Kontroverzná dánska kňažka hovorí na demonštrácii proti koronovým obmedzeniam: Bojíme sa hanby a prepúšťania

08.01.2022 Zdroj: fyens.dk Zahraničie

Demonštrácia: Išlo o pestré zhromaždenie 200 až 300 ľudí, ktorí sa v piatok zhromaždili v Odense, aby ukázali svoju nespokojnosť so súčasnými koronárnymi obmedzeniami. Medzi prítomnými bolo všetko od členov Mužov v čiernom až po rodiny s deťmi s nákladnými bicyklami.

Pre prítomných bola spoločná okrem nespokojnosti s obmedzeniami aj veľká túžba vypočuť si slovo farárky Therese Strand Kudajewski z farnosti Svanninge.

V posledných týždňoch bola tvrdo kritizovaná za vyjadrenia na sociálnych sieťach, ktoré možno interpretovať tak, že verí, že lekárov, ktorí očkujú proti koróne, možno prirovnať k vrahom.

Je to hanba lekárskej profesie, čo sa deje v dnešnom čase, a dúfam, že lekárov, ktorí povedia nie, bude stále viac a viac, takže lekár a vrah opäť nebudú dve strany tej istej mince, napísala v decembri na Facebooku.

Prípad sa začal valiť, keď Kristeligt Dagblad spomenul v článku pohľad farárky na korona vakcíny. Therese Strand Kudajewski však nemala veľkú chuť rozvádzať svoje vyjadrenia pred piatkovou demonštráciou.

<iframe webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen="" src="//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=ae3c0685-1121-449e-9ab1-4d845fc6c4d2&amp;pi=390a4320-131b-47e5-9a1c-31ce7cb5182b" title="Demo proti obmedzeniam" byline="0" portrait="0" allow="autoplay" style="position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;" frameborder="0"></iframe>

Nie kázeň

Až do demonštrácie, ktorú organizovalo hnutie „Odense hovorí stop“, bol prejav ohlásený ako druh kázne na sociálnych sieťach. Táto formulácia však spôsobila, že farárka sa od neho dištancovala.

Som tu ako súkromná osoba, a preto to nie je kázeň, je to prejav, povedala Therese Strand Kudajewski.

Z rovnakého dôvodu boli urobené nápisy s textom „Toto nie je kázeň“.

Počas prejavu okrem iného povedala:

Mnohí z nás sa teraz schovávajú v tme, pretože sa neodvažujeme zdieľať myšlienky, ktoré máme, s inými ľuďmi. Bojíme sa hanby a bojíme sa výstrelu – celkom konkrétne – a bojíme sa vylúčenia.

Smrť sa zmenila na zlo, osobnú tragédiu jednotlivca, ktorej sa teraz z myslí spoločnosti dozvedáme, že musíme vynaložiť všetko úsilie, aby sme sa jej vyhli. Je nesprávne, že smrť sa zrazu stala tragédiou. Smrť je predpokladom života, rovnako ako narodenie, povedala Therese Strand Kudajewski.

Farárka Therese Strand Kudajewski v decembri pre Fyens Stiftstidende povedala, že nebude kontrolovať svojich kostolníkov kvôli koronapasu, čo vníma ako viac-menej diktátorský príkaz štátu. Ona sama tiež nie je očkovaná a na svojej súkromnej facebookovej stránke napísala o všeobecných lekároch, ktorí očkujú proti koróne:

- Je to hanba lekárskeho povolania, čo sa deje v dnešnom čase, a dúfam, že lekárov, ktorí povedia nie, bude stále viac, aby lekár a vrah opäť neboli dve strany tej istej mince.

Príspevok bol verejne dostupný mesiac, no teraz sa stal súkromným na jej profile.

V neskoršom príspevku na Facebooku uviedla, že jej postoje teraz znamenajú, že dostáva anonymné vyhrážky. Hovorí v tejto súvislosti o básnikovi kňazovi Kajovi Munkovi, ktorého počas 2. svetovej vojny zastrelili Nemci.

- Posielam Kajovi Munkovi veľa láskyplných myšlienok, ktorý za slobodu vlasti zaplatil vlastným životom. Tiež premýšľam o tom, kam vedie čiara, skôr ako môžem riskovať, že ma zastrelia. Píše okrem iného aj tam, kde sme.

V piatok Therese Strand Kudajewski vystúpila s prejavom vo Flakhavene v Odense v rámci demonštrácie proti koronárnym obmedzeniam organizovanej skupinou „Odense hovorí stop“, ktorá nedávno v meste organizovala týždenné demonštrácie.

Podľa organizátorky piatkovej demonštrácie, Therese Strand Kudajewski vystúpi v nedeľu na podobnej demonštrácii v Kodani.

Zdroj: fyens.dk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie