársku robotu, keď mlyny nie sú odborne udržované a nenastavujú sa pravidelne, vtedy môže dôjsť k obrusu a vzniku kamenného prachu. Kedysi existovalo veľa techník v mlynoch a pri niektorých skutočne vznikalo veľa kamenného prachu.
Pre Ukulele: odpoveď na Vašu závažnú otázku je, že v našom mlyne melieme pšenicu, raž, špaldu, ovos aj všetky vždy a výlučne s obilným klíčkom. Ponechávame ho v zrnku počas celého procesu mletia. Obilný klíčok sa nachádza zomletý vo všetkých druhoch našich múk aj vo svetlých, pretože skrze šetrnosť kamenného mlynu, kde nie sú vysoké otáčky, tlak a teplota, sa klíčok počas mletia nepoškodzuje, tak že by z neho počas mletia vytiekol klíčkový olej. S preosievaním je to tak, že prvý mlyn u nás melie šrót, potom sa všetko presúva tiež uzavretou pneudopravou do mlynu číslo dva avšak už jemné časti(múka) po prvom mletí šrótu sa preoseje. Ešte hrubé časti sa melú ďalej v mlyne dva a tretí mlyn už melie najmenšie časti na jemno. V tomto uzavretom kolobehu môžeme podľa potreby mlieť rôzne typy múk, krupice atď.
Milá ukulele skúste sa mlynárskeho majstra vo Vašom mlyne spýtať, čo sa deje s obilným klíčkom počas mletia vo Vašom mlyne. A či sa náhodou nepreosieva zvlášť... a nevytrieďuje z procesu mletia. A ešte sa ho spýtajte aké otáčky a tlak vzniká pri mletí medzi oceľovými valcami, a spýtajte sa ho aká teplota sa vyvíja... Je to veľmi veľký rozdiel mlieť ako kedysi medzi kameňmi a mlieť medzi oceľovými valcami. Pekári u nás sú podobne ako vinári vždy pripravený pracovať s ročníkom aký sa urodí a nepotrebujú pridávať absolútne nič, aby bola výroba stabilná! Prajem všetko dobré! andrej



ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (20:24)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
AUTOROVI

Ďakujem za odpoveď a vašu rekciu čo si vážim. Tak isto aj to, že ste pripustili, že spôsob akým sa vám ho podarilo napísať vyznieva jednostranne a jasne ste deklarovali a vysvetlili čo bolo vašim skutočným zámerom čo je pre mňa dostatočné vysvetlenie a akceptujem to. Žiaľ moja reakcia naozaj vyplynula z toho čo ste písali a jasne to pre mňa vyznievalo jednostranne a propagandisticky. Som rada, že je to už teraz jasné.

Verte, že je mi absolútne jasné, že mlieť na takom zariadení je skutočne umením a kumštom, čo sa už v dnešnom svete nevidí. A presne viem, že na to aby ste dosiahli potrebné parametre čo sa týka granulácií múky musia byť tie kamene s kumštom nadstavené aj z dôvodu aby nevznikalo k vzniku kamenného prachu z trenia a jeho následného opotrebenia. Aj to mi je jasné, že je to oveľa náročnejší a pracnejší proces spracovania ako pri nových mlynských technológiách.

Len prosím Vás už netvrďte, že múka z kovových mlecích stolíc je mŕtva a neobsahuje žiadne enzými, bielkoviny a stopové prvky. To skutočne nie je pravda. A viem to z priameho procesu výroby pekárenských výrobkov, kde technológovia brali múku do svojich laboratórií aby zistili jej presné parametre a enzymatické zloženie, pretože tie enzými z múky sa môžu biť s enzýmami v pekárenských prípravkoch.

Pekárne pre veľkovýrobe keď vyrábajú 5 - 6000 tisíc chlebov denne nemôžu z časového hľadiska robiť všetko len na kvas alebo záraz preto sa používajú zlepšovacie pekárenské prípravky. Pri veľkokapacitnej výrobe je to nevyhnutné. Bez problémov by upiekli chlieb aj tradičným spôsobom ako to popisujete vy, len by to množstvo kvantitatívne nestíhali. Je úžasné ak sa to robí v malých pekárničkách a považujem to za veľké umenie tradičným spôsobom dokázať udržať rovnomernú kvalitu. Tam dávam pred takými pekármi aj mlynármi klobúk dole.

A ešte jedna maličkosť. Enzymaticky dokáže pšenicu veľmi výrazným spôsobom zničiť aj chrobák, ktorému na Slovensku hovoríme ľudovo bzdocha. Keď napichne pšeničné zrnko aby sa dostal k jeho jadru, vypustí do neho agresívne enzými, ktoré sa prejavia v pekárenskej kvalite. Ak z vybranej vzorky pšenice naberiete 100 zŕn, a nájde sa v nich 50 zŕn napichnutých týmto chrobákom, ani váš mlyn a ani najnovšia mlynská technológia z takej pšenice nezomelie múku pre pekára na pečenie. Napriek všetkým sledovaným parametrom ako lepok, pádové číslo, číslo poklesu, ktoré by aj boli v špičkovej kvalite, enzýmy napustené týmto chrobákom spôsobia, že cesto bude padať a nepomôžu ani zlepšovacie pekárenské prípravky.



ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (20:30)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
AUTOROVI

Ale ešte stále vás chcem poprosiť ako sa oddeľujú klíčky od zrna? Stále nerozumiem o čom to hovoríte. Neviem si to predstaviť. Ja neviem o tom, že by z mlynskej technológie z vyosievača padali pšeničné klíčky. Tomuto stále nerozumiem. Však zrno ide celé do mlecieho procesu tak ako ho príroda stvorila. No, budem rada, keď mi to nejakým spôsobom tak popíšete, že to pochopím, lebo ma to fakt zaujíma.
Ďakujem.


Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-18  (20:51)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  AUtorovi! Gratulujem k takej správnej, kľudnej reakcii! :-) Ste zrejme donrý mlynár, ktorému záleží na produkte a vie sa poučiť aj z kritiky. Takto by mala vyzerať debata ku všetkým článkom!


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (21:07)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
Interbulo

Pridávam sa k postoju taktiež si to vážim a absolútne s tebou súhlasím. Škoda, že je málo ľudí, ktorí vedia správne reagovať. :)))))))))))))


Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-18  (22:18)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Ukulele! :-)))


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-18  (22:41)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
Interbulo

Áno? Čo som spravila? :)))))))

Máš pravdu a je to fakt. Ja nemám problém povedať, že je niečo dobré alebo zlé a ani súhlasiť s tým čo považujem za rozumné a správne. Taktiež keď sa mýlim a je mi dostatočne vysvetlené v čom aj hlavu viem skloniť a uznať argumenty a fakty, ktoré mi predložia iný tak by to malo byť. Či nie?


autor . wyjysodu56   |   ip:93.222.70   |   2013-03-19  (18:36)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Pre Ukulele od autora: Dobrý večer, ďakujem za odpovede zo včera a za porozumenie, veľmi si to vážim ... Chcel som Vám ešte o tých klíčkoch niečo napísať. Obilné zrnko sa skladá aj z obilného klíčka, ktorý tvorí síce len 3% z celého zrnka, ukrýva v sebe ale veľa života, teda veľa minerálnych látok, stopových prvkov a hlavne veľa enzýmov. V mlynoch s oceľovými stolicami sa tento vzácny klíčok a vrchné šupky obilného zrnka (otruby) pri mletí odstraňujú ako odpad (otruby sa používajú hlavne na výkrm zvierat). Klíčok je väčšinou prilepený práve na šupke obilného zrnka, preto je vždy v otrubách a s nimi sa dostáva von z procesu ďalšieho mletia aj keď na začiatku do mlyna ide celé zrnko. Múka z priemyselného oceľového mlynu väčšinou pozostáva hlavne zo škrobu a bielkoviny a obsahuje málo vlastných enzýmov a minerálnych látok. Samozrejme sú najkritickejšie úplne hladké múky..., ktoré sa však používajú veľmi veľa. Chýbajú v nej teda vitamíny, stopové prvky, minerálne látky, enzýmy zo živého klíčka a z vrchných šupkových vrstiev obilného znrka (aleuronová vrstva). Niekto by možno povedal, že veď existuje aj plnozrnná múka, ktorú si kúpim v supermarkete a tá je tiež z mlynu s oceľovými stolicami. Ale ako sa takáto plnozrnná múka vyrába veľa ľudí nevie. EU predpisuje, že plnozrnná múka musí obsahovať všetky časti zrnka. Tá sa robí tak, že sa do múky pridávajú ostatné časti, ktoré z nej už predtým boli vybraté, teda otruby, pričom sa klíčky napr. zohrievajú, aby sa enzýmy deaktivovali a takto sterilizované klíčky sa potom znovu primiešavajú do múky, aby bol naplnený predpis. Zaujímavé je ako sa pečie chlieb z prírodného kvásku a prečo naši predkovia vôbec takýto chlieb začali kedysi piecť. Pritom je totiž význam klíčku a jeho enzýmov veľmi veľký. O tom by som však chcel napísať zvlášť článok. "Chlieb ako kedysi.." Prajem Vám všetko dobré! Pekný večer! andrej


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-19  (18:51)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
AUTOROVI

Ďakujem za odpoveď. Už tomu rozumiem čo ste mali na mysli. V tomto prípade uznávam,že pomery vami uvádzaných látok v múke sú v nižších hladinách ako z mletia iným, tým vašim spôsobom. Ak by vám to nevadilo mohli by ste mi v skratke popísať ako sa dá potom dosiahnuť pri mletí aby tam ten klíčok zostal? Predpokladám, že je to iným technologickým postupom pri mletí v jednotlivých frakciách. Ale skutočne si to neviem predstaviť. Pýtam sa preto, lebo som všeobecne zvedavá a rada si dopĺňam nové informácie a znalosti k tomu, čo poznám. Samozrejme, ak je to pre vás neprípustné a týka sa to nejakým spôsobom záležitostí výrobného kumštu, v tom prípade mi to v žiadnom prípade nepopisujte. Moja otázka je len vecou zvedavosti preto absolútne pochopím ak to bude pre vás neprípustné. Prajem vám všetko dobré a pekný večer.










autor . wyjysodu56   |   ip:93.222.70   |   2013-03-20  (17:23)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Pre Ukulele: Dobrý podvečer prajem! Rád Vám to ešte v skratke opíšem. Rozhodujúce je pri mletí s obilným klíčkom a prakticky so všetkými ostatnými časťami obilného zrnka(otrubami), aby počas mletia nevznikal vysoký tlak, vysoké otáčky a teplota. Obilný klíčok je veľmi citlivý, ale pri parametroch, ktoré sú dané pri mletí ako kedysi, teda medzi mlynskými kameňmi, sa počas mletia, jednoducho postupne melie s ostatnými časťami zrnka, bez toho, aby z jemných klíčkových buniek, vytiekol klíčkový olej. To je rozhodujúce. Tie jemnulinké klíčkové bunky sa nepoškodia. Pomletý klíčok je potom v múke naoko nepoznateľný, no našu hladkú múku robí trochu žltkastou. V tom je umenie tohto remesla, vedieť nastaviť parametre mlynov. V našom mlyne máme všetko automatizované, pneumdoprava a atď. Teda máme tri mlyny v uzavretej sústave. Jeden melie hrubý šrót, druhý zasa šrót melie na jemnejšie časti, a tretí jemnejšie časti na ešte jemnejšie. Keď sa napr. šrót presúva do mlynu 2, preosievajú sa už najjemnejšie časti tak, že ďalej sa melie len to ešte hrubé a vždy sa v sústave preosieva. V tejto uzavretej sústave môžeme nechať všetko ísť tak dlho až kým sa dopracujeme k požadovanému produktu, typu múky atď. Obilný klíčok je stále prítomný a pri preosievaní sa normálne dostáva aj do hladkých múk.
Nevýhoda je, a preto mlyny aj vymreli, že je to celé časovo oveľa náročnejšie. Ale kedysi boli mlyny takmer všade a nebol to problém. Dnes ich je zopár...
Keď sa staval náš mlyn, kolegovia mali veľké problémy zohnať informácie a najviac im pomohli staré knihy z čias kamenných mlynov... Pekný večer!


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-20  (19:13)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
AUTOROVI

V prvom rade sa chcem poďakovať za odpoveď, čím som si mohla dotvoriť predstavu ako to asi funguje. Myslím, že teraz som to už konečne pochopila. Pravdu povediac, nemám rada, keď mi niečo nejde do hlavy a neviem si to poskladať. Ale tento výklad bol dostatočný na to aby som si celkový ten obraz dotvorila. Ak tomu správne rozumiem, tak všetky druhy múk teda aj tie najhladšie zomleté sú žltkasté. Teda hrubá múka je s najvýraznejším žltkastým zafarbením, polohrubá s menším a hladké múky s najmenším žltkastým sfarbením a nádychom. Takže ak by som si vzala do dlaní hladkú múku napr. T-512 čo je na Slovensku najbelšia múka a tento druh múky z kamenného mlyna videla by som reálne rozdiel v jej zafarbení. Teda ak z bežnej mlynskej technológie majú mierny žltkastý nádych len hrubá a polohrubá múka u vás má toto sfarbenie aj hladká múka. To je zaujímavé. Nuž taký chlieb by som potom naozaj chcela porovnať, ako by sa cesto pri rovnakej norme a rovnakom technologickom spracovaní reálne správalo a hlavne ako by tie chleby na porovnanie vyzerali a chutili. Ešte raz vám ďakujem za vysvetlenie a diskusiu.
Prajem vám pri písaní budúceho príspevku dobrého tvorivého ducha, len si dajte pozor na štylistiku aby to znova nevyznelo jednostranne a tendenčne a nedošlo tak k zbytočným sporom, alebo reakciám ako ste sa dočkali z mojej strany. :))) Prajem vám všetko dobré, nech sa vám darí, pekný večer a píšte ďalej o tradičných hodnotách a spôsoboch výroby našich predkov. Veď v konečnom dôsledku človek je tvor učenlivý a nikdy nevie, kedy mu aká informácia pomôže a môže sa mu v živote zísť. Tým som mala na mysli to, aby sme nakoniec celkovou situáciou vo svete neboli prinútení vrátiť sa k poznatkom a spôsobom výroby alebo pestovania z minulosti. Ktovie. Tak ešte raz. Pekný večer aj vám.





autor . wyjysodu56   |   ip:93.222.70   |   2013-03-20  (19:32)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Pre Ukulele: Ďakujem Vám pekne za odpoveď. Ešte pre upresnenie. Takýmto tradičným spôsobom mletia, sa úplne extra hladké múky v našom mlyne nedajú dosiahnuť. Naša "najhladšia" je podľa nemeckej DIN Typ 812...:) Neviem ako sa tento typ označuje na Slovensku. Pre niektoré gazdiny by to možno bolo ťažšie naučiť sa znovu piecť s takýmito múkami. Ale o tom, možno budú vedieť niečo viac napísať diskutujúci horevyššie, ktorí už písali svoje skúsenosti, za čo im tiež ďakujem.
A Vám Ukulele prajem pekný večer a ďakujem ešte raz za porozumenie a diskusiu.



Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-20  (20:40)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Autorovi a Ukulele! Tým úsmevom, som myslel milá Ukulele Úsmev! Nerátal som s takou reakciou, skôr ukľudnenie, pretože Tvoje písačky beriem! Asi Si príliš ostražitá, ja som to myslel v dobrom, aj ten úsmev, jednoducho, páčia sa mi Tvoje príspevky a k Autorovi: Ďakujem, veľa som sa poučil!!!


pekar_amater . gutenaka99   |   ip:188.115.9   |   2013-03-20  (21:03)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Autorovi:

Zdravim Vas,
ocenujem Vas zaujmavy vyklad. Vedeli by ste sa z Vasho pohladu vyjadrit k mletiu cerstvej muky na vlastnu spotrebu na domacich mlyncekoch? Teda ci ma oproti mletiu vo velkych mlynoch nejake nevyhody resp. vyhody? Pripadne zhodnotit konkretny mlyn, ktoreho link som uvadzal vyssie?
Rad si precitam aj Vas avizovany clanok o pekarskych vyrobkoch, pripadne mozem potom prispiet do diskusie svojimi skusenostami. Pecenie z celeho zrna pomocou prirodneho kvasku ma svoje specifika a chce trochu trpezlivosti, ale je to najprirodzenejsi sposob tepelneho spracovania obilia a urcite aj najlepsie stravitelny a najvyzivnejsi. Predci ho uz len klicenie, ktore je samozrejme este zdravsie a nedochadza pri nom k niceniu enzymov, ale to asi nie je cesta pre kazdeho.
Pekny vecer!



ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-20  (21:29)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
Interbulo

:))))) Podarená komunikácia. Nie, nie pochopila som to správne to bola z mojej strany len taká malá provokácia na smiech. Teda, že mi možno hodíš niečo na potvoru do placu na čom by sme sa zasmiali.:)))

Ale to, čo som písala v ďalšom odstavci som myslela úprimne a vážne. Keďže som si vedomá, že som spontánny a občas reakčne prudší typ človeka, som si vedomá toho, že sa dopúšťam chýb a preto som otvorená konštruktívnej kritike. Mám rada ľudí, ktorí dokážu opodstatnene, podložene a fakticky podať svoju kritiku oponentovi. Síce nepíšeš veľa, ale taktiež poznám a registrujem tvoje príspevky a tiež ich rada čítam, musím povedať, že budem rada, ak ma ty sám keď skĺznem do nesprávneho
smeru, alebo názoru usmerníš. Ak si niekto na diskusii za každú cenu nepestuje svoje ego, vtedy to aj niekam smeruje a také diskusie mám rada. Len takých diskutujúcich keď hodia svoj názor do placu a sú schopní porovnávať, triediť informácie a aj prehodnotiť a zvažovať názory iných je tu dosť málo. A pripustiť si svoju chybu, mylnú domnienku to už vonkoncom nie. Preto sa do mnohých vlákien ani nepúšťam, lebo zvyčajne to nikam nevedie.

Takže v rovnako v dobrom a s úsmevom Ti prajem pekný večer. :)))



Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-20  (23:49)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Vieš, Mojka! ono je to tak, aj ja som prudší, ale snažím sa zastaviť pred prepadlinou, čiže načas! Dakedy sa podarí, dakedy nie! Ale pri reakciách na články treba reagovať tak, aspoň podľa mňa,najprv človeka zhodnotiť podľa toho, čo si z debaty pamätáš a potom si kuknúť, čo predtým písal! Mne sa napríklad páči Joplins! Ten si za svojimi slovami stojí, nerobí zo seba mudrlanta, tým sa mu do zadnice sa strkať nebudem, len značím Človeka, ktorý vie, čo hovorí a píše! A Ty si podobná a preto Ťa mám v tejto debate rád! Rozmýšľaš!!! A vo, vo, vo tom to je!


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-21  (00:22)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
:))) Ďakujem a nápodobne. Snáď z nás nebude lietať perie, ak budeme raz niekedy oponetmi. Ale vieš čo? Ak sa tak stane, ja sa normálne na to teším, lebo ak máme aký taký rozum verím, že to skončí rozumne a vzájomným rešpektom. :)




Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-21  (01:17)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Tí, čo sú v Anglicku, vlastne VB,väčšinou píšu po slovensky RESPECT, ale nebol by som rád, aby sa písalo R.I.P. umrel v Untied Kingdom! Naše deti, nech majú hroby na Slovensku!!!


Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-21  (01:23)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  No, trocha ma čosi iné chytilo...dievka moja, Si správna Slovenka! Poď dakedy na sclabónia.sk. Žiadna agitácia, len medzi svojich...Ale.zdá sa mi, že si tam...


ukulele . fogyloqy46   |   ip:87.244.22   |   2013-03-21  (10:47)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  
Fúha. Ani neviem, čo to je sclabónia.sk. Určite tam nie som. Ale teším sa, že je potom viac správnych Sloveniek to je len veľké plus. Čím viac riadnych Slovákov a Sloveniek tým lepšie. Ale skúsim sa tam pozrieť, hádam sa zorientujem. :)))


Interbulo . nikobodo04   |   ip:88.212.36   |   2013-03-21  (11:44)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Ináč, Slovenka to vedie! A múdra!


autor . wyjysodu56   |   ip:93.222.70   |   2013-03-21  (19:42)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Pre Interbula: Ďakujem aj ja veľmi pekne za diskusiu! Všetko dobré!

Pre Pekar_amater:
Zdravím Vás, ďakujem za diskusiu!
Rád Vám v krátkosti napíšem svoj názor. Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Domáce kamenné mlyny sú podľa mňa vždy len pozitívne! Základom je pre mňa, pochopiť, čo znamená šetrne mlieť. Kedysi mlynári mleli minimálne na tri krát. To znamená, že obilie nezomleli na jeden krát, ale zomleli šrót, potom už jemnú múku z neho preosiali a hrubé časti potom zase nasypali naspäť do mlyna a mleli postupne ďalej. Viete si predstaviť aká drina to bola a koľko sa nanosili a nanadstavovali, keď to robili na jednom mlyne...lebo zakaždým zmenšovali medzeru medzi kameňmi. Kamene by sa nikdy nemali dotýkať a nemali by sa priamo otierať o seba. To docieliť je umenie, ale to je tvrdá realita tohto zabudnutého remesla:) Keď sa takto zomletá plnozrnná múka nechá zrieť 2-3 týždne vo vzdušnom vreci, potom sa ukáže, či mlynár mlel dobre. Ak múka už po pár dňoch potuchla, lebo bol pri mletí vysoký tlak a ten spôsobil, že vytiekol z jemných buniek klíčka - klíčkový olej, potom tomu mlynári hovorili, "zomleté do mŕtva" a museli pracovať na svojej technike mlyna ďalej. Z domácimi mlynčekmi, docieliť toto je trochu ťažšie, ale určite sa to dá. Potrebné je pochopiť vec, že obilný klíčok je veľmi citlivý na tlak. Keď však úplne čerstvo zomletú múku spracovávate prírodným kváskom a darí sa Vám upiecť chleba, tak je to super!! Ku konkrétnemu mlynčeku sa nemôžem vyjadriť, to by som najskôr na ňom musel mlieť:) Prajem veľa dobrých ďaľších skúseností pri znovu objavovaní zabudnutého remesla!


PavolJust . tytexiga21   |   ip:95.102.13   |   2013-03-25  (10:27)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Dobry den,
mam vaznu otazku na autora clanku.
Volam sa Pavol ,chcel by som vediet , ci velky tlak , o ktorom pisete, znamena , ze sa obilie zohreje a muka vypadava takmer horuca.
vtedy nastava mrtva muka???


borneo . jenaxeta60   |   ip:213.81.17   |   2013-03-25  (13:09)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Pre autoraclanku:

viete mi prosim dat nazov firmy spomenutej v clanku? Alebo internetovu adresu? Rad by som sa dozvedel viac.

Dakujem.

PS: Super clanok. Raz sa snad aj tu podari nieco take vybudovat.


bushi . kasucike31   |   ip:195.91.10   |   2013-04-01  (14:43)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Sme asi jedina pekaren na Slovensku, ktora pecie z cerstvo namletej celozrnnej muky na kamennom mlyne. Ja som rekvalifikovany pekar a tak o mlecych valcovych mlynoch sme sa ucili len okrajovo, ale bolo nam povedane, ze klicky sa oddeluju po navhceni obilia,ktore je sucastou moderneho mlynu. Nechcem nam robit reklamu, ale aby ste verili,ze mame maly kamenny mlyn na ktorom si melieme cerstvu celozrnnu muku tak si nas najdete ak date do vyhladavaca "biopekaren" a v galerii mame par fotiek prave s mlynom. Vsetkym krasny den a rad si vymenim z autorom poznatky o zdravom chlebe, ktore sa mi snazime dodrziavat. Prajem vsetkym prijemny den.


Mike . qefavybu5   |   ip:87.197.14   |   2013-05-30  (12:29)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Dáma a páni, nomálne do diskusií neprispievam, ale ... neverím vlastným očiam... asi PRVÁ Normálna diskusia k článku a ešte aj na úrovni ... nerozumiem tomu, ale verím že sa konečnečne nájde viac ľudí ako vy a budem mať aj ja dôvod sa zapojiť :)



Tono . nemuruqe96   |   ip:87.197.14   |   2013-09-09  (13:09)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  Dobry clanok , ale ja by som si chcel nieaky taky mlyn ,mlyncek zhotovit doma , nevedel by niekto o niekej stranke ,, alebo kde predavaju kamene do mlynov ,, dakujem


jozef . cucexuso04   |   ip:91.127.14   |   2016-10-05  (16:26)
50% hlasovalo = 0  
mínus plus
  prosím Vás o kontakt na autora článku, resp. informáciu kde sa horeuvedený mlyn (nákupné stredisko) nachádza
... dúfam, že to nie je tajné




diskusia / forum Pridaj príspevok do fóra
Prosím diskutujúcich, aby nepoužívali vulgarizmy a dodržiavali kultúru diskusie. Ďakujem. (admin)

Meno:


Tripcode (?): (nepovinné, ale odporúčané)


päť + tri =
(výsledok zadajte číslicou)

Podmienky používania služieb dolezite.sk beriem na vedomie a súhlasim s nimi. Kliknúť tu pre celý text.

  Príspevok:


USA SCHVÁLILY POLYKACÍ PILULKY S MIKROČIPEM RFID


 - USA SCHVÁLILY POLYKACÍ PILULKY S MIKROČIPEM RFID2013-05-28  (09:14)  |  Technológie
Velká Británie nedávno schválila léky na předpis obsahující mikročipy RFID. Nyní i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil podobné léky s mikročipy pro použití ve Spojených státech.

VIDEO: POSTAV SI SVŮJ VLASTNÍ NEZJISTITELNÝ KALAŠNIKOV


 - VIDEO: POSTAV SI SVŮJ VLASTNÍ NEZJISTITELNÝ KALAŠNIKOV2013-05-28  (09:13)  |  Technológie
Jak tak místní, státní a federální vláda hledá způsoby, jak zavést legislativu k omezení vlastnictví, převozů a prodeje poloautomatických zbraní a jejich doplňků, příznivci druhého ústavního dodatku přichází s novými inovativními způsoby jak ošálit systém nenažraně lačnící po zničení vaší schopnosti bránit sebe a svou rodinu.


Pozor na brýle Google


2013-05-17  (12:02)  |  Technológie
Koncem tohoto roku prodělá naše společnost nejpodivnější formu společenské změny – a bude to znamenat hodně sporů a konfliktů. Příčina? Brýle Google.


Skypuj opatrně – Microsoft čte vše, co píšeš


2013-05-16  (09:44)  |  Technológie
Kdokoliv užívajíc Skype svolil, aby tato společnost četla vše, co píše. Společnost The H v Německu od heise Security teď objevila, že tato pobočka Microsoftu tohoto privilegia v praxi využívá. Krátce pod odeslání HTTPS URL přes službu instant messaging se těmto URL dostane neoznámené návštěvy z ústředí Microsoftu v Redmontonu.


Kriticky o okuliaroch google glass


2013-05-15  (19:42)  |  Technológie
Nejsem sám, komu dochází dalekosáhlé následky rozšíření šmírovacích systémů na rozpoznání obličejů a jejich okamžité porovnání s databázemi na všechny kolemjdoucí. Mark Hurst, zakladatel analytické společnosti Creative Good, o tom sepsal článek "The Google Glass feature no one is talking about, který jsem si tímto dovolil přeložit a zpřístupnit českému a slovenskému publiku.


Funkční zbraň vytisknutá 3D tiskárnou


2013-05-07  (09:17)  |  Technológie
Rebecca Morelle viděla první test této zbraně z 3D-tiskárny v Austinu v Texasu. První zbraň zhotovená technologií 3D tisku už v US úspěšně střílela. Ta kontroverzní skupina Defense Distributed, která vytváří takovéto on-line stahovatelné výrobní plány, už takto střelnou zbraň vyrobila.


10 MODERNÍCH METOD OVLÁDÁNÍ MYSLI


2013-05-03  (09:05)  |  Technológie
Čím více se zabýváte ovládáním mysli, tím více si musíte myslet, že existuje nějaký koordinovaný plán, který je realizován již velmi dlouho a jehož cílem je učinit z lidí nemyslící stroje. Po celou dobu, co jisté skupiny usilují o ovládnutí mas, snaží se o ovládnutí mysli jedinci, kteří zkoumají lidské chování v zájmu toho, aby podřídili celé masy vůli úzké „elity“.


VIDEO: PODPRAHOVÉ SIGNÁLY V REKLAMĚ, ANIMOVANÝCH FILMECH A HUDBĚ


2013-04-25  (09:20)  |  Technológie
Problémem mnoha lidí je to, že jsou pod vlivem masové hypnózy a vůbec si to neuvědomují. Naše smysly jsou bombardovány obrovským množstvím informací a dezinformací. Jen malá část z nich se dostane do našeho vědomí. Podvědomí je však absorbuje všechny.


VORTEXOVÁ ELEKTRÁRNA JAKO ALTERNATIVNÍ ZDROJ ENERGIE


2013-04-23  (10:05)  |  Technológie
Zkušební prototyp této elektrárny zkonstruovala společnost Sumatel v Savojsku. Věž vysoká 300 m by dala výkon 242 MW pro teplotní gradient 30 stupňů. Francouzský letecký inženýr Edgard Nazare pracoval v 60. letech v Alžíru, kde pozoroval větrné víry na Sahaře. Výsledkem jeho přemýšlení byl francouzský patent N° 1439849/P.V. 983953 podaný 3. srpna 1964 v Paříži (Générateur de cyclones artificiels). Na základě jeho návrhu podala 31. března 1982 skupina dalších vědců a inženýrů průmyslový patent N° 8205544/2524530 (Procédé pour la construction de tours de centrales aérothermiques). První zkušební prototyp této elektrárny najdete na fotografii v anotaci. Zkonstruovala jej společnost Sumatel v roce 1997, a to v Savojsku.


Čo je Bitcoin? (titulky) a ako ich "zadarmo" získať


2013-04-15  (12:41)  |  Technológie
Titulky nastav v pravo dole funkciou CC. Mining v poole Keďže príjem zo solo miningu je naprevidelný a ťažko predvídateľný, začali sa mineri združovať do skupín, tzv. mining poolov. Ak jeden zo skupiny nájde validný blok, rozdelí sa odmena medzi všetkých spravodlivým dielom podľa množstva odvedenej práce.


STANOU SE VÝPRAVY K HVĚZDÁM SKUTEČNOSTÍ?


2013-04-03  (09:19)  |  Technológie
Dá se doletět do neslunečních planetárních soustav rychleji rychlosti světa? Ano, říká Harold White. Se svým týmem v NASA vyvíjí supersvětelný (superluminal) motor pro cesty ke hvězdám. Do soustavy Alfa Centauri 4 světelné roky od Slunce doletí taková loď za pouhé dva týdny. Dá se doletět do neslunečních planetárních soustav rychleji rychlosti světa? Ano, říká Harold White. Se svým týmem v NASA vyvíjí supersvětelný (superluminal) motor pro cesty ke hvězdám. Do soustavy Alfa Centauri 4 světelné roky od Slunce doletí taková loď za pouhé dva týdny.


Bashar - Jak funguje teleportace


2013-03-25  (23:15)  |  Technológie
převzato od uživatele: LIGHTENINGIAM1111 channeling: Darryl Anka www.bashar.org


Rub a líc internetu rozhovor s hackerem Varovné signály a vše neznámé o internetu


2013-03-15  (20:21)  |  Technológie
Video.


SÍLA MYŠLENKY (z cyklu Pološero, ČT)


2013-03-12  (09:42)  |  Technológie
Objevujeme, co už od pradávna víme...Jaké možnosti a jakou sílu má vlastně lidská myšlenka? Existují věci a jevy, které se zdají být za hranicí reality. A my na to znovu přicházíme. (Česká televize 2012, režie Pavel Dražan)


Zpřístupnění převratných technologií zdarma celému světu!


2013-03-10  (10:39)  |  Technológie
21. září 2012 bude v nadaci Keshe uveřejněna první fáze její kosmické technologie a gravitačních a magnetických systémů, které vyvinula, pro všechny vědce na celém světě zároveň, pro výrobu a kopírování. Od toho okamžiku přestanou mít mezinárodní hranice jakýkoliv skutečný význam. To proto, že jakmile bude postaven první létající systém a uveden do provozu pro veřejnost, doba cesty například z Teheránu do New Yorku potrvá maximálně 10 minut.


MIT OBJEVILA UMÍSTĚNÍ PAMĚTI: JEDNOTLIVÉ NEURONY


2013-03-08  (08:52)  |  Technológie
Výzkumníci MIT ukázali vůbec poprvé, že paměť je skladována v určitých specifických mozkových buňkách. Nabuzením určitých svazků neuronů byli výzkumníci schopni subjekt donutit, aby si vybavil určité vzpomínky. Odstraněním těchto neuronů by subjekt tyto vzpomínky ztratil.


V USA SE PODAŘILO VYTVOŘIT NESMRTELNOU BUŇKU


2013-02-25  (09:21)  |  Technológie
Americkým vědcům se podařilo vyvinout buňku, která zůstane živá i po smrti. Je to sice paradoxní, ale mrtvá buňka je neuvěřitelně životaschopná. Vydrží například mnohem vyšší tlak a vyšší teplotu než buňka obyčejná.


Pentagon (TERORISTICKÝ ÚTOK 9/11)


2013-02-24  (12:07)  |  Technológie
Podle svého názvu (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed celé struktury se nachází zahrada s několika stromy. Jeho stavba začala 11. září 1941. Na přelomu století prošel významnější renovací, některé strany byly ztvrzeny ocelí. 11. září 2001 (přesně 60 let po začátku stavby) se stal cílem teroristického útoku. Byl na něj naveden unesený Boeing 757 z letu 77.


Bioprinting - nová technologie pro výrobu umělého masa


2013-02-19  (09:00)  |  Technológie
Po zavedení tohoto způsobu získávání masa a kůže by tak poklesl celkový rozsah zabírané plochy země o neuvěřitelných 99%, spotřeba vody by klesla o 96%, elektrické energie o 45 % a ubylo by také celých 18% z celkového objemu emisí CO2 - pro zvířata by pak samozřejmě tato změna znamenala konec utrpení ve velkochovech a na jatkách.


Výrobca sa naozaj pokusil odstaviť môj výrobok, viac krát - Nervy mám


2013-02-07  (11:49)  |  Technológie
Písalo sa to tu viac krát že výrobcovia dávajú do výrobkov "kazítka" ktoré majú za úlohu po určitej dobre pokaziť výrobok aby ste si kúpili druhý. Aj to že sa dali nájsť tak to zase začali reišiť softwarovo aby sa kazítko nedalo nájsť. Veril som tomu už predtým ale teraz keď som si skúsil na vlastnej koži a takmer ma dobehli tak mám chuť vražiť už je to osobné.


Asteroid nás mine, nebezpečí přetrvá


2013-02-04  (09:52)  |  Technológie
Ti z nás, kteří čekali a nedočkali se v prosinci konce světa, mají další důvod k obavám. 15. února proletí kolem Země pětačtyřicetimetrový asteroid DA14. Maximální sblížení bude činit 28 tisíc kilometrů. Od 90. let ještě tak blízko Země neprolétalo žádné nebeské těleso takových rozměrů.


Zapomeňte na zedníky, vytiskněte si vlastní dům


2013-01-30  (09:09)  |  Technológie
Převratná technologie 3D tisku pokročila k další metě. Vydaří-li se experimenty, zcela to změní architekturu i budoucnost stavebnictví.


Tažný paprsek z Hvězdných válek a Star Treku existuje


2013-01-25  (09:00)  |  Technológie
Brněnským vědcům se podařilo jako prvním na světě potvrdit, že tažný paprsek známý například ze sci-fi filmů Hvězdné války či Star Trek funguje. Svůj objev zveřejnili v prestižním časopise Nature Photonics.


Hacker z argentiny zveřejnil mapu nezabezpečených domácích kamer


2013-01-23  (19:13)  |  Technológie
Jeden Argentinský hacker veřejnosti ukazuje, že je důležité si pečlivě stahovat nový firmware.


Domácí spotřebiče vás budou špehovat


2013-01-11  (09:14)  |  Technológie
Bloomberg přináší zprávu, která upřesňuje, jak zdánlivě nevinné elektrické spotřebiče jako vařič rýže a lednička jsou nyní vyráběny s operačním systémem Android od Googlu a s internetovým připojením. Samozřejmě že tento článek zdůrazňuje, že je to dobrá věc, užitečný inovativní technologický skok. Pravdou však je, že tyto přístroje se nyní stávají nástrojem pro vaše špehování ve vašem vlastním domě.


Televízory, ktoré sledujú VÁS: Panasonic odhalil nové sady, ktoré spoznajú ich vlastníka


2013-01-10  (09:27)  |  Technológie
Sme stále viac zvyknutí sledovať naše televízory, avšak Panasonic to všetko dokázal zmeniť – televízory sa budú pozerať na nás, kým my sa budeme pozerať na nich. Spoločnosť tvrdí, že nové sady televízorov Viera, ktoré boli odhalené na Consumer Electronics Show v Las Vegas dokážu spoznať ich vlastníkov a nastaviť sa podľa ich obľúbených nastavení a kanálov.


VIDEO: Mladý génius a sny v kódech


2013-01-10  (09:23)  |  Technológie
Santiago Gonzalez je 14 letý génius. Mladý Američan miluje programování, až se mu zdají sny v programátorských kódu. Santiago je mimořádně inteligentní chlapec a jeho životní příběh sledují světová média už minimálně poslední dva roky. Od svých jedenácti let studuje na špičkové americké technické univerzitě, na prestižní Colorado School of Mines. Dnes patří k jejím nejprestižnějším žákům. Každé ráno vstává o 5:30 h na na jeho nočním stolku nesmí chybět zápisník. Proč?


NÁŠ DENNÍ CHLÉB - (ukážte to deťom na školách vy promovaní pokrytci v kravatách)


2013-01-09  (13:56)  |  Technológie
V supermarketu na pultu, úhledně zabalené, to vypadá dobře! Ale kolik je za tím utrpení zvířat? Jak vlastně vzniká náš „denní chléb"? Režisér Nikolaus Geyrhalter ve svém dokumentu přináší děsivě chladnou impresi obrazů a informací ze současného zemědělského průmyslu..


VIDEO: Nevídaný jev ve vesmíru


2013-01-09  (10:21)  |  Technológie
Astronomové prozkoumali hvězdu HD 142527, kterou zachytili v blízkosti jiných planet. Obrovská masa plynu, která se nacházela kolem zmiňované obří formující se planety je poprvé, kdy byla ve vesmíru zpozorována.


Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma


2013-01-07  (00:46)  |  Technológie
Tohle samozřejmě není konečný ani nejlepší výčet programů, které můžete získat zcela zdarma. Pokud si je oblíbíte a přesvědčí vás, pak zkuste rovnou nějaký linuxový operační systém, kde jsou mnohé z těchto aplikací doma. Může to být třeba přenosný Slax nebo tradiční Ubuntu či Linux Mint.


Ďalšie prekvapenie na Google Earth...


2012-12-28  (14:02)  |  Technológie
Žeby opäť niečo zabudli urobiť, alebo čo sa opäť našlo, čo tam nemalo byť...?


Ruští vědci: Nesmrtelnost pro bohaté elity možná bude do roku 2045


2012-12-13  (09:44)  |  Technológie
Vládnoucí rodiny a bohaté elity dlouho sní o nesmrtelnosti, aby zachovaly svou schopnost vládnout navěky. Hlavy dynastií napříč historií nabízeli ocenění a dary těm, kteří mají schopnost zajistit nesmrtelnost. Jeden prominentní ruský vědec nyní tvrdí, že toho bude možné dosáhnout pro bohaté elity zhruba kolem roku 2045 díky hluboce studovanému a publikovanému konceptu výzkumníku, jako je například Steve Quayle a Stan Deyo.


Ďaľšie z technológií...



Vyhľadávanie


Dôležité.sk na Facebooku

handmade.sk - ručná výroba, výrobky, ručná práca, predaj, obchod
Najlepšie hodnotené za týždeň

Najčítanejšie za týždeň

Posledné príspevky vo fóre

Drogy nie sú dosť! “Mozgoví lekári” sú ...
WalshRobert . wurenemu3:   We are authorized Financial consulting firm that work directly with

Cirkevný matrix - CIRTRIX
EgbebleAugustn . munolumo99:   Chcete byť členom Illuminátov a dostať svoje srdce túžbu po peniazoch, moci, sláve všetko bude vaše v živote, čo musíte urobiť, aby ste získali všetko toto je pre vás prísť a byť členom bratstva Illuminati všetko kedy ste ......

Ježiš je rómsky kráľ
EgbebleAugustn . liwawelu36:   Chcete byť členom Illuminátov a dostať svoje srdce túžbu po peniazoch, moci, sláve všetko bude vaše v živote, čo musíte urobiť, aby ste získali všetko toto je pre vás prísť a byť členom bratstva Illuminati všetko kedy ste ......

Olej z marihuany vyléčil rakovinu tříletému d...
ValerieDesolaov . magoxuko57:   Dobrý deň, môj manžel trpel metastázami rakoviny pľúc v januári

Cirkev porušuje prikázania?
DARIO . wofugefu67:   

Ďalšie...

Najdôležitejšie články

Mlieť ako kedysi alebo prečo vymreli kamenné mlyny?

Kedysi bol takmer v každej dedine fungujúci kamenný mlyn. Avšak v 30. rokoch sa uskutočnilo najväčšie vymieranie kamenných mlynov v histórii ľudstva. Kamenný mlyn nahradil mlyn s oceľovými valcami. Aký je rozdiel medzi mlynom, ktorý melie s mlynskými kameňmi a moderným mlynom, ktorý melie s oceľovými valcami? Spolu s kamennými mlynmi vymrelo aj poznanie našich praotcov o technike šetrného mletia obilia, pri ktorom zostávajú všetky živiny zo zrnka zachované, hlavne obilný klíčok.


Etikoterapia

Václav Havel – z jiné strany mince

Emil Páleš: Jezuiti

Slováci majú viac ako 8000 ročné etnické gény

TORONTSKÉ PROTOKOLY

Portal o ekologickej a energeticky efektivnej architekture
Náhodný výber za posledný týždeň

Zaujímavé linky

Varíme vegánsky



V tejto časti nájdete recepty bez použitia mlieka, syrov, vajec a ostatných živočíšnych produktov.


Energetické žiariče - elektrosmog

Vegan-fighter

Ľudovít Štúr

Anketa

Čo si myslite, ze sa udeje v eurozóne?


Grécko nakoniec vyhodia alebo samo odide (28%)


Euro padne, alebo budu dva druhy (36%)


Nič, premlčí sa (36%)


Navrhnite vlastú anketu
Najdôležitejšie z domova

 - Monika, Chill out!Monika, Chill out!

Ronald Reagan raz povedal Ťažká práca ešte nikoho nezabila, ale načo riskovať.


Zastavme SMER! (bankrot a peklo)

Ja som vám to hovoril!

Jiří Krampol: Trilogie...

Čipovanie psov? Neprispôsobivých sa to netýka!

Umylo vám dieťa riad? Pýtajte faktúru!

Najdôležitejšie zo sveta

VIDEO: STRANA NEZÁVISLOSTI BRITÁNIE NIGELA FARAGE ZAMĚŘUJE POZORNOST NA BILDERBERG 2013

Otázka, o čem se bude přesně diskutovat na Bilderbergu, by měla dělat starosti jak levici, tak pravici. Člen Evropského parlamentu Gerard Batten vyhlásil ohledně Bilderbegu poplach a tvrdí, že napsal všem hlavním mediálním kanálům mainstreamu v Británii zrovna tak, jako předložil i požadavek komisaři Hertfordshirské policie podle Zákona o svobodném přístupu k informacím, aby se dověděl, kdo platí náklady na všechna ta policejní opatření.


Google-Berg: Globální elita se transformuje na ...

USA se lekly úspěchů syrské armády

To, čo sa stalo v Bostone, sa v iných častiach sveta ...

Norové mění investiční politiku

USA kontra svet v štatistických číslach

Najdôležitejšie z ekonomiky

 - Kto stojí za bločkovou lotériou? Kto na tom zarobí?Kto stojí za bločkovou lotériou? Kto na tom zarobí?

Na Slovensku sa intenzívne plánuje zavedenie tzv. bločkovej lotérie. Aký prínos bude mať pre občanov Slovenska?


Tichý pohřeb pohádky o ropném zlomu

Komu patří peníze v bance?

BANKÉŘI PŘESTÁVAJÍ RESPEKTOVAT SOUKROMÉ VLASTNICTVÍ

Útok FEDu na zlato: Spekulace nakrátko a cenová ...

Trh s papírovým zlatem kolabuje

Najdôležitejšie z technológií

 - USA SCHVÁLILY POLYKACÍ PILULKY S MIKROČIPEM RFIDUSA SCHVÁLILY POLYKACÍ PILULKY S MIKROČIPEM RFID

Velká Británie nedávno schválila léky na předpis obsahující mikročipy RFID. Nyní i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil podobné léky s mikročipy pro použití ve Spojených státech.


VIDEO: POSTAV SI SVŮJ VLASTNÍ NEZJISTITELNÝ KALAŠNIKOV

Pozor na brýle Google

Skypuj opatrně – Microsoft čte vše, co píšeš

Kriticky o okuliaroch google glass

Funkční zbraň vytisknutá 3D tiskárnou

Najdôležitejšie z videí

Elektronický koncentrák

Podívejte se na tento dokument a zjistíte, jak moc nám NWO šlape na paty. Za jak dlouho budou povinné čipy do těla?


Tento obludný systém se reformovat nedá!

Najdôležitejšie z kníh

Kolik Američanů čte knihy?

Jak populární je v Americe čtení knih? Z těch, kteří čtou, kolik jich knihu skutečně dokončí? Jaké žánry jsou populární? A co vydavatelé - jak jim jde obchod s knihami?


Dan Millman Čísla života

Najdôležitejšie z kultúry

Pán premiér Fico: Zrušte zmluvu s Vatikánom alebo zmeňte Ústavu SR!

Právni experti  majú naďalej  výhrady voči tejto zmluve. Táto zmluva má na Slovensku totiž charakter medzinárodnej ľudskoprávnej zmluvy, ktorá má prednosť pred zákonmi aj pred slovenskou ústavou. Je to v poriadku? Naše súdy, sú a budú viazané jej obsahom. Bývalý pán premiér Dzurinda sa opäť ozval na túto tému a môže sa stať, že táto zmluva zapríčiní veľké problémy, ktoré sa v uplynulých rokoch začali ukazovať, aj súčasnej vláde. Už pád druhej Dzurindovej vlády kvôli tejto problematike ukázal aký výbušný potenciál je v tejto téme skrytý. Najlepším riešením by bolo referendum  a následné zrušenie tejto jednostrannej zmluvy... Pán premiér Fico si dúfam ako právnik uvedomuje, že nerobiť s touto zmluvou nič, môže našu krajinu priviesť do nemalých problémov.


Sexuálna výchova detí v Chorvátsku a jej pozadie – ...

Náhodný výber z archívu

Osmnáct kritických postřehů z USA

Do Spojených států jezdím zhruba dvakrát ročně, ale ještě nikdy jsem se nezdržel tak dlouho v malém městě (šest týdnů, Ormond Beach, Florida). Stejně tak jsem tam nikdy nebyl v době tak podivné nálady, jaká byla v letošním lednu a únoru (taková podivná směs strachu a naděje...). A tak jsem si všiml věcí, které jsem dříve neviděl. Některé mě nadchly, jiné mě rozesmutnily. A protože se přikláním k rozšířenému názoru, že americká společnost je vcelku nemocná, viděl jsem spíše to negativní. Možná se na to zaměřuji také proto, že styl života Američanů zcela bez rozmyslu kopírujeme i u nás. Zde je to, co mi dalo facku, otevřelo oči, přinutilo mě přemýšlet. Kolikrát to jsou kraviny, ale možná jen na první pohled.


Úžasné fotky toho, co svět za týden sní

Hlína není špína, je důležitá pro vývoj imunity

Stovky izraelských pilotů odmítly bombardovat Írán

Plán mocnářů na globální vyhlazení lidstva odhalen...

Voľná energia odhalená na verejnosti a pred kamerami !

Archív

Zlatý zlatý štandard

Peniaze musia mať svoju hodnotu. Nekolísavú. Veď si spomeňme napr. na devalváciu počas 15 ročnej histórie slovenskej koruny. O koľko peňazí prišli sporitelia. Bola to čistá krádež. Kašlem vám na úroky, ja potrebujem istotu udržania hodnoty.


Světový bankovní systém na pokraji smrti (fondsk.ru)

Cenzura českých médií sílí, bojí se mocní revoluce...

Přední genetik: Lidská inteligence zvolna upadá

Ako ma bolel chrbát

Masové protesty proti diktatúre integračnému procesu...


    Pridať novú informáciu / článok  |  Mobilná verzia  |  iPhone  |  Napíšte nám  |  Nastaviť ako homepage  |  Pridať medzi obľúbené  |  RSS  |  Webmasters
   

zlata maska na tvar, kolagenova maska na tvar, kolagenova maska na oci, zlata maska na oci, cierna maska na tvar proti akne | handmade ručná výroba výrobky ručná práca predaj obchod handmade Náušnice náramky dekorácie Náhrdelníky Handmade obchod ručné práce hand made | important actual news leaked informations spies spy espionage | good positive news inspirational stories articles | dôležité informácie denné správy aktuálne spravodajstvo


Generated in 0.2942 s